Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Tak Perlu Datang Kaunter, Ada 3 Cara Mohon Pengeluaran i-Lestari KWSP

24-3-2020 11:51 AM|Tukang Tulis| Komen: 9

Gambar hiasan. Kredit foto: Free Malaysia Today
Mungkin ramai yang bimbang keputusan kerajaan membenarkan pengeluaran wang Akaun 2 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan menyebabkan pandemik Covid-19 semakin buruk di negara ini.

Bagaimanapun, kebimbangan itu tidak berasas kerana pencarum yang ingin mengemukakan permohonan pengeluaran wang di bawah inisiatif i-Lestari yang diumumkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak perlu berpusu-pusu ke kaunter KWSP.

Sebaliknya, mereka boleh berbuat demikian melalui tiga saluran seperti yang dinyatakan dalam Soalan Lazim Asas Pengeluaran i-Lestari yang disediakan KWSP.

Kredit foto: Facebook
Pencarum boleh menghantar borang permohonan secara dalam talian (e-Pengeluaran melalui i-Akaun) atau e-mel kepada ilestarimohon@epf.gov.my.

Selain itu, borang boleh diposkan kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja Karung Berkunci No 220, Jalan Sultan 46720 Petaling Jaya (Pengeluaran i-Lestari).

"Ahli perlu membuat permohonan sekali sahaja dan pembayaran Pengeluaran i-Lestari akan dikreditkan secara berulang ke dalam akaun bank ahli," jelas KWSP.

Permohonan pengeluaran i-Lestari boleh dibuat mulai 1 April 2020 dan bayaran RM500 sebulan akan bermula dari Mei 2020 sehingga Mac 2021.

Antara syarat untuk memohon pengeluaran di bawah inisiatif ini adalah pencarum berumur bawah 55 tahun dan mempunyai baki dalam Akaun 2.

Kredit foto: KWSP
Gunakan wang yang dikeluarkan dengan sebaik-baiknya untuk menyara keluarga kerana pandemik Covid-19 dijangka mencetuskan krisis ekonomi berskala global untuk tempoh yang agak panjang. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
10
Marah
2
Terkejut
1
Sedih
5
Lawak
2
Bosan
5
0
0
Komen: 9
Komen

Previous : Kurangkan Atau Anda Akan Menyesal Seumur Hidup!

Next       : "Jangan Risau, Roti Masih Ada"- Ramai Panik Roti Gardenia Ditutup Gara-gara Covid-19

Komen Terbaru

Quote LemangGoreng 30-3-2020 12:42 PM
peluang ni nk kluarkn akaun 2

Lain-lain Komen

Quote Ina8895 24-3-2020 12:03 PM
Tak yah kalut2 serbu kaunter kwsp. Pakai pos pun boleh kalau tak reti guna online.
Quote anaktoyol 24-3-2020 12:44 PM
nak bukak i akaun kena pg kwsp minta pin atau guna mesin atm dia... borang yg ni pos tu dapat kat mana... boleh dpt online di page kwsp atau kena masuk i akaun tu dulu... atau borang ada di pejabat... kena pg pejabat kwsp juga...
Quote sarah82 24-3-2020 12:49 PM
Aku punya password i-acc pun dah lupa.
Quote Ina8895 24-3-2020 12:56 PM
Rasanya nanti dia letak borang dalam website kwsp. Kalau letak dalam sehari 2 ni memang terus crash le macam semalam. Ramai yang akses.
Quote Artemesiaa 24-3-2020 06:03 PM
Eloklah dah umum awal2 cara nak buat pengeluaran tak perlu nak kena hadir di pejabat epf lagi
Quote meow_tompok 24-3-2020 06:21 PM
ok jugak mcm ni, work from home ni pun larat ke semua majikan nak bayar gaji penuh.

dpt gaji separuh pun dah syukur.

semoga forumer2 kat sini yg byk loan kat bank, dipermudahkan korang utk bayar loan korang.



Quote hyie 24-3-2020 08:06 PM
sarah82 replied at 24-3-2020 12:49 PM
Aku punya password i-acc pun dah lupa.

sekarang dah boleh guna print jari je sister untuk access i-akaun...
Quote sarah82 24-3-2020 08:07 PM
hyie replied at 25-3-2020 12:06 AM
sekarang dah boleh guna print jari je sister untuk access i-akaun...

Wahhh.. Canggihnya.. Hahahaha.. Boleh buat ni.
Quote LemangGoreng 30-3-2020 12:42 PM
peluang ni nk kluarkn akaun 2

Lihat semua komen(9)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top