Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Setan Rasis, Tolong Malu! Tudung Ni Sebahagian PPE Saya" - Doktor

16-4-2020 09:30 AM Komen: 21
Kredit foto: FB

Seorang petugas kesihatan, Dr Malarsanthi Santherasegapan menempelak segelintir individu yang meninggalkan kata-kata berbaur rasis terhadap pemakaian tudung atau penutup kepala bersama sut peralatan perlindungan diri (PPE).

Beliau memuat naik mengenainya menerusi Facebook serta berkongsi gambar beliau memakai tudung dan sut PPE berkenaan.




Kredit foto: Facebook Dr Malarsanthi

Komen-komen rasis itu berpunca dari satu ciapan organisasi bebas, Medtweetmy mengenai dana projek Tabung COVID-19 yang turut menyenaraikan jumlah tudung diperlukan untuk petugas barisan hadapan.


Kredit foto: MedTweetMY Official

Untuk info, projek tudung itu tidak menggunakan duit dari tabung berkenaan, sebaliknya dari sumbangan orang ramai.


Kredit foto: Facebook Dr Malarsanthi

Tudung PPE dipakai tidak kira jantina dan agama. Ia merupakan sebahagian daripada pakaian perlindungan diri atau PPE (personal protection equipment) yang bertujuan memberi perlindungan seluruh badan termasuk rambut, leher dan tangan pemakai.


Kredit foto: Facebook Dr Malarsanthi Santherasegapan


Loading FB Post...

Beliau turut berkongsi beberapa komen rasis berkenaan.


Kredit foto: Facebook Dr Malarsanthi

Perkongsian Dr Malarsanthi menerima ucapan terima kasih daripada pelbagai pihak kerana telah membuka minda dan mendidik masyarakat mengenai perkara sebenar.

Sepatutnya, waktu ini kita semua bersatu sebagai rakyat Malaysia mengharungi serangan pandemik yang mengganas hampir di seluruh dunia. Bukannya mengeluarkan komen jelik sebegini.

Selidiklah dahulu! - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
2
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
0
0
Komen: 21
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Supersirap 16-4-2020 10:26 PM
Semoga dipermudahkan segala urusan.

Lain-lain Komen

Quote misuke 16-4-2020 09:51 AM
menyalak je lebih.. donatenye idak. pui sungguh. puak gini elok hantar dok us.. x bersyukur lgsg
Quote CiliPadiSedap 16-4-2020 10:02 AM
kt luar negara puak2 ni kena buli viral kat australia mereka di halau dari supermarket kena tangkap dengan security guard.
Quote Zazama 16-4-2020 10:03 AM
Saya faham kenapa dibuat potongan mcm tudung. Nak potong betul2 yg lurus mcm normal PPE, perlukan ukuran sebenar dan dijahit. Tp klau yg mcm ni, tetap masih selamat tp dibuat sebegitu krn tak perlukan jahitan malah urusan sang tukang penyedia jd mudah dan cepat dan boleh terus dibagi pd frontliners dgn kadar segera.
Quote Ladybird910 16-4-2020 10:07 AM
Xpayah nak rasis sangat laaa..

Bak kata ha lem from aduhh fm-its all just mis-under communication-standing quoted.. Kehkeh
Quote KIM.K 16-4-2020 10:14 AM
Itu RBA macam @Grose yang berbunyik. Report kat SKMM jah

Non Muslim bertudung ni biasa, commonly sebab tugas. Masa aku pegawai kadet dulu hosmet2 pompuan kristian mesti pakai tudung sebab panas kawad & burn kulit

Zaman sekarang ni org laki pompuan or atheist bertudung kerana kerjaya
Quote salmon-suki 16-4-2020 10:54 AM
Bila nak kondem org tp sebaliknya menunjukkan kebodohan sendiri..semoga y bebal dan bodoh tu cpt2 terhapus drpd muka bumi..we don't need anymore trash here
Quote MissyMolly 16-4-2020 11:28 AM
Dr pun guna istilah setan punya bengang dgn puak rasis...bagus Dr..bagus!
Quote addved 16-4-2020 12:15 PM
Pleasea, don't show your stupidity people.
Quote beatgirlX 16-4-2020 12:18 PM
Well said doctor...
Quote rayray28 16-4-2020 12:33 PM
Ini org kata x nyempat2 nk condemn sudahnya malu sendiri
Quote aderaderker 16-4-2020 12:54 PM
Tapi kenapa guna istilah Projek Tudung ye.
Guna Projek PPE kan lebih direct maksud dia..
Quote hyie 16-4-2020 01:41 PM
aderaderker replied at 16-4-2020 12:54 PM
Tapi kenapa guna istilah Projek Tudung ye.
Guna Projek PPE kan lebih direct maksud dia..

maybe dia nak spesifikkan PPE bahagian mana yang diorang perlukan. Kalau sebut PPE je boleh jadi keseluruhan set dari rambut sampai kaki gitu agaknya.
Quote buragazz 16-4-2020 01:52 PM
aderaderker replied at 16-4-2020 12:54 PM
Tapi kenapa guna istilah Projek Tudung ye.
Guna Projek PPE kan lebih direct maksud dia..

Klu PPE takut ada yang anggap tudung tu bukan PPE sebab contoh aku pun bari tau yg "tudung" ni kategori PPE klu just bagi tau PPE je takut terlepas pandang kot.. ntah ler
Quote MadameOnion 16-4-2020 02:25 PM
thanks you doctor...masih ada lagi manusia yg tidak racist dlm malaysia ni rupanya..tapi mostly doctors ni depa tak berapa racist..luaq waktu keja depa nak racist biaq pi la..tapi takat ni jarang nak jumpa yg racist time menjalankan tugas
Quote MadameOnion 16-4-2020 02:27 PM
buragazz replied at 16-4-2020 01:52 PM
Klu PPE takut ada yang anggap tudung tu bukan PPE sebab contoh aku pun bari tau yg "tudung" ni kat ...

kat tempat i lagi depa panggil hijab terus..elok je non muslim doctors, nurses and semua frontliners pakai..takda pertikai apa pun
Quote MissVixen 16-4-2020 02:32 PM
Kalau dah rasis tu, semua benda dia pandang tak kena. Padan muka kena maki setan.
Quote munchkin 16-4-2020 03:04 PM
Nice one doctor.

Si bodoh bongok pengap. Tak tahu tapi nak kecam
Quote Artemesiaa 16-4-2020 03:12 PM
Bila tak betul2 tahu mengenai sesuatu perkara tapi tetap nak komen macam tu lah jadinya
Quote evlinne 16-4-2020 05:19 PM
Kompem cina kan yg kutuk2 tuuu
Mulut mcm bontot babi kemut2 mmg camni
Elok ko duduk msia ni haaa puak2 sepet. Kenyang lgi, siap boleh kutuk2 govt 'backdoor' lagi. Kalau dok oversea mmg dah lama kena baling taik kena belasah sbb satu dunia anti dgn kaum ko tawukkk

Lihat semua komen(21)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top