Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Tak Nak Batal Majlis Kahwin? Buat 'Pandu Lalu' Je

18-3-2020 12:32 PM Komen: 28
Kebimbangan rakyat terhadap pandemik Covid-19 semakin memuncak terutama apabila perintah kawalan pergerakan berkuat kuasa hari ini.

Banyak majlis dianjurkan terpaksa dibatalkan termasuk majlis perkahwinan, sekali gus menyebabkan banyak pihak mengalami kerugian.

Lantaran itu, syarikat fotografi Zenuz Production mengambil kesempatan untuk menyampaikan Pesanan Khidmat Masyarakat (CSR) kepada bakal pengantin yang berdepan masalah serupa.


Kredit foto: FB

Mereka mencadangkan supaya majlis perkahwinan diadakan secara 'pandu lalu' yang diilhamkan dari restoran makanan segera.


Kredit foto: FB

Kredit foto: FB

Selain isyarat tangan ke dada sebagai tanda salam, tabung sumbangan disediakan bagi menggantikan amalan 'salam keruk'.

Zenuz Photoworks juga mencadangkan agar pengunjung diberi makanan yang sudah dibungkus.


Kredit foto: FB

Menurut pemiliknya Muhammad Farid Sahar, 30, pesanan itu adalah hasil kerjasama dengan syarikat pengurusan perkahwinan, Dinas Bridal dari Kluang.

Kami ambil gambar ini untuk bagi idea kemungkinan lepas ni kita boleh buat cara (pandu lalu) sebegini. Ikut saranan kerajaan. Maksudnya, tak ada berjabat tangan, tak ada duduk makan-makan, hanya bungkusan, katanya.


Loading FB Post...
Beliau juga akui bahawa perintah kawalan pergerakan turut menjejaskan operasi dan pendapatannya.

Dalam awal bulan April pun masih ada beberapa pelanggan takut dan masih ragu-ragu untuk tetapkan tarikh (majlis) kerana khuatir kerajaan melanjutkan tempoh larangan tersebut, ujarnya.

Tambahnya, syarikatnya kerugian sekitar RM15,000 selepas tujuh majlis perkahwinan dibatal dan ditangguhkan pelanggan. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
0
0
Komen: 27
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote gekkou 20-3-2020 02:15 AM
idea tak sesuai
tetap orang kena keluar rumah nk pegi masjlid pandu lalu kau
tu tayang duit salam kaut rm50 siap taggiiing kotak as duit sumbangan
hadap duit orang ke sampai minta sumbangan bagai

Lain-lain Komen

Quote Ladybird910 18-3-2020 12:45 PM
Ni antara idea org selfish yg aku rasa xguna otak..tlg la...ikut je arahan govt.2weeks ni nak kasi tgk orang golongan type B ni muncul..

Nak buat ala salam keruk ke apa..klu ko transfer online banking xpe jgk.ni masuk kt tabung last2 pengantin tu pegang duit tu still sama jgk.aku sbnrnye rasa katering tu pon bahaya..klu 1000jemputan dtg...baik xpyh RMO..pfft
Quote bakingsoda 18-3-2020 01:52 PM
org duit yg ada tak seberapa pon nak save musim2 gini, kau sempat lagi nak mengemis salam keruk dah kedekut takyah buat majlis la bodo. buat live fb je kenduri tanpa tetamu, pastu dgn muka tak malunya cakap la untuk salam keruk anda boleh salurkan duit ke akaun sekian2
Quote miss_beku 18-3-2020 01:52 PM
Kalau aku segan jugak lah dlm hangat2 kes c19 ni org dok nak titik beratkan salam keruk tu. {:question
Quote miss_beku 18-3-2020 01:57 PM
Betul lah,, ada gak kawan2 aku yg sedih tgk org nyoping smlm. Duit tarak nak beli barang sampai 2 troli. Makan lah nasi goreng tumbuk cili pecah telur sedap ape. Saranan aku.

Utk x ot pd pengantin. Selamat perantin baru.
Quote Bergosip 18-3-2020 02:00 PM
Tiada majlis perkahwinan, tiada majlis tahlil dan sebagainya.

IMG_20200317_140509.jpg
Quote ina_na 18-3-2020 02:42 PM
Kalo kwn n jiran2 dekat leh la mcm ni.. Tp kn pakai mask.. Bahaya mcm2 skrg ni.. Yg jauh2 mmg x blh la..
Quote VirusCinta 18-3-2020 02:45 PM
Ladybird910 replied at 18-3-2020 12:45 PM
Ni antara idea org selfish yg aku rasa xguna otak..tlg la...ikut je arahan govt.2weeks ni nak kasi t ...


Adat Bugis dah lama guna Tabung dan masukkan duit dalam Tabung.

