Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Sental Baju Di Rumah Je Sebab Dobi Layan Diri Dilarang Beroperasi

18-3-2020 01:46 PM Komen: 25
Perintah Kawalan Pergerakan yang berkuat kuasa hari ini sehingga 31 Mac depan turut membabitkan operasi dobi layan diri.

Astro AWANI melaporkan, larangan itu dibuat pihak Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) bertujuan mengelakkan orang ramai berkumpul.

"Dobi layan diri tidak boleh beroperasi sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan bagi mengelakkan orang ramai berkumpul," kata jurucakap KPDNHEP.

Selain itu, pasar malam dan pasar tani juga dilarang daripada meneruskan operasi.


Gambar hiasan
Kredit foto: Google

Kenyataan itu dibuat bagi menjawab soalan lazim berhubung pelaksanaan perintah berkenaan dalam sektor peruncitan.

Bagaimanapun, selain pasar raya dan pusat beli belah yang menjalankan operasi peruncitan, restoran dan medan selera juga boleh beroperasi tetapi hanya untuk pesanan makanan yang dibawa pulang, pandu lalu atau melalui perkhidmatan penghantaran sahaja. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
2
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 25
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote 234126 24-3-2020 07:49 PM
tak pernah guna dobi. Sejak kecik jenis rendam basuh sendiri lepas tu dah menegah baru pakai washing machine sampai ke tua ni. And bila zaman bekerja dah   beli dryer sendiri.
Takda renyah nak menjemur kalut bila hujan. lagipun management condo tak bagi. iol tak pernah duduk rumah tanah sejak bekerja.  

Lain-lain Komen

Quote anakmak 18-3-2020 01:49 PM
okay
nak kena pi rikki sungai kalau camni
oohhh nak pi beli kain batik jugak
berkemban baru best sambil sental2 kain baju
kena prepare lagu jugak utk didendangkan
Quote ellejo 18-3-2020 01:57 PM
seumur hidup aku tak pernah mendobi hatta masa bujang dan student dulu. masa bujang beli mesin basuh, dah kahwin pun beli mesin basuh.

sebenarnya dobi ni sama ke dgn mesin basuh otomatik tu?
Quote mongoose_kidz 18-3-2020 01:57 PM
masalahnya dobi layan diri ni open kan...bukan ade pintu dinding semua
staff pun xde...
semua buat sndiri kan..
aku rase ok je kalu nk guna dobi lyn diri ni tp nak elak crowd tu jgn la angkut ank bini g basuh baju..ni aku tgk satu family berkmpung dlm tu..ank merangkak berlari dlm tu..biar si ayah je pergi..mak jg anak kat.umah
Quote Acikgomen 18-3-2020 02:02 PM
ellejo replied at 18-3-2020 01:57 PM
seumur hidup aku tak pernah mendobi hatta masa bujang dan student dulu. masa bujang beli mesin basuh ...

Acik pun ade je washing machine, tapi suka jugak pi kedai dobi layan diri
Senang sbb machine tu pakai sanitiser plus lepas basuh baju, kering baju, lipat terus panas2 kat situ, balik rumah simpan dlm lemari jek
Washing machine kat rumah yg beribu tu ada ke ujong2 buat basuh kain buruk, fabric door mat dan seangkatan dengannye je
Fefeling orka yach sis
Quote palmolive 18-3-2020 02:03 PM
ellejo replied at 18-3-2020 01:57 PM
seumur hidup aku tak pernah mendobi hatta masa bujang dan student dulu. masa bujang beli mesin basuh ...

yg ni skli ngan dryer...
Quote matchstick 18-3-2020 02:08 PM
Dh byk masa tak perlu pergi kerja sental aje lah baju tu kt rumah puas2. Cuaca pun panas ni. Baju jemuran cepat kering
Quote ellez 18-3-2020 02:49 PM
Hehe..cuci baju kat rumah saja..sbb dryer pun ada..
Cuma klu nk cuci carpet je pggl org dtg amik..
Begitu jugak utk dry cleaning baju2..
Quote CikB 18-3-2020 03:13 PM
skrg mmg trend basuh baju kt dobi layan diri...terutama golongan muda yg tinggal di kondo/apartment...washing machine pun x ada kt rmh..kena sental pakai tangan la
Quote KIM.K 18-3-2020 03:14 PM
anakmak replied at 18-3-2020 01:49 PM
okay
nak kena pi rikki sungai kalau camni
oohhh nak pi beli kain batik jugak

Kain batik beli yang nipis2 ja..panas loni
Quote clarizsa 18-3-2020 03:26 PM
Mesin basuh kan adaaaa
Quote Kuasaberganda 18-3-2020 04:33 PM
Acikgomen: Acik pun ade je washing machine, tapi suka jugak pi kedai dobi layan diriSenang sbb machine tu pakai sanitiser plus lepas basuh baju, kering baju ...

mmg elok pon camtu.save masa.
Quote syamzana 18-3-2020 04:43 PM
yg takde w/m tu sental je la boleh exercise sikit. dok terperuk dlm rumah ni kdg2 cepat lapar boleh la burn calorie lepas melantak mcm2 tu.
Quote RatuDunia94 18-3-2020 05:23 PM
Ala2 musim terkurung kat rumah ni.. koyor maan sgt lah baju2 tu.. paling2 bau peluh je.. kalo xde mesin basuh. Sental sikit2 rendam jemur dah kering..
Quote meow_tompok 18-3-2020 06:42 PM

aimi sohai takde. dia zuhud.


Quote giyomi 18-3-2020 09:22 PM
aduh...kurus lar aka camne...akak selalu gi dobi lyn diri tp tu lar, dipenuhi warga asing, rimas pon ada gak, pastu batuk merata2...choiii sgt
Quote badaksumbu 18-3-2020 09:34 PM
mongoose_kidz replied at 18-3-2020 01:57 PM
masalahnya dobi layan diri ni open kan...bukan ade pintu dinding semua
staff pun xde...
semua buat ...

byk kuman berkumpul dekat situ.

cth, kita bawak sebakul kain baju kotor, masukkan kain baju tu dlm mesin dobi, tutup pintu mesin dobi tu dgn tangan yg pegang kain kotor tu. dah siap basuh kita bukak pintu mesin dobi yg tak dinyah kuman/virus tu dgn tangan kita & ambik pulak kain yg dah siap basuh tu dgn tangan yg sama. lps tu bawak blk rumah pakai.

yg lagi haru kalau guna bakul sama yg letak baju kotor utk letak baju yg dah siap dibasuh
Quote MeghanK 18-3-2020 10:24 PM
tak suka g dobi nanti orang tengok baju kita
iols sejak duduk sorang memang beli washing machine sendiri..iols suka basuh baju malam2
Quote Tinot7 18-3-2020 11:25 PM
Sepanjang iols pakai dobi, tak pernah ramai org. Kalau ada washing machine pun, kena sidai kat mana sgt kalau dok kat apartment? Dah le nak beli dryer skang ni pun takleh sbb kedai pun tutup.. wadahek
Quote akies 18-3-2020 11:41 PM
meow_tompok replied at 18-3-2020 06:42 PM
aimi sohai takde. dia zuhud.

Ada gak terselit nama dia kat sini.
Hahahahha.

Lihat semua komen(25)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top