CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

#kitajagakita Tu Rakyat Je Pakai, Dah Kenapa Kerajaan Nak Guna Juga?

28-4-2020 09:20 AM| Diterbitkan: Cari-Azza| Dilihat: 7669| Komen: 35|Original author: Oleh: Cari-Azza

Description: Jika anda perasan, penggunaan tanda pagar #kitajagakita mula digunakan segelintir rakyat Malaysia untuk menyatakan tanda sokongan sesama kita. Ianya wujud kerana rakyat tidak percaya dengan kemampuan ...


Jika anda perasan, penggunaan tanda pagar #kitajagakita mula digunakan segelintir rakyat Malaysia untuk menyatakan tanda sokongan sesama kita. Ianya wujud kerana rakyat tidak percaya dengan kemampuan kerajaan menjaga rakyat disebabkan sibuk dengan agenda politik.

Namun, lama kelamaan #kitajagakita semakin popular sehingga ia digunapakai di peringkat kerajaan sendiri. Penyalahgunaan perkataan ini menimbulkan kegusaran dalam kalangan rakyat marhein kerana ia seolah-olah menjelaskan yang kerajaan dan rakyat adalah satu rantaian orang yang sama.

Sedangkan, pada mulanya ia dicipta untuk sesama rakyat sahaja. Dah kenapa kerajaan nak pakai sama?


Kredit foto: Twitter


Pelbagai telahan dinyatakan yang kononnya kerajaan mahu turut bersama-sama rakyat menyelami keperitan ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). 

Sementara itu, yang lain pula berpendapat ia adalah psikologi terbalik untuk sama-sama percaya yang rakyat dan kerajaan adalah sama-sama senasib.


Foto : Borneo

Bagaimanapun, ada yang juga membangkang perkara itu. Baginya hashtag tersebut adalah sebagai petanda kita menjaga diri masing-masing dan semangat kebersamaan itu lah yang mengeratkan hubungan kita semua.


Foto : Prankfairie

Apapun, dengan hashtag tersebut ia mampu membawa kita semua ke arah dimensi baru bagi menjaga sesama sendiri. 

Jadi, salah atau tidak, hashtag tersebut mungkin bukanlah isu utama, sebaliknya apa yang lebih penting adalah nasib kita tetap terbela. - CARI
3

Bagus
2

Marah
2

Terkejut
2

Sedih
2

Lawak
3

Bosan

Friends Rank (14 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote sarah82 28-4-2020 09:24 AM
#KitaJagaKita pun boleh jadi isu.. Hebatttt
Quote Tinot7 28-4-2020 09:37 AM
Alang2 komplen, sila menderma
Quote mieymiey 28-4-2020 09:38 AM
Koserrrr la pasal # jer pun.
Quote misc 28-4-2020 09:49 AM
Dah habis idea ke nak kutuk gomen sampai # pun nak claim.
Quote fliphair8 28-4-2020 10:00 AM
Ya Tuhan...sakit mental ke hape ni?
Quote AbukRokok 28-4-2020 10:04 AM
bumilangit benak.. dah claim myipo ke perkataan tu... klu xde sapa2 blh guna
Quote Knowlee 28-4-2020 10:16 AM
Bodoh membuak-buak
Quote mh17 28-4-2020 10:20 AM
Kan..dia suh org cakna..pun mslh..hdup TT da diambang kegelapan sgt ke?da boring eh?ko g la buat aktiviti bsama dgn keluarga..jangan makan tido,lelame otak benak!maka terhasil la thread ni
Quote edsassin 28-4-2020 11:34 AM
Rasanya ejen ali yang pakai dulu kitajagakita ni
Quote Miminnn 28-4-2020 11:42 AM
hashtag kita jaga kita ni geng2 KJ yang mulakan. hashtag kerajaan yang asal adalah stayathome, stayhome, dudukrumah je. hashtag pun nak dijadikan sebagai isu. elok mati je la.
Quote ~boolean 28-4-2020 12:30 PM
perangai indon main klaim2 ni..
Quote bakingsoda 28-4-2020 12:32 PM
cuba check dna yg claim2 hashtag ni
Quote azie5zoe 28-4-2020 01:15 PM
macam ni punya orang pun ada...
Quote munchkin 28-4-2020 01:36 PM
Edited by munchkin at 28-4-2020 01:37 PM

East malaysian among the poorest. Tapi rakyat dan ngo sibuk ke rojingya. Whata a bunch of hypocrites. Pretending to care but at the end of the day, they themselves shove the resposibilities to the society to take of these rojingya. Rakyat sendiri takde siapa fight.

Kenapa orang tu bising pasal hashtag. Ramai orang borneo dah mengamuk. Gasak.
Quote GigaMom 28-4-2020 02:48 PM
Ai memula tahu #kitajagakita ni masa Pm sebut utk umumkan pkp yg blanjutan
Quote hasniey 28-4-2020 03:16 PM
Pembangkang leteww.bitter xabes2
Dgn hashtag pon boleh
Quote MadameOnion 28-4-2020 03:23 PM
Edited by MadameOnion at 28-4-2020 03:25 PM

orang PH gila..itu pun nak jadi hal..boring dok rumah..gaji kena potong ke?
Quote mialunar 28-4-2020 03:27 PM
Hahahahaha
Quote ninnamina 28-4-2020 03:34 PM
Pasal # pun. Adoiiii pening

Lihat semua komen(35)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

12-8-2022 04:47 PM GMT+8 , Processed in 0.086577 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top