Sekarang ni dah ada Passolo digital...utk sumbang Wang secara digital.

passolo-digital-4.jpg
Quote CikB 18-3-2020 03:00 PM
tangguh kan dulu kenduri tu...buat yg wajib dulu...akad nikah dihadiri oleh org2 yg penting & berkenaan shj cukup syarat nikah.  Majlis kenduri buat kemudian, rasanya semua org pun fhm dgn keadaan skrg ni
Quote Boomibulat 18-3-2020 03:07 PM
miss_beku replied at 18-3-2020 01:57 PM
Betul lah,, ada gak kawan2 aku yg sedih tgk org nyoping smlm. Duit tarak nak beli barang sampai 2 tr ...

makanan simple paling sedap bg i goreng ikan bils dgn bawang dan cili besar..pas goreng ikan bilis goreng nasik pakai minyak tu..
Quote Boomibulat 18-3-2020 03:08 PM
VirusCinta replied at 18-3-2020 02:45 PM
Adat Bugis dah lama guna Tabung dan masukkan duit dalam Tabung.

Sekarang ni dah ada Passolo d ...

Yg belah kanan tu mcm Najib..yg tgh masuk duit mcm wak Jahid..
Quote Artemesiaa 18-3-2020 03:17 PM
Tetap tak sesuai cara cadangannya tu.  Bukan bimbangkan jangkitan covid19 je mau sesak nafas pengantin nak kena bau asap ekzos kereta para jemputan.  Jadi lebih baik tangguhkan dan ikut je dulu arahan pemerintah.
Quote ellez 18-3-2020 03:26 PM
miss_beku replied at 18-3-2020 01:57 PM
Betul lah,, ada gak kawan2 aku yg sedih tgk org nyoping smlm. Duit tarak nak beli barang sampai 2 tr ...

Iols td pagi buat nasi goreng simple jah(nasi da tanak mlm td)..resipi ciptaan sdri..tumbuk bwg kecik,bwg putih,cili padi..tumis skjp spi naik bau..masukkan isi ikan sardin rebus(ketuk2 separuh hancur).tumis spi garing,masukkan kicap,gula,garam sket,masukkan nasi + kangkung..gaul spi masak..
Sedap ape..
Huhu
Myhubs suka je mkn camtu..beliau jenis xmemilih mana mkn..
Quote meow_tompok 18-3-2020 03:42 PM
yg cadangkan idea ni pikir tekak dia je dlm erti kata lain- selfish apa saja keadaan pun bisness tetap nak on. Agaknya kalau kiamat langit nak runtuh pun tetap nak meniaga jugak.

Quote meow_tompok 18-3-2020 03:49 PM
PM kena ckp direct je mcm ni - semua org diwajibkan self kuarantin, tidak dibenarkan keluar rumah melainkan nak beli bahan makanan. masak sendiri kat rumah.

Ini senior anak aku kirim video gambar tempat kerja part time dia (restoran) takde customer. Depa pekerja tetap berlonggok kat meja, sambil makan2 chit-chat sementara pelanggan takde. Kot2 depa ni boring, dok jalan2 satu shopping mall say hi bye kat pekerja restoran lain. Sama je tu. Elok duduk rumah je la self kuarantin. Nak detect sape kena covid-19 pun payah. Bukan semua org faham simptom2 awal. Lepas tu budak2 ni balik rumah berkumpul dgn family... adoiiiii

Sekarang nak beli makanan luar pun kena pikir byk kali, satu kes pakcik baru balik dari Sri Petaling pegi ujian saringan kat hospital dinasihatkan suruh kuarantin kat rumah, tapi si pakcik tu pulak pegi meniaga roti canai... adoiiii berapa byk dgn in-contact dgn org2 luar.  Dan pakcik tu positif covid19





Quote Ladybird910 18-3-2020 04:08 PM
VirusCinta replied at 18-3-2020 02:45 PM
Adat Bugis dah lama guna Tabung dan masukkan duit dalam Tabung.

Sekarang ni dah ada Passolo d ...

Waduh2 advance ya...hehehe
Quote VirusCinta 18-3-2020 04:32 PM
Ladybird910 replied at 18-3-2020 04:08 PM
Waduh2 advance ya...hehehe

Melayu je nak terkeruk2 tangan....
Quote biozipstar 18-3-2020 07:06 PM
meow_tompok replied at 18-3-2020 03:49 PM
PM kena ckp direct je mcm ni - semua org diwajibkan self kuarantin, tidak dibenarkan keluar rumah me ...

habis pacik tu positip covid tak?
Quote meow_tompok 18-3-2020 07:09 PM
biozipstar replied at 18-3-2020 07:06 PM
habis pacik tu positip covid tak?

maklumat mengatakan positif
Quote RooneyMara 19-3-2020 07:11 AM
Degil nya. Dah kata tak boleh tu, tak boleh la. Takyah nak create cara lain ke apa. Kan ckp stay at home. Selfish sgt videographer tu sbb job dia org byk cancel kot. Sibuk nak puts idea in ppl head.

Lihat semua komen(28)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top