Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

China Tak Serik! COVID-19 Masih Menular, Pasar Haiwan Liar Makin Meriah

Oleh: natrahn|16-4-2020 09:00 AM Komen: 93
Kredit foto:

Wabak COVID-19 masih menular hampir seluruh dunia. Negara China pula melaporkan 89 kes COVID-19 baharu pada 13 April lalu.

Sementara itu, salah sebuah pasar basah yang menjual haiwan liar di China kini kembali beroperasi seperti biasa. Dikatakan, beratus-ratus kelawar dan pelbagai jenis haiwan liar dipotong dan dijual secara terbuka.



Mereka seolah-olah langsung tidak mengambil iktibar dari musibah yang berlaku!

Maka, untuk menyelamatkan dan juga melindungi hidupan serta nyawa penduduk dunia, pertubuhan AHWF ini juga mewujudkan satu petisyen bagi menggesa pasar-pasar seperti ini ditutup kembali.


Kredit foto: change.org

Yang pasti, kejadian ini memberikan tanggapan kurang senang pengguna Facebook lain. Mereka juga menyeru dan berharap agar China dan penduduknya kembali rasional dengan memikirkan keselamatan dunia yang masih berjuang menangani wabak maut ini.

Menjijikkan dan tidak berperikemanusiaan. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
3
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
0
0
Komen: 93
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Akumagoukioni 17-4-2020 03:33 PM
Edited by Akumagoukioni at 17-4-2020 04:59 PM
pasa replied at 17-4-2020 02:47 PM
50 juta awak ingat sorg je ke yg makan, kalau 50 juta tu ad anak bini makan sama dah Baper ratus ...


Aku x paham ape benda yg ko cuba sampaikan. 50 juta orang(anggaran rawak) tu adalah percampuran individu dan juga ahli keluarga.

Aku tak buat kiraan berdasarkan bilangan kepala tetapi kekerapan perbelanjaan/bilangan perbelanjaan dibuat dlm setahun secara spekulatif.

Sbg contoh, "Consumer spending contributes almost 70% of the total United States production. In 2019, that was $13.28 trillion"

330 juta populasi US menghasilkan $13 trillion ekonomi/market value. So knp ko rasa mustahil untuk 50 juta orang cina hasilkan market value bernilai RM78 billion???

Contoh kira-kira;

1 pelanggan buat pembelian haiwan exotic sebanyak 4 kali dlm setahun

(kiraan secara purata>1 pelanggan=4X pembelian dlm setahun)

(Kiraan secara purata>harga 1 pembelian-RM500)

Kita ambil 40 juta pembeli,

40 juta pembeli x 4 kali pembelian = 160 juta pembelian.

(1 pembelian-RM500)

160 juta pembelian x RM500 = RM80 billion

Dan anjing bkn sebahagian drpd exotic animal. Yg ko x habis2 bawak issue nie knp. So ko le yg biol kt sini.

Aku x argue bab culture disini ttp bab bilangan consumer di China.


Lain-lain Komen

Quote matbad 16-4-2020 09:11 AM
Hati dah hitam tu..tark boleh nak cakap apa dah..pemimpin dorang pn bagi kannn..dasarrrrr
Quote Tinot7 16-4-2020 09:15 AM
Eeewww....
Quote bulalof 16-4-2020 09:19 AM
it's in their blood....
Quote domestobot 16-4-2020 09:19 AM
haiyaaa ini binatang semua ubat mah according to TCM. die die must eat
Quote Akumagoukioni 16-4-2020 09:23 AM
Hai sblm nie CCP kata mereka akan haramkan pemerdagangan hidupan liar
Quote qicki 16-4-2020 09:27 AM
x aman balik la hidop binatang2 eksotik kat sana.....baru dapat hidup tenang 2 bulan.....
Quote weezerfan 16-4-2020 09:36 AM
Babik dah x sedap bagi depa kot. Jgn lepas ni depa makan manusia sudah!
Quote Kurex 16-4-2020 09:41 AM
Leluhur ni memang degil
Quote cmf_premierleag 16-4-2020 09:41 AM
kalo gini la gayanya, nmpk nya satu dunia kene lockdown smpi thn 2025
Quote sarah82 16-4-2020 09:43 AM
Aku harap penduduk dunia bersatu saman china sampai tinggal spender..
Quote sarah82 16-4-2020 09:44 AM
Akumagoukioni replied at 16-4-2020 09:23 AM
Hai sblm nie CCP kata mereka akan haramkan pemerdagangan hidupan liar

Sembang saja CCP.. Masa H1N1 dulu depa ckp mcm tu gak.. Tapi bila tau pasaran haiwan eksotik ni bernilai USD250 juta.. Serta merta buta terus mata.
Quote Akumagoukioni 16-4-2020 09:49 AM
X sampai 1% penduduk PRC yg makan haiwan exotic. So nk kata ini sebahagian drpd darah daging mereka mmng x tepat. Mcm kita cakap makan budu adalah sebahagian drpd budaya pemakanan orang melayu/malaysia padahal bilangan orang malaysia yg makan budu x smpi 1%
Quote merrissa 16-4-2020 10:01 AM
adoi patut la org US panggil covid ni china or wuhan virus

tp ptt kot tukar nm...biar deme sedar sikit

mcm spanish flu tu...dinamakan dri tmpt first kes berlaku...


geram nya org lain tgh struggle...deme x rasa bersalah lngusng
Quote Zazama 16-4-2020 10:06 AM
Diorg kata, dis is yummeh! Nyum nyum!!
Quote little_sis 16-4-2020 10:08 AM
harap semua negara sekat kemasukan pelancong china lbh lama lg pasni.. biar dorg x merebakkan jangkitan pd org lain, biar virus tu dlm kalangan dorg je..
Quote meteorspeed 16-4-2020 10:12 AM
Adoii ingatkan insaf dah. Pas tur wujud lagi kuman baru sebar lagi serata dunia.. Sampai abang jamil mampus pun tak abis. Harap semua negara band jer pelancong china masuk negara masing masing.
Quote Akumagoukioni 16-4-2020 10:23 AM
Boycott produk china apa mcm
Quote Akumagoukioni 16-4-2020 10:34 AM
Edited by Akumagoukioni at 16-4-2020 10:39 AM

Mereka berani bukak sbb banyak kenyataan mempertikaikan yg virus nie berasal/dtg dr wet market di wuhan dan juga berpunca dr klawar. Cuba lah baca news dunia, masih blm ade penjelasan tepat/bukti yg jelas. Mcm2 spekulation  di buat sehingga ke hari ini. Patient Zero pun msh blm dijumpai. So peniaga2 nie fikir masalah virus nie bkn nya dtg dr wild life trading & consumption.

Lihat tempoh masa wabak SARS dgn wabak Covid 19(17 tahun jarak masa)

Quote any42 16-4-2020 12:08 PM
meremang geli tgk

Lihat semua komen(93)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top