Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Betul Ke Orang Malaysia Tak Faham 'Social Distancing' Atau Saja Berdegil?

18-3-2020 05:12 PM Komen: 21


Sejak pengumuman Perdana Menteri mengenai Perintah Kawalan Pergerakan, rakyat Malaysia panik seolah-olah tiada hari esok dalam semua tindakan. 

Bermula dengan pembelian panik hingga banyak barangan habis, pelajar Institut Pengajian Tinggi (IPT), diminta mengosongkan kolej hinggalah larangan merentasi negeri memerlukan kebenaran polis, semuanya menyebabkan suasana huru-hara. 

Twitter

Larangan berada di khalayak ramai pada awalnya  tetapi secara tidak sedar, ia mengakibatkan ramai orang terpaksa berkumpul kerana arahan tidak jelas ini. Lihatlah stesen bas TBS, balai polis, di lebuh raya dan pasar raya semuanya penuh dengan rakyat Malaysia yang panik.

Twitter

Oleh itu, ada cadangan dari warganet supaya pemimpin menggunakan bahasa lebih mudah supaya majoriti lebih faham. Maklumlah bahasa Inggeris yang di 'Melayu' kan ini agak pelik dan asing bagi majoriti rakyat Malaysia.

Twitter

Ianya turut dipersetujui oleh yang lain dan menganggap bahasa bombastik ini lebih mengelirukan berbanding difahami.



Bagaimanapun, ada pula yang berpendapat bahasa arahan tersebut tidaklah mengelirukan. Ia lebih kepada sikap rakyat kita dan juga masyarakat dunia amnya yang degil dari mematuhi peraturan.


Wah! Pelbagai pendapat ya. Harapnya semua urusan dipermudahkan ya. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
2
Terkejut
1
Sedih
2
Lawak
1
Bosan
3
0
0
Komen: 20
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote LemangGoreng 30-3-2020 01:28 PM
xtau nk ckp

Lain-lain Komen

Quote Boomibulat 18-3-2020 05:18 PM
Tak paham pn betul jugak..bnda x pnh jadi kan..
Quote salmon-suki 18-3-2020 05:19 PM
Y suh guna dialek/bahasa negeri masing2 tu win{:smile
And y komen psl not a fancy words tu,utk org kampung mmg dorg xfaham,unless highly educated..guna je simple words..utk report mmg kne ltk standard terms.
Quote matchstick 18-3-2020 05:38 PM
Johor :... ampun tuanku

Quote dubuk 18-3-2020 05:41 PM
takkan tak kenal
Quote Minami2013 18-3-2020 05:42 PM
Bukan setakat social distance pun tak paham, yg batuk bersin pegi sembur kat setiap rak kat pasaraya tu mmg langsung tak de sense of responsibility langsung. Dah tau batuk selsema pakai lah topeng muka, kalau tak de, setiap kali nk batuk, bersin tu tutup lah mulut tu dengan tisu atau towel atau tangan. Dah lah covid 19 ni i geram betul sbb baru nmpak depan mata manusia2 selfish ni
Quote AbukRokok 18-3-2020 05:47 PM
-balik kg mugkin sbb fear
-klu bab makan kat restoran tu mmg ignorant
Quote little_sis 18-3-2020 06:39 PM
betul dorg x paham konsep dan objective social distance ni.. kalo beratur still dekat2..
Quote gorjeous 18-3-2020 06:40 PM
Kat Malaysia ni yg beratur rapat2 pun tup tup ade jee yg muka tak malu potong line... ni kan pulak jarak2 (social distance) Cuma harap selepas dihebahkn dlm media2, ramai la ambil langkah terbaik untuk duduk di rumah jee..
Quote LH76 18-3-2020 07:54 PM
adakah perlu campurtgn tentera utk kawal keadaan jika dh teruk sgt{:question
Quote ina_na 18-3-2020 08:09 PM
Degil sbb x nak mereput kat umah...
Quote munchkin 19-3-2020 10:56 AM
Jarakkan diri
Quote MissyMolly 19-3-2020 10:57 AM
malu kot..nanti dikata over...cth mcm beratur satu meter tu...
Quote munchkin 19-3-2020 10:58 AM
LH76 replied at 18-3-2020 07:54 PM
adakah perlu campurtgn tentera utk kawal keadaan jika dh teruk sgt{:question


Tentera kena bantu sama dalam keadaan  ni. Kita nak cepat pulihkan keadaan supaya malaysia boleh return balik seperti biasa.

Rakyat malaysia dilarang keluar. Pelancong dilarang masuk.

Tapi kita bebas berjalan ke sama ke mari dalam malaysia.

Who declare selamat baru kita benarkan keluar masuk utk rakyat dan pelancong
Quote LH76 19-3-2020 12:48 PM
munchkin replied at 19-3-2020 10:58 AM
Tentera kena bantu sama dalam keadaan  ni. Kita nak cepat pulihkan keadaan supaya malaysia boleh ...

Klu tgk negara yg dijaga oleh tentera blh dikatakan tindakan dikenakan scara kekerasan.
Polis kita msh dikira berlembutkan.
Quote munchkin 19-3-2020 02:13 PM
LH76 replied at 19-3-2020 12:48 PM
Klu tgk negara yg dijaga oleh tentera blh dikatakan tindakan dikenakan scara kekerasan.
Polis ki ...

Eloklah. Baru depa tahu. Ni asyik melawan je kata kerajaan. Masa ni tak boleh buat silap. Nyawa orang ramai
Quote Artemesiaa 19-3-2020 03:43 PM
Kedua2nya tak faham dan masih nak berdegil tetap ikut law sendiri tak suka ikut arahan
Quote husna_amal 19-3-2020 03:44 PM
Sebab masyarakat kita ni pentingkan diri sendiri.
Quote glump 19-3-2020 09:36 PM
Pagi tadi kena ke hospital ambil darah..masa menunggu duduklah berjarak 1 meter.tapi masa beratur ambik darah,nurse yg suruh beratur rapat2
Quote aderaderker 20-3-2020 10:51 AM
Majoriti more to tak reti bahasa.



Lihat semua komen(21)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top