Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Tolong Jangan Bahan Pelindung Muka DIY Aishah!

20-3-2020 11:36 AM|Oleh: LilRose| Komen: 50

Kebimbangan terhadap Covid-19 semakin memuncak menjadikan permintaan terhadap bekalan topeng muka semakin meningkat walaupun harganya ikut sama melonjak.

Bukan saja rakyat negara lain terutama di China menjadi kreatif berdepan isu ini. Malah, selebriti tanah air juga menunjukkan kreativiti menghasilkan pelindung diri DIY.


Kredit foto: IG

Menerusi Instagramnya, penyanyi Wan Aishah Wan Ariffin berkongsi cara membuat pelindung muka menggunakan botol air.


Kredit foto: IG

Idea itu tercetus selepas sahabat baiknya iaitu Dr Nazlin berkongsi di grup WhatsApp sedang mencari plastik pembalut buku untuk dijadikan pelindung muka.


Kredit foto: IG

Kredit foto: IG

"Tolong jangan bahan gambar 'doktor'baru ini, ya. Sekadar nak tunjuk saja," tulisnya.

Aishah juga menyarankan orang ramai membuat pelindung muka menggunakan kaedahnya itu, sekiranya terpaksa keluar buat masa ini.

"Biasalah benda macam ini semua sekarang terhad dan juga agak mahal. Jadi, kita cuba cara ini," ujarnya.


Kredit foto: IG

Semoga kita semua selamat di bawah lindungan-Nya. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
6
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
1
Bosan
0
0
0
Komen: 50
Komen

Previous : "Hati Rasa Berhutang, Allah Dah Jentik," Dahlia Shazwan Kini Berhijab Sepenuhnya

Next       : "Kalau TikTok Takpe, Jadi Trend" - Emma Pelik Orang Kecam Post Keagamaan

Komen Terbaru

Quote alesandra 24-3-2020 06:30 PM
ada jugak dia tunjuk buat mask .masalahnya benda2 tu ada kat kedai DIY,craft accessories shope ke hapa.mana nak cekaunyer kak ecah

Lain-lain Komen

Quote munchkin 20-3-2020 11:52 AM
Jangan gelak. Tu yg sepatutnya dibuat ya. Aishah ni smart student dulu.
Quote kukukatablog 20-3-2020 11:56 AM
tapi mmg klako ler klo g public pakai cam gambo pkai spec tu
Quote syamzana 20-3-2020 12:05 PM
yg pic tak pkai spek tu elok je kejadian shield tu. boleh la dari xde lgsg stakat nak p pasaraya topup brg2 dapur.
Quote dua_chzy 20-3-2020 12:09 PM
Doktor tu buat cool ok. Boleh tiru.
Quote famiza 20-3-2020 12:17 PM
Good effort.... Kak Ecah
Quote meow_tompok 20-3-2020 12:27 PM
cantik jugak tu, daripada letak baldi
Quote palmolive 20-3-2020 12:29 PM
kalo org cantik pakai apa pun cantik.
Namun....
Quote CikB 20-3-2020 01:05 PM
adoi kelaka la k ecah
Quote Lengkong 20-3-2020 01:17 PM
Kreatifnya kak ecah


Quote merrissa 20-3-2020 01:45 PM
atleast dia x bodoh yg masih melepak kat luar x pakai mask...ingt mereka kalis penyakit
Quote Nenasketum 20-3-2020 01:51 PM
Wow, macam star wars costume lar. Aku pun nak buat lar
Quote timah03 20-3-2020 01:59 PM
merrissa replied at 20-3-2020 01:45 PM
atleast dia x bodoh yg masih melepak kat luar x pakai mask...ingt mereka kalis penyakit

Yg thermometer heat tu sebelum ni harga rm90 terus naik sampai rm300.... Pengsaaaan
Quote minah_selekeh 20-3-2020 02:00 PM
merrissa replied at 20-3-2020 01:45 PM
atleast dia x bodoh yg masih melepak kat luar x pakai mask...ingt mereka kalis penyakit

Betul! Better dari mereka2 yang sakan bercuti luar negara..
Quote True-X 20-3-2020 02:10 PM
kaka ecah ni kl stay kt US dulu mesti kaya raya...
Quote Ethernet 20-3-2020 02:13 PM
ok la tu. kita blm terdesak mmg tk kisah. dah terdesak nnt, takde siapa dh nak segan-segan pakai apa benda pun jd mask.
Quote siq 20-3-2020 02:17 PM
aku terpaksa keluar rumah petang ni, n aku dah standby mask & baju hujan (YES, BAJU HUJAN) nak beli hazmat suit utk protect satu badan tu aku tak mampu, so aku akan pakai baju hujan, like i care kalau ada orang nak pandang/kutuk/gelak

good effort utk doc tu  n aishah sekali... maybe kalau terpaksa keluar lagi lepas hari ni, aku akan buat satu full face mask jugak utk dimatchy2 dgn baju hujan kuning terang aku tu ataupun nanti order fullface helmet (motor), kaler harus la kuning jugak utk matchy2
Quote Cassieopeia 20-3-2020 02:31 PM
ni mcm rakyat china buat dlu kan
Quote beta_carotene 20-3-2020 02:33 PM
ya Allah kreatifnya kak ecah... sheols ni mmg smart n strong

antara ramai2 artis kelas 1, sheols je yg rajin masuk politik jadi calon (yg lain2 samada menempel je ataupun artis xde kelas)

tgk kes vida bagi berlian palsu, sheols lawan sbb itu hak sheols

ni plak covid 19, dgn tebal mukanya sheols raise awareness guna botol air tu - bukan sekadar nyanyi2 je
Quote Orix 20-3-2020 02:34 PM
Awat tak pakai jah cover plastik comb binding

Lihat semua komen(50)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top