CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

New Zealand Dah Menang Perangi Covid-19 - PM Jacinda

28-4-2020 10:30 AM| Diterbitkan: top5complete| Dilihat: 6909| Komen: 63|Original author: Oleh: top5complete

Description: Perdana Menteri Jacinda Ardern pada Isnin mendakwa New Zealand telah mencatat kemenangan yang signifikan terhadap penularan wabak maut Covid-19, lapor AFP.

Foto: touropia, wcfmy

Perdana Menteri Jacinda Ardern pada Isnin mendakwa New Zealand telah mencatat kemenangan yang signifikan terhadap penularan wabak maut Covid-19, lapor AFP.

"Tidak ada penularan secara meluas serta penularan wabak dalam kalangan komuniti dikesan di New Zealand.

"Kami telah memenangi pertempuran ini," katanya beberapa jam selepas beliau membuat pengumuman akan melonggarkan sekatan sosial.

Sementara itu, AWANI melaporkan, selepas New Zealand mencatat angka jangkitan satu digit sejak beberapa hari lalu dan hanya satu kes direkodkan pada Ahad, Jacinda yakin negara itu berjaya menghentikan penularan wabak maut berkenaan.

Namun, kerajaan dinasihatkan pakar kesihatan agar tidak mengambil mudah dengan perkembangan itu.

Walaupun beberapa sektor perniagaan bukan kritikal akan beroperasi semula, penduduknya diminta untuk terus mengamalkan penjarakan sosial. - CARI

2

Bagus
1

Marah
2

Terkejut
1

Sedih
3

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (10 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Knights 28-4-2020 10:34 AM
Malaysia ni camna la nak menangnya kalau menteri nya suruh minum air suam
Quote sarah82 28-4-2020 10:39 AM
Knights replied at 28-4-2020 10:34 AM
Malaysia ni camna la nak menangnya kalau menteri nya suruh minum air suam

Simpan bodoh tu Knights.. Yg dah sihat selepas dapat rawatan di hospital KKM tu apa? Hantu Raya meh? Tu la. Kecik2 tak mo mampos.. Dah tua.. Tayang bodoh sana sini.
Quote zamzam 28-4-2020 10:43 AM
Knights replied at 28-4-2020 10:34 AM
Malaysia ni camna la nak menangnya kalau menteri nya suruh minum air suam

Tu jer ker modal basi kau. Oklah tu minum air suam. Bukan dia suruh kau togok air longkang.
Quote lattehazelnut 28-4-2020 10:44 AM
Knights replied at 28-4-2020 10:34 AM
Malaysia ni camna la nak menangnya kalau menteri nya suruh minum air suam

Diorg awal2 dah lockdown sebulan ye
Bukan herd immunity
Quote noor2 28-4-2020 10:50 AM
Harap betul2 menang lah ya....
Quote Knights 28-4-2020 10:54 AM
lattehazelnut replied at 28-4-2020 10:44 AM
Diorg awal2 dah lockdown sebulan ye
Bukan herd immunity

negara mereka tu strict

menteri kesihatan langgar lockdown, menteri kesihatan nak letak jawatan

di malaysia nan hado je
Quote Knowlee 28-4-2020 11:02 AM
sarah82 replied at 28-4-2020 10:39 AM
Simpan bodoh tu Knights.. Yg dah sihat selepas dapat rawatan di hospital KKM tu apa? Hantu Raya me ...

Hahaha... Terbaik la sarah
Quote sarah82 28-4-2020 11:07 AM
Knowlee replied at 28-4-2020 11:02 AM
Hahaha... Terbaik la sarah

Yg ada kat malaysia ni.. Semuanya hantu raya bagi Knights.. Benci kerajaan pun sampai buta perut nak nampak kebaikan yg kerajaan buat.. Dasyat punca macai PH.
Quote Covid19 28-4-2020 11:09 AM
Bestnya
Nak salahkan pesakit #136.. psl dia pergi perjumpaan tabligh la terus jadi super spreader!
Quote Knights 28-4-2020 11:13 AM
negara malaysia

masuk tv, suruh minum air suam. nanti virus mati  
lepas tu buat live dengan presiden parti , cakap dah buat conference dengan 500 negara

cuba korang bagi tahu

macam mana dengan minum air suam dan bagitahu buat conference dengan 500 negara boleh bantu malaysia menang perang dengan covid ni?

cakap la
Quote sarah82 28-4-2020 11:17 AM
Knights replied at 28-4-2020 11:13 AM
negara malaysia

masuk tv, suruh minum air suam. nanti virus mati  

Aku nak tanya pulan Kit Siang kata Covid-19 boleh merebak melalui Video Conference tu apa pulak? Cuba citer sat kat aku mcm mana Covid-19 boleh merebak melalui Video Conference?
Quote Knowlee 28-4-2020 11:23 AM
sarah82 replied at 28-4-2020 11:07 AM
Yg ada kat malaysia ni.. Semuanya hantu raya bagi Knights.. Benci kerajaan pun sampai buta perut n ...

Takpe, mereka ni makin bersuara makin terserlah kedunguannya.
Quote sarah82 28-4-2020 11:27 AM
Knowlee replied at 28-4-2020 11:23 AM
Takpe, mereka ni makin bersuara makin terserlah kedunguannya.

Aku rasa depan sebenar dah tau depa tak ada isu dah. Dan depa juga tau kalau betul piliharaya umum ke 15 lepas tamat MCO memang depa tak ada harapan nak menang tapi kalah teruk. Silap2 tinggal 20% saja kerusi parlimen yg depa pegang.
Quote Knights 28-4-2020 11:28 AM
Minum banyak air cegah virus masuk badan? Dr Imelda minta orang ramai ikut apa yang ditulis di web KKM - “Laman KKM tak nasihat minum air suam...

