Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Pandangan 'Takut Allah, Jangan Takut Virus' Sama Dengan Dosa Membunuh - Dr Maza

20-3-2020 04:31 PM Komen: 24
Mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin Atau Dr Maza menerusi Facebooknya berkongsi fatwa yang menyatakan bahawa penyebab kematian sama seperti dosa membunuh.


Kredit foto: IG

"Mengeluarkan pandangan atau pendapat atas nama agama sehingga mempengaruhi pihak yang mendengar lalu membawa kepada kematian, dosanya seperti membunuh mangsa yang terpengaruh tersebut," tulisnya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengenai pendapat segelintir pihak seperti 'tiada kelonggaran untuk tidak menghadiri Solat Jumaat dan solat jemaah sekalipun dalam keadaan penyebaran wabak ini'. 

'Takut Allah, jangan takut virus'. Hasilnya, berapa ramai telah terkena virus yang bahaya ini dan merebak kepada orang lain," ujarnya. 


Loading FB Post...

Dalam hantarannya sebelum ini, beliau menyifatkan sikap penting diri orang ramai yang ingkar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sebagai berdosa.

Dalam kemas kini di Facebooknya, beliau menegaskan dalam keadaan agak membimbangkan hari ini, adalah sangat penting menjaga nyawa sendiri dan orang lain.


Kredit foto: FB

"Orang-orang yang degil, enggan mematuhi arahan kerajaan untuk berada di kediaman masing-masing sebenarnya melakukan dosa.

"Mereka melanggar arahan pemerintah yang bertujuan untuk keselamatan mereka," tulisnya. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
1
1
0
Komen: 24
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote husna_amal 23-3-2020 09:29 AM
Susah la nak nasihat orang degil ni. Ambil tindakan terus je.

Lain-lain Komen

Quote munchkin 20-3-2020 04:39 PM
Yes dr maza. I second u. U lah paling awal ambil tindakan pantas. Dan warning.

Tapi ramai kutuk u.

U hanya concern ttg org ramai tapi ramai lempar fitnah pada u.
Quote sarah82 20-3-2020 04:52 PM
Utk kebaikan masyarakat aku sokong.. Pendapat aku simple.. Pada mata manusia salah tapi Allah yg tentu kan salah atau tidak.
Quote LadyCarefree 21-3-2020 02:15 AM
munchkin: Yes dr maza. I second u. U lah paling awal ambil tindakan pantas. Dan warning. Tapi ramai kutuk u.U hanya concern ttg org ramai tapi ramai lempar fitn ...


Ya benar
Quote clerics 21-3-2020 04:11 AM
sarah82 replied at 20-3-2020 04:52 PM
Utk kebaikan masyarakat aku sokong.. Pendapat aku simple.. Pada mata manusia salah tapi Allah yg ten ...

sebab itu agaknya golongan hakim merupakan  yang paling ramai ahli neraka? penentu kesalahan atau ketidaksalahan orang yang dibicarakan?
Quote Bholatchomel 21-3-2020 06:46 AM
Betullah aoa yg Dr. Maza ni ckp. Aku ingat lagi ustaz aku ckp kita ni bertanggung jawab atas diri sendiri. Jgn ingat kalo org ngata kita, kita akan dpt pahala. sebenarnya kita dosa kalo kita penyebab fitnah tu yg tu berlaku. Mcm pakai seluar ketat warna skin, org kata mcm telanjang..
Quote tobby 21-3-2020 07:00 AM
ramai yg maki Drmaza sbb dia yg mula2 bertindak pantas batalkan solat jumaat di perlis seminggu awal dari perintah oleh MKN.  seluruh masjid lain terlambat seminggu... masa tu dah terlewat.  timing is crucial
Quote mosti 21-3-2020 07:03 AM
Geng tabligh tak nak plak dengar macam ni..eii..geram lah..ego
Quote tobby 21-3-2020 07:08 AM
Sekarang baru la depa kata serius...

SETAKAT INI, Dr Kelvin Yii Lee Wuen merupakan Ahli Parlimen (DAP) yang pertama disahkan positif CoVid-19.

Tun M yg pernah kontak dgn beliau kini menjalani tempoh kuarantine sukarela selama 14 hari..

