Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Kerajaan Tanggung Kos Makanan Penuntut Yang Tak Balik

20-3-2020 05:26 PM Komen: 39
Berita baik buat penuntut Institusi Pengajian Tinggi (IPT) yang terpaksa tinggal di kolej kediaman ketika Perintah kawalan Pergerakan (PKP).

Memetik ProjekMM, semua kos perbelanjaan makanan penuntut akan ditanggung kerajaan.


Kredit foto: FB

Perkara itu diumumkan Menteri Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob susulan aduan diterima daripada ibu bapa dan penuntut yang terbeban dengan kos berkenaan.

Kita juga mendapat aduan ibu bapa yang anak mereka belajar di IPT walaupun tidak meneruskan pembelajaran mereka tetapi terpaksa tinggal di kolej kerana tidak dibenarkan pulang ke kampung.

Ramai tidak berkemampuan lagi untuk berbelanja. Kerajaan mengambil keputusan menanggung makanan untuk semua pelajar yang berada di kolej mereka, katanya dalam satu sidang media.

Berikutan PKP diumumkan, seramai lebih 60,000 terpaksa tinggal di kolej kediaman masing-masing kerana tidak dibenarkan pulang. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 39
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote dizekni 23-3-2020 06:23 PM
Buat je giliran bertugas bantu memasak

budak2 student tu jangan dibiar melepak makan tidur je

Lain-lain Komen

Quote RatuDunia94 20-3-2020 08:30 PM
Bagus. Tp patut sebelum umum perintah kawalam pergerakan aritu dh umum benda ni..
Quote nazzse 20-3-2020 08:49 PM
Ok jer pakai duit tax tanggung budak2 u ni, i halal duit tax i, tapi i haramkan pakai duit tax tanggung rakyat tak sedar diri gi ijtimak indon sana & yg baru balik holiday kena kuarantin tempat yg digazet gov
Quote epuepy 20-3-2020 08:59 PM
Awat dia ni yg bgy statement on behalf menteri pendidikan, or menteri kewangan? Sekali harung bgy statement ke hape?
Quote im4me 20-3-2020 09:02 PM
Barulah buat kerja ikut akal..terima kasih Pak Menteri
Quote cmf_premierleag 20-3-2020 09:10 PM
terima kasih Datuk Ismail Sabri
kalo kat twider sana, ada mangkuk2 yg suruh students beli la food thru foodpanda and grabfood kalo kafe uni hostel tutup
bodoh ke apa..bleh jd  bengkrap la budak2 ni kalo hari2 kene order thru grab and foodpanda

Quote EJALTI 20-3-2020 09:12 PM
TQ gomen....moga parents tak susah hati sgt...
Quote pu3_rania 20-3-2020 09:14 PM
Alhamdulillah
Syabas buat kerajaan yg begitu prihatin
Quote cmf_premierleag 20-3-2020 09:14 PM
nazzse replied at 20-3-2020 08:49 PM
Ok jer pakai duit tax tanggung budak2 u ni, i halal duit tax i, tapi i haramkan pakai duit tax tangg ...

same with me
iols pun halalkan income tax yg iols bayar tu utk kegunaan mcm ni
but not for the setupidsss tablighs and acik2 kepam yg kemaruk nk travel time mcm ni
Quote jazaa100 20-3-2020 09:15 PM
RatuDunia94 replied at 20-3-2020 08:30 PM
Bagus. Tp patut sebelum umum perintah kawalam pergerakan aritu dh umum benda ni..

Masa tu tak sempat nk pikir....memasing panic.....

Quote jazaa100 20-3-2020 09:17 PM
epuepy replied at 20-3-2020 08:59 PM
Awat dia ni yg bgy statement on behalf menteri pendidikan, or menteri kewangan? Sekali harung bgy st ...

Kannn....

Dia ni menteri peetahanan....atau skrg semua dah serahkn ke kementerian pertahanan sbb tu ATM pun turun padang
Quote nikaido 20-3-2020 09:24 PM
epuepy replied at 20-3-2020 08:59 PM
Awat dia ni yg bgy statement on behalf menteri pendidikan, or menteri kewangan? Sekali harung bgy st ...

Anggota MKN sekali dgn muyidin, azmin, ketua polis negara.
Quote epuepy 20-3-2020 09:27 PM
nikaido replied at 20-3-2020 09:24 PM
Anggota MKN sekali dgn muyidin, azmin, ketua polis negara.

Oh. Thank u nikaido. Paham dh
Quote nikaido 20-3-2020 09:29 PM
Edited by nikaido at 20-3-2020 09:30 PM
jazaa100 replied at 20-3-2020 09:17 PM
Kannn....

Dia ni menteri peetahanan....atau skrg semua dah serahkn ke kementerian pertahanan sb ...


Perintah kawalan pergerakan under MKN. Ismail sabri anggota MKN sekali dgn muyidin, ketua polis, azmin
Quote jazaa100 20-3-2020 09:39 PM
nikaido replied at 20-3-2020 09:29 PM
Perintah kawalan pergerakan under MKN. Ismail sabri anggota MKN sekali dgn muyidin, ketua polis, ...

Ooo...terima kasih nikaido....

Dia ni bagus buat kerja...dulu dia menteri asas tani kan rasanya....atau menteri yg kawal harga brg tu....

Ayah Dafi....tapi knp Dafi dah sekukbeku....
Quote RatuDunia94 20-3-2020 09:41 PM
jazaa100 replied at 20-3-2020 09:15 PM
Masa tu tak sempat nk pikir....memasing panic.....

Tu lah.. patut kerajaan ni sebelum buat keputusan kena fikir semua sektor..
Quote nazzse 20-3-2020 09:43 PM
epuepy replied at 20-3-2020 12:59 PM
Awat dia ni yg bgy statement on behalf menteri pendidikan, or menteri kewangan? Sekali harung bgy st ...

Sekarang bukan menteri2 dah buat statement, now MKN yg ambil alih & ismail sabri ni under MKN bawah seketariat keselamatan, so dia yg akan kluarkan statement selain PM
Quote jazaa100 20-3-2020 10:48 PM
nazzse replied at 20-3-2020 09:43 PM
Sekarang bukan menteri2 dah buat statement, now MKN yg ambil alih & ismail sabri ni under MKN bawa ...

Perghhh....bersyukur sgt dlm waktu kritikal mcm ni bkn mat sabu yg pegang.....
Quote jazaa100 20-3-2020 10:50 PM
Aku suka sgt cara TSM handle kes covid ni....klu PH...tak tau lah apa jd dah skrg ni....

Kak zah asyik dgn kata terkawal...terkawal.....
Quote LadyCarefree 20-3-2020 11:01 PM
Kalau biasanya, students ni makan apa? Air?

Lihat semua komen(39)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top