Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

"Bagi Anak Minum Air Rebusan Nasi, Ganti Susu Formula,"-Isteri Da'i Farhan

1-4-2020 05:43 PM|Oleh: Saiful| Komen: 78

Tengah kecoh dengan isu Covid-2019, pergaduhan antara artis dan netizen, isteri Da'i Farhan pula mencuri perhatian.

Katanya jika tidak berkemampuan untuk membeli susu formula untuk anak sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), ia boleh digantikan dengan air rebusan nasi.

Kredit: IG
Noorainul, 40, atau lebih popular dikenali dengan nama Dr. Erin mendakwa, air rebusan tersebut mempunyai banyak khasiat dan mampu buat anak-anak kenyang.

"Paling penting kita sebagai mak ayah tak pening sangat risau anak-anak tak cukup susu.. Insya-Allah anak sihat cukup zat dan poket selamat..
 
"Bayi enam bulan ke atas dah boleh minum tambah madu sikit bagi manis sikit bagi budak lebih 12 bulan," tulisnya di Instagram.

Foto: IG
Dakwaan ini menjadi pertikaian, adakah benar dengan apa yang diperkatakan?

Ada yang pernah cuba? -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
0
0
1
Komen: 78
Komen

Previous : Ini Rupanya Maksud Lagu 'Hilang Gelap, Terbitlah Terang' (Sweet Charity)

Next       : Gerakan 'Boikot Artis Sampah', Amyza Aznan Malas Nak Layan Netizen

Komen Terbaru

Quote ReginaGeorge 1-5-2020 08:07 PM
Tak sangkut ke gigi daii tu kat daging doctor?

Lain-lain Komen

Quote nur123 1-4-2020 05:46 PM
ya. dulu mak suruh bg adik. mcm ganti bubur nasi.
Quote enot_sibudak 1-4-2020 05:50 PM
Uolsss.. Madu panas la.. Atas 6 bln bleh bg ker madu
Quote cikmi 1-4-2020 05:51 PM
utk 6 bln ke atas insyaAllah blh..jgn bg kt bawah 6 bulan..kena bebel dgn Dr dan nurse je nnt
Quote imransulaiman 1-4-2020 06:01 PM
enot_sibudak replied at 1-4-2020 05:50 PM
Uolsss.. Madu panas la.. Atas 6 bln bleh bg ker madu

Dia cakap 12 bulan ke atas kan? Ke aku silap baca...
Quote belilies 1-4-2020 06:02 PM
Bodo je. Perasan dokter ke nak bagi nasihat utk baby bahgai? Bij.
Quote Lavender_Violet 1-4-2020 06:13 PM
Mmg betul..MIL aku pun cakap cenggitu jugak
Air tanak nasi ni mmg berkhasiat
Org dulu2 minum benda ni aje
Tapi sbb bnda tu keluar dari mulut bini si Farhan ni, aku macam tak boleh nak agree pulak
Quote LH76 1-4-2020 06:43 PM
Ya btl apa yg dia bgtau. selain blh bg baby yg dh blh mkn solid food, air rebusan nasi tu jgk blh sapu kat muka buat mcm facemask. Bg tegang kulit, cerah n bersih. tp tunggu suam sejuk tau. kang melecur lak muka
Quote idril 1-4-2020 06:47 PM
cikmi replied at 1-4-2020 05:51 PM
utk 6 bln ke atas insyaAllah blh..jgn bg kt bawah 6 bulan..kena bebel dgn Dr dan nurse je nnt

mana boleh. 12 bulan ke atas la, doktor pelesu ni pun tulis 12 bulan ke atas
Quote Perk77 1-4-2020 06:50 PM
Ok je dia bg info...kenapa nk bangkit2 doctor palsu?
Quote azimodin 1-4-2020 06:55 PM
Bagi madu nak bagi manis. Jika keadaan memaksa nak bagi anak minum air kanji, bagi je la. Kejadah nak bagi perasa madu bagai. Xhabis2 dengan kesesatan.
Quote hasniey 1-4-2020 07:00 PM
Aku bru nk merempan igtkan bekas bini dai xde duit beli susu,rupanye bini skrg.
Owhh...ni cara zaman2 org susah dulu buat.alhmdulillah.kami adik beradik xprnah minum
Quote hasniey 1-4-2020 07:00 PM
imransulaiman replied at 1-4-2020 06:01 PM
Dia cakap 12 bulan ke atas kan? Ke aku silap baca...

Iye betul.dia pon ckp 12 bln ke atas
Quote armin 1-4-2020 07:02 PM
azimodin: Bagi madu nak bagi manis. Jika keadaan memaksa nak bagi anak minum air kanji, bagi je la. Kejadah nak bagi perasa madu bagai. Xhabis2 dengan kesesatan ...


Baby tak boleh minum madu!!! 12 bulan ke atas je boleh sbb madu ada spora bacteria yang menyebabkan baby sakit!!! Boleh mati!
Quote armin 1-4-2020 07:05 PM
BODOH! Nak jadi parents sila BANYAKKAN ILMU DULU! Baby TAK BOLEH MAKAN MADU! Setahun baru boleh!

Madu ada spora bacteria yang menyebabkan infant BOTULISM!! Sangat merbahaya kat baby sebab bacteria tu tak mampu dilawan baby lagi! Jangan memandai2 suruh orang bagi baby makan madu! Patut kena dakwa dia ni kalau anak orang ikut cakap dia bagi makan madu. Benci betul orang macam ni!!!

JUST SIMPLE GOOGLE !!
Yes, babies younger than 1 year old should not be given honey. Clostridium bacteria that cause infant botulism usually thrive in soil and dust. They also can contaminate some foods — honey, in particular.
Quote cyber_mania 1-4-2020 07:06 PM
Oh baru tau. Kalau orang dewasa boleh minum jgk ke?
Quote virgo19 1-4-2020 07:15 PM
Mak aku dulu selalu bagi adik beradik aku minum, utk tambah selera makan katanya, hasilnya anak2 dia mmg gebus walaupun kami keluarga susah. Sebenarnya banyak yg bini farhan cakap ni memang aku setuju, tapi sbb dia bini farhan aku mcm, eleh...
Quote beatgirlX 1-4-2020 07:16 PM
Oo..dia ada notice kat situ umur 6 bln dah boleh bg rebusan kanji tu..12 tahun ke atas baru boleh tambah madu skit..
Nasib ada..kalau dak mmg bertimbun la kena kecamm..hehehe
Quote sunshinelady 1-4-2020 07:32 PM
enot_sibudak replied at 1-4-2020 05:50 PM
Uolsss.. Madu panas la.. Atas 6 bln bleh bg ker madu

no. cannot give madu to babies under 12 months. spores dlm madu tu can cause infection.
Quote sunshinelady 1-4-2020 07:33 PM
cikmi replied at 1-4-2020 05:51 PM
utk 6 bln ke atas insyaAllah blh..jgn bg kt bawah 6 bulan..kena bebel dgn Dr dan nurse je nnt

tak boleh kasi under 12 months.

Lihat semua komen(78)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top