APAKAH WAJAR mereka berjenaka & ketawa bila wartawan bertanya tentang pelancong China lalu dijawab oleh Tun Mahathir "nak letak mana pelancong China? kandang lembu ka?"  sambil disambut hilai tawa menteri2.
Quote Tinot7 21-3-2020 07:26 AM
tobby replied at 21-3-2020 07:08 AM
Sekarang baru la depa kata serius...

SETAKAT INI, Dr Kelvin Yii Lee Wuen merupakan Ahli Parlimen  ...


Sbb depa ada kemungkinan mati.. mmg la serius skang... sblm ni, tak sbb depa rasa depa slamat..
Quote Crystars 21-3-2020 08:07 AM
sarah82 replied at 20-3-2020 04:52 PM
Utk kebaikan masyarakat aku sokong.. Pendapat aku simple.. Pada mata manusia salah tapi Allah yg ten ...

Tuhan dah bagi warning jangan campak diri ke lembah krbinasaan,  nak tunggu tuhan tentukan sapa salah sapa betul lg ke?
Quote sarah82 21-3-2020 08:09 AM
Crystars replied at 21-3-2020 12:07 PM
Tuhan dah bagi warning jangan campak diri ke lembah krbinasaan,  nak tunggu tuhan tentukan sapa sa ...

Yap.. Jadi salah ka tak ni urusan Allah.. Jadi biar Allah tentukan.. Maza buat sbb kepentingan rakyat..
Quote Crystars 21-3-2020 08:17 AM
sarah82 replied at 21-3-2020 08:09 AM
Yap.. Jadi salah ka tak ni urusan Allah.. Jadi biar Allah tentukan.. Maza buat sbb kepentingan rak ...

Nabi dah pesan hablumminanas......org2 eropah blm jumpa perkataan selfish time tu,  nabi dah cakap  so,  sapa2 yg selfish esp org2 tabligh ni, renungkanlah... lebihkan mekah dari india.....
Quote sarah82 21-3-2020 08:20 AM
Crystars replied at 21-3-2020 12:17 PM
Nabi dah pesan hablumminanas......org2 eropah blm jumpa perkataan selfish time tu,  nabi dah cakap ...

Lebihkan india dari mekah kan?
Quote QueenIsolde 21-3-2020 08:32 AM
tobby replied at 21-3-2020 07:08 AM
Sekarang baru la depa kata serius...

SETAKAT INI, Dr Kelvin Yii Lee Wuen merupakan Ahli Parlimen  ...

Bukan nak bpolitik saat2 genting masa ni, tp mmg betul la peeH ni ada otak time jdi pembangang je. Masa jdi KERAjaan totally stupid. Siap mganjing lgi rakyat pd masa tu, lebih pakar dr pakar katanya msa netizen persoalkan nape masih benarkan pelancong dr prc. Skang???
Quote b_n_c 21-3-2020 08:41 AM
mohondl doctor maza g tarbiah rota rudaini dan noorkhiriah...
Quote Crystars 21-3-2020 09:01 AM
sarah82 replied at 21-3-2020 08:20 AM
Lebihkan india dari mekah kan?

sbb tu nak belajar ilmu kena cari guru yg murshid....... ada puak lebihkan india dari mekah ni time bayan dok pakai hembus hadis jadi firman,  firman jd kata-kata ulama, tu blm lg lg israeliyat dah jd pegangan utama.... hmm entahlah.....
Quote sarah82 21-3-2020 09:06 AM
Crystars replied at 21-3-2020 01:01 PM
sbb tu nak belajar ilmu kena cari guru yg murshid....... ada puak lebihkan india dari mekah ni tim ...

Ermmm.. Dah pelik depa ni.
Quote tagas 21-3-2020 11:07 AM
org yg bijak fardu ain tak semestinya bijak fardu kifayah

org yg bijak fardu kifayah tak semestinya pandai fardu ain

dats y kedua2 nya perlu seiring

Quote clerics 21-3-2020 11:12 AM
tagas replied at 21-3-2020 11:07 AM
org yg bijak fardu ain tak semestinya bijak fardu kifayah

org yg bijak fardu kifayah tak semesti ...

sometimes all you need is common sense.

Lihat semua komen(24)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top