Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Ada Juga Manusia Perangai Syaitan Macam Ni"- Kesian Abang Rider Kita

6-4-2020 11:00 AM Komen: 27
Pada zaman moden ini, kita tidak perlu lagi ke restoran atau kedai untuk membeli makanan dan barangan. Kita boleh membuat tempahan hanya dengan menggunakan telefon pintar dari rumah saja. 

Namun, ada spesis manusia yang menyalahgunakan kemudahan ini untuk menyusahkan orang lain.


Foto: Facebook

Beberapa hari lalu, seorang pengguna Facebook berkongsi situasi seorang abang rider (Food panda) yang terpaksa menunggu lama di luar rumahnya.

Pelanggan itu dikatakan sudah menempah makanan menggunakan perkhidmatan Food Panda, namun belum lagi dibayar.

Lebih panas apabila pelanggan tersebut dipercayai memberi alamat salah.

"Kesian dekat abang ini, punya lama tunggu depan rumah aku panas-panas cari rumah tidak jumpa. Alamat pula letak alamat rumah aku, bila kena telefon dia tidak angkat dan dimatikan, lepas itu dia hantar pesanan mesej untuk batalkan order pula.

"Abang ini cakap dia tidak bayar lagi sebab itu boleh "cancle order" macam ini. Yang susah kami la, Tolonglah jangan buat macam ini, kesian dengan mereka panas-panas cari rezeki," tulisnya.


Foto: Facebook

Semoga rakyat Malaysia mengubah sikap buruk seperti ini, bukan senang mahu cari rezeki di tengah panas. Tolong jangan susahkan orang lain. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
2
Sedih
1
Lawak
0
Bosan
1
0
0
Komen: 27
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote aderaderker 7-4-2020 09:27 AM
Buatlah rate untuk customer jugak.
Selalu customer jah bg rate for driver/rider kan.

Cuma, kena sama2 adil lah jgn main2 masa bg rate tu.

Lain-lain Komen

Quote CiliPadiSedap 6-4-2020 11:06 AM
Senang je buat satu undang2 block blacklist ctos lepas 3 kali cancel order.
Quote Nana_Man 6-4-2020 11:10 AM
Kesian nye mcm tu..
Quote Kurex 6-4-2020 11:16 AM
Palatnya perangai kau... Dah la duduk dekat ceruk, nak cari alamat kau kemain susah.. ni aku syak penduduk hulu acah urban..
Quote belilies 6-4-2020 11:20 AM
Yak hampunn. Tak bsyukur langsung tggl di area yg blh diakses foodpanda.
Quote alieyrina 6-4-2020 11:23 AM
Blacklist ja walaupun 1st time duk buat perangai mcm tu..suruh dia oder vendor lain
Quote hasniey 6-4-2020 11:37 AM
Ai aritu trsilap bg alamat.maklumlah save alamat ofis,alamat rumah
Trbagi almat ofis.nasib baik adik tu nk hntr pi rumah ai sbb dekat je ofis dgn rumah.xsmpai 2 min.ai bg tips pon dia xnak.tp ai bg je.sbb dia dh susah2 cari
Quote hasniey 6-4-2020 11:39 AM
Trgamak eh buat org mcmni.cancel suka2.patutnye hapuskan terus cod.byr online je
Quote nesloice 6-4-2020 12:27 PM
apa punya org la
kesian rider tu
Quote MissyMolly 6-4-2020 12:41 PM
kesiannya abg rider...bayar je la...
Quote Ladybird910 6-4-2020 12:49 PM
Abg grab dgn food panda sangat bagus dan baik service mereka..

Ritu terperangkap dlm new year eve..dia siap cari kereta kitorg nk deliver food y dah diorder..
Kami jenis byr pakai cc..tp service dia tetap tip top..

Pada yang aniaya org lain cari rezeki cara begini..semoga hidup xberkat..dicash tuhan asap. amin
Quote any42 6-4-2020 01:44 PM
org mcm ni mmg sialan pntingkn dri xfkir ksusahan rider cri rezeki halal ditmbah lg dgn keadaan gawat skrng ni.
Quote Supersirap 6-4-2020 02:06 PM
Semoga dipermudahkan segala urusan
Quote Knowlesi 6-4-2020 03:29 PM
Siang td brother food panda mengamuk dgn couple budak cina kt apartment ni. Couple tu order makanan tk letak alamat lengkap, sengaja tk letak no rumah. diorg berdating bawah tangga apartment aku. rumah awek kt blok lain.. Yg pakwe ntah dari mana. Brother food panda tunggu kt depan guard sampai hampir sejam, mana dia tak ngamuk.
Quote Tinot7 6-4-2020 04:00 PM
Eeww.. busuknya pangai..
Bayar dulu la.. kang hutang ni nak bawa masuk kubur ke hapa?
Quote fly_in_d_sky 6-4-2020 05:13 PM
kekadang manusia buat macam ingat benda ni kelakar
tak menyusahkan orang lain
tapi lupa semasa ko order and delivery dalam progress
abang foodpanda/grabfood bersabung nyawa ...
langgar trafik light sebab nak make sure delivery on time
kalau lewat ko juga marah kenapa lewat
tapi ada juga abang foodpanda/grabfood jenis delay delivery (yang ni tak boleh buat apa)
and masa PKP rasanya payment by online/credit card/debit card
cuma part alamat tu ada masalah .. kalau dapat jenis yang nak mengenakan orang
whatever it is apa jua perbuatan especially yang jahat ada kifarah/karma
Quote Artemesiaa 6-4-2020 05:22 PM
Buruknya perangai tak baik buat orang macam tu
Quote salmon-suki 6-4-2020 06:04 PM
Better buat 2 options jah,online banking or debit/credit card jah..jgn bg byr cash
Quote Kuasaberganda 6-4-2020 06:59 PM
semua nak salahkan org order cancel je. kadang kadang runner pon charge smpai rm20. ko bayangkan dr ukay pergi melawati kot. naik grab pon rm10. ni beli delivery mkn smpai rm20 harga runner. anto pakai lorry optimus prime ke ape.
yang ayam segar aku beli punya la smpai 3kg.berat tu nak angkat.runner charge rm5 je. lokasi radius per km adalah sama. jd abg rider ayam segar tu trima kasih. aku doakan allah beri ko rezeki yg baik baik. yang runner charge rm20 hantar nasiayamgesekkicap 3 bungkus,xberatpon aku harap satu hr nnt ko rasa apa aku rasa
Quote supernaturalee 6-4-2020 08:00 PM
Kuasaberganda replied at 6-4-2020 06:59 PM
semua nak salahkan org order cancel je. kadang kadang runner pon charge smpai rm20. ko bayangkan dr  ...

Sblm byr kn dh tulis cas delivery tu berapa
Klu xsetuju pi proceed byr jgk pasaipa
Lps tu nk komplen marah2
Xkena lh mcm tu

Lihat semua komen(27)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top