Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

JAKIM Ajar Cara Tayammum Ke Atas Jenazah Jangkitan Covid-19

Oleh: top5complete|19-3-2020 10:01 AM Komen: 24
Pihak Kementerian Kesihatan mengesahkan sudah dua rakyat malaysia meninggal dunia akibat jangkitan Covid-19. Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba menjelaskan, ia merupakan kes ke-178 dan kes ke-358.

"Kes ke-178 merupakan lelaki warga Malaysia berumur 34 tahun yang pernah hadir perhimpunan tabligh di Sri Petaling. Beliau mula menunjukkan gejala pada 5 Mac dan dirawat di Hospital Permai pada 12 Mac selepas positif COVID-19. Keadaan beliau merosot dan dimasukkan ke ICU. Beliau disahkan meninggal dunia hari ini (kelmarin)," katanya kepada Astro Awani.


Foto: Facebook

Sementara itu Menteri Hal Ehwal Agama mengeluarkan kenyataan bahawa jenazah Covid-19 perlu diuruskan mengikut hukum pengurusan jenazah pesakit ebola.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah berkongsi sebuah video menunjukkan tatacara tayamum yang betul untuk jenazah jangkitan Covid-19.



Semoga video tersebut menjadi manfaat dan pelajaran buat yang tidak tahu. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
0
0
Komen: 24
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote bonggo 20-3-2020 09:33 AM
bizsari: kat mekah sendiri pun terus Kebumikan kat Msia banyak sogeh menyusahkan orang  dan Virus soh dia je buat.

Menyusahkan macam la ko yang uruskan jenazah mangsa covid 19 tu. Dah mmg kerja dia menguruskan jenazah kena la uruskan ikut tatacara utk kebumikan dgn sempurna. Mayat mmg akan diwudukkan jd utk covid 19 dia tukar tayammum

Lain-lain Komen

Quote Tinot7 19-3-2020 10:06 AM
Japs, iols is konpius...  dia tak payah pakai mask, baju biru apa sumer bagai ke?
Quote top5complete 19-3-2020 10:08 AM
Tinot7 replied at 19-3-2020 10:06 AM
Japs, iols is konpius...  dia tak payah pakai mask, baju biru apa sumer bagai ke?

kan tu contoh.. kat dalam bilik tu tiada mayat covid la
Quote honeybucuk 19-3-2020 10:10 AM
Tinot7 replied at 19-3-2020 10:06 AM
Japs, iols is konpius...  dia tak payah pakai mask, baju biru apa sumer bagai ke?

Ni demo je...
Quote Tinot7 19-3-2020 10:12 AM
top5complete replied at 19-3-2020 10:08 AM
kan tu contoh.. kat dalam bilik tu tiada mayat covid la

Ooo.. ingatkan dlm beg tu ada sbb mamat sebelah tu pakai sumer benda..
Quote TravellingBear 19-3-2020 10:12 AM
Macam kursus pengurusan jenazah bukan pakai mayat betul
Quote Tinot7 19-3-2020 10:12 AM
honeybucuk replied at 19-3-2020 10:10 AM
Ni demo je...

Ok tengkiu...
Quote bizsari 19-3-2020 10:17 AM
kat mekah sendiri pun terus Kebumikan kat Msia banyak sogeh menyusahkan orang  dan Virus soh dia je buat.
Quote amerald 19-3-2020 11:06 AM
Perkongsian yg bagus utk dipelajari oleh semua umat islam
Quote KIM.K 19-3-2020 11:07 AM
bizsari replied at 19-3-2020 10:17 AM
kat mekah sendiri pun terus Kebumikan kat Msia banyak sogeh menyusahkan orang  dan Virus soh dia je  ...

Kalau jadi macam wuhan, ini jelah penghormatan terakhir boleh bagi pada seseorang sebelum letak bodybag kat alley
Quote salmon-suki 19-3-2020 11:14 AM
@MeghanK ni pakcik ni ada ajar cara nak urus mayat covid..ada y sy baca circulate dlm group,ckp akn urus sebagaimana dorg  urus jenazah Ebola.hehehe
Quote MeghanK 19-3-2020 11:15 AM
salmon-suki replied at 19-3-2020 11:14 AM
@MeghanK ni pakcik ni ada ajar cara nak urus mayat covid..ada y sy baca circulate dlm group,ckp akn  ...

owh thank you tag iols..nanti iols tengok video dia
Quote ina_na 19-3-2020 11:18 AM
KIM.K replied at 19-3-2020 11:07 AM
Kalau jadi macam wuhan, ini jelah penghormatan terakhir boleh bagi pada seseorang sebelum letak bo ...

Bayangkan kalo jd mcm kat wuhan.. Yg nurse n doc kat atas merawat pesakit it x berhenti2.. Yg tayamum kan jenazah pun x henti2.. Yg India Bakar Mayat pun x henti2.. Yg cina n Kristin pun gan upacara dia org. Ya Allah tkt memikir kan nye
Quote KIM.K 19-3-2020 11:26 AM
ina_na replied at 19-3-2020 11:18 AM
Bayangkan kalo jd mcm kat wuhan.. Yg nurse n doc kat atas merawat pesakit it x berhenti2.. Yg taya ...


Macam karma yang berulang2. Tak berhenti tayammum jenazah

Dalam American Horror Stories tu, tiap2 season membayangkan watak yg sama buat mistake yang sama. Ulang lagi ulang lagi


Quote Leonclay 19-3-2020 12:12 PM
Tinot7 replied at 19-3-2020 10:12 AM
Ooo.. ingatkan dlm beg tu ada sbb mamat sebelah tu pakai sumer benda..

Nmpk dlm beg tu mcm ada org kn
Quote DARSITA 19-3-2020 12:16 PM

Soalan:-
1. So selepas ditayamum, adakah mayat akan dikafankan?

2. Jika tidak dikafankan adakah mayat akan dimasukkan dlm body bag dan ditanam sekali dlm tanah?

3. Bagaimana dgn sembahyang jenazah?  Adakah diguna pakai sembahyang jenazah ghaib?





Quote honeybucuk 19-3-2020 12:46 PM
DARSITA replied at 19-3-2020 12:16 PM
Soalan:-
1. So selepas ditayamum, adakah mayat akan dikafankan?


1. Dlm tu ada balut dgn kain putih selapis..
Then balut dgn plastic bag 2 lapis..then tanam...

2. Solat mcm biasa je..cukupkan fardu kifayah je la..
Quote DARSITA 19-3-2020 12:53 PM
honeybucuk replied at 18-3-2020 08:46 PM
1. Dlm tu ada balut dgn kain putih selapis..
Then balut dgn plastic bag 2 lapis..then tanam...

...
1. Dlm tu ada balut dgn kain putih selapis..
Then balut dgn plastic bag 2 lapis..then tanam...

2. Solat mcm biasa je..cukupkan fardu kifayah je la..

Aii tgk video https://mforum1.cari.com.my/foru ... ead&tid=1193763

Menyayat Hati, Jenazah Mangsa Pertama Covid - 19 Dikebumikan, Tiada Yang Boleh Dekati


Jadi macamana nak disolat jenazah?




Quote Tinot7 19-3-2020 02:50 PM
Leonclay replied at 19-3-2020 12:12 PM
Nmpk dlm beg tu mcm ada org kn

Tu la psl.. terkejut beruk masa tgk tadi
Quote husna_amal 19-3-2020 03:59 PM
Semoga penghujung hayat kita dalam keadaan baik2.

Lihat semua komen(24)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top