SUSULAN saranan oleh Menteri Kesihatan Dr Adham Baba agar orang ramai minum air suam sebagai salah satu alternatif untuk mencegah jangkitan Covid-19, beberapa pihak tampil memberi kenyataan.

Antaranya, pakar bedah kelahiran Malaysia yang kini berkhidmat di United Kingdom (UK), Dr Amalina Che Bakri.

Kurang bersetuju dengan pendapat tersebut, Dr Amalina berkata, tiada bukti yang menyatakan bahawa air suam mampu menyahaktif virus

Selepas Dr Amalina, terbaharu tampil pula kenyataan daripada seorang pakar sakit puan, Dr Imelda Balchin yang menyangkal saranan ‘minum air suam’ untuk mencegah Covid-19.

Menerusi perkongisan di Facebook, Dr Imelda menerangkan mengapa amalan minum air suam atau minum air dengan kerap tidak mencegah kemasukan virus dalam badan atau merawat virus Covid-19.



Dr Adham Baba ketika bercakap mengenai peranan air suam dalam satu wawancara bersama stesen televisyen, baru-baru ini.

“Virus ini masuk ke dalam badan melalui hidung, mulut dan mata. Bukan melalui tangan. Tangan anda hanyalah pembawa virus ini ke hidung, mulut dan mata anda melalui sentuhan.

“Di dalam hidung, mulut dan mata ialah sel-sel mucous membranes di mana virus ini boleh melekap melalui protein yang ada di permukaan virus. Ia menggunakan receptor yang ada di permukaan sel mucous membranes kita untuk masuk ke dalam sel mucous membranes manusia.

“Bila dah masuk ke dalam satu sel, virus ini tak perlu berjalan pun ke dalam saluran pernafasan manusia atau atau ke dalam perut. Virus ini akan terus mengarahkan satu sel badan manusia yang dimasukinya untuk membuat banyak-banyak virus.

Laman KKM tak beri nasihat minum air suam setiap 15 minit. Laman KKM tak beri nasihat berjemur di bawah kepanasan matahari. Laman KKM tak beri nasihat makan pisang, bawang putih, ikan singgang, sarang burung, minum air panas, letak bawang merah di sekeliling anda atau telan megados vitamin C untuk mencegah atau merawat virus.
DR IMELDA BALCHIN
PAKAR SAKIT PUAN
“Kemudian virus lain masuk lagi dalam sel manusia yang lain dan mengarahkan sel manusia membuat lebih virus. Inilah cara pembiakan virus. Inilah cara virus merebak di dalam badan manusia.

“Tiada bukti jika telan virus ini dari kerongkong ke dalam perut boleh membunuh virus ini, sebab pada hakikatnya ia berada di dalam sel kerongkong kita dan hidup di dalam sel,” tulis Dr Imelda pada perkongsian tersebut.

Justeru ujar Imelda, adalah penting untuk mereka yang dijangkiti virus berkenaan untuk mengamalkan langkah pencegahan seperti yang disarankan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk mengelakkannya menjangkiti individu lain.



Dr Imelda Balchin menyarankan orang ramai agar mengikut saranan di laman web KKM berhubung langkah pencegahan Covid-19.

“Sebab inilah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memberi anda semua nasihat jaga kebersihan tangan, jarak sosial sekurang-kurangnya 1 meter, tak payah bersalam-salaman, tutup mulut bila bersin, batuk dan kemudian basuh tangan. Nasihat terbaru ialah duduk di dalam rumah dan elakkan apa-apa perhimpunan.

“Laman KKM tak beri nasihat minum air suam setiap 15 minit. Laman KKM tak beri nasihat berjemur di bawah kepanasan matahari. Laman KKM tak beri nasihat makan pisang, bawang putih, ikan singgang, sarang burung, minum air panas, letak bawang merah di sekeliling anda atau telan megados vitamin C untuk mencegah atau merawat virus,” tulisnya lagi.

Sehingga kini perkongsian tersebut meraih 22,000 shares dan lebih 1,000 komen.
Quote apam 28-4-2020 11:31 AM
Knights replied at 28-4-2020 10:34 AM
Malaysia ni camna la nak menangnya kalau menteri nya suruh minum air suam

Syukurlah kau masih ada job di zaman pkp ni. Sambil-sambil kau  post menghasut tu selit-selit lah sikit post yg baik2.  
Taniah new zelen. Semoga berjaya.
Quote Bedah.Cun 28-4-2020 11:32 AM
Benci PHanjing. Lancarkan kempen bencikam PHanjing!!!!
Quote mejaputih 28-4-2020 11:34 AM
syabas buat NZ...dorg start lockdown bila ye?
tgk jumlah yg positif pun giler sikit..yg meninggal pun sikit...
Quote Knowlee 28-4-2020 11:34 AM
sarah82 replied at 28-4-2020 11:27 AM
Aku rasa depan sebenar dah tau depa tak ada isu dah. Dan depa juga tau kalau betul piliharaya umum ...

Memang pun... We wait and see... Dgn new norm lagi.
Quote sarah82 28-4-2020 11:35 AM
Knowlee replied at 28-4-2020 11:34 AM
Memang pun... We wait and see... Dgn new norm lagi.

Yap.. Kali ni pilihanraya mmg akan bungkuskan terus PH terutamanya DAP.. Kita layan saja la RBA ni sampai kena bungkus.

Lihat semua komen(63)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

13-8-2022 11:41 AM GMT+8 , Processed in 11.398112 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top