CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Kecoh Baju Melayu Jarang Nampak Puting, Tapi Ada Samping Tutup Aurat

16-3-2020 04:12 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 13031| Komen: 82

Description: Tular di media sosial mengenai pertunjukan fesyen yang menampilkan rekaan baju Melayu jarang.
Tular di media sosial mengenai pertunjukan fesyen yang menampilkan rekaan baju Melayu jarang.

Memetik mStar Online, pertunjukan fesyen sempena Hari Raya itu dianjurkan pada Sabtu lalu di Kuala Lumpur.


Malangnya, ia mengejutkan ramai orang apabila kain digunakan baju Melayu yang diperagakan itu terlalu jarang hingga memperlihatkan tubuh badan modelnya.


Kredit foto: IG

Berikutan itu, banyak kecaman dilemparkan kerana rekaan tradisional baju Melayu yang sering tampil kemas telah 'dicabul'.


Kredit foto: IG/mStar

Lantaran itu, pemilik syarikat Firdaus Abd Razak tampil memberi penjelasan bagi menjernihkan kontroversi yang tercetus.


Katanya yang mesra disapa sebagai Afeer, butiknya tidak menjual pakaian ready to wear (siap dipakai) sempena Hari Raya.


Kredit foto: IG

Jelasnya, pakaian itu menggunakan kain net jarang kerana ingin menonjolkan jahitan pada pakaian.

“Semua baju yang dipakai model-model bukan ready to wear (RTW). Kami memang tak jual baju-baju raya RTW, sebaliknya custom made (ditempah).

“Sebenarnya, hanya satu sahaja baju Melayu yang guna kain net untuk fashion show sebab kami nak tunjuk kualiti jahitan dalaman pada pakaian kami, dan satu baju Melayu lagi menggunakan kain penuh untuk tunjuk rekaan,” katanya kepada mStar.

Tambahnya, mereka tiada niat menonjolkan tubuh lelaki bagi tujuan pemasaran.


Kredit foto: IG

"Tak ada plan pun untuk jadikan puting model lelaki tu sebagai satu isu.

“Lagipun kain net tu hanya pada bahagian baju dan seluar, dan kami pakaikan samping pada model lelaki yang menutup aurat, antara bahagian pusat dan lutut,” katanya.

Bagaimanapun, Afeer yang mengusahakan butik pengantin sejak lapan tahun lalu menjelaskan bahawa busana yang mendedahkan bahagian lutut itu adalah tidak disengajakan. 

“Sepatutnya saya rancang paras lutut. Kemudian staf saya siapkan (pada model) tu pun paras lutut ngam-ngam. Tapi kita siapkan tu sejam lebih sebelum acara bermula.

“Mungkin model ada tarik (samping) ke atas, atau tertarik ke atas sebab kita siap tu awal. Tak disengajakan sebab rancangan kami, samping tu ngam-ngam paras lutut,” katanya. - CARI




Kredit foto: IG

Bagus
1

Marah
3

Terkejut
2

Sedih
3

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (10 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote atira 16-3-2020 04:15 PM
sukanye reporter cari porem bab2 puting
Quote felinecat 16-3-2020 04:17 PM
lelaki yg menyeksi, menyeksi pon takat tu je.xde tunjuk lurah ke ape ke.hehehe
Quote Kurex 16-3-2020 04:19 PM
wahai designerrrrrrr!!!!!

aku tau memang niat kau untuk lacurkan model lelaki tu!!!!!!!

kau boleh je tonjolkan jahitan tu guna kain gelap benang cerah untuk nampak kontra. atau dalam net tu kau guna singlet atau kain yg kontra...

tolonglah baju melayu jgn dimurahkan atau dikurtakan.... jangan sesekali lacurkan model lelaki ok,,, takpe, sebab iols boleh cuci mata tengok model tu...

calling for kakak iols @Themilo
Quote KIM.K 16-3-2020 04:19 PM
Kebelakangan ni garit sangat designer nak beraya
Quote DARSITA 16-3-2020 04:20 PM

First customer dia maybe si Alif Syukri ... hari itu si Alif pakai baju Melayu warna merah .. bahagian belakang terdedah dan ada butang butang menyambung belahan kiri dan kanan.
Quote Kurex 16-3-2020 04:23 PM
btw,  iols pernah pakai baju melayu dari net... iols jahit sendiri.. dalam tu pakai singlet... iols pakai 2 kali je.. sebab iols rasa macam pelacur
Quote noor2 16-3-2020 04:26 PM
...designer ni makin mental
Quote polluxsstar 16-3-2020 04:27 PM
kain net buat tangkap berudu sesuai la.
Quote noor2 16-3-2020 04:27 PM
Ni baju ni khas untuk orang berbadan sasa macam model tu je. ...yg gendut. .gemok. .cekeding X sesuwai. ..
Quote Artemesiaa 16-3-2020 04:28 PM
Tak perlu nak guna cara tu kalau betul alasannya nak tunjuk mutu jahitan
Quote polluxsstar 16-3-2020 04:28 PM
kain net buat tangkap berudu sesuai laaaaaaaa......
Quote AbukRokok 16-3-2020 04:31 PM
xyah la pakai sampin tu..xpun sampin transparent
Quote tagas 16-3-2020 04:32 PM
create spesel utk gayah2 lgbt golongan kerak neraka ler tu
Quote AbukRokok 16-3-2020 04:32 PM
ai sgt pasti designer2 dibelakang design2 baju melayu yg ntah apa apa sejak 2-3 tahun ni adalah golongan lgbtq
Quote CatMiow 16-3-2020 04:32 PM
Kurex replied at 16-3-2020 04:23 PM
btw,  iols pernah pakai baju melayu dari net... iols jahit sendiri.. dalam tu pakai singlet... iols  ...

Bagusnya rex pandai menjahit.

Seksi gila model ni....  Bawa sembyng raya,  tak sah,  sebb tak cukup syrt ttp aurat.
Quote palmolive 16-3-2020 04:35 PM
awaq tak pakai bra...
Quote Themilo 16-3-2020 04:36 PM
Kurex replied at 16-3-2020 08:19 AM
wahai designerrrrrrr!!!!!

aku tau memang niat kau untuk lacurkan model lelaki tu!!!!!!!

ampun.. sedihnya baju melayu jadi macam ni.. tak terangsang pun, cuma menampakkan sisi rogayah kelempuk si designer tu jaa..
uols kalau nak baju melayu selesa, siap padding bahu macam baju nikah boleh try Keek Collection. Material ok, harga pun mampu milik.. dah 2 kali raya meols beli dengan diorang.. ye la, kalau pakai kebaya kang, memang mak meols libas dengan getah paip.. tu belum tarbiyah dek makcik-makcik, pakcik-pakcik lagi.. haduuuiii..

Quote epis 16-3-2020 04:38 PM
Tapi still x nampak pon kualiti jahitannya klu cmtu hah...
Quote Themilo 16-3-2020 04:40 PM
Kurex replied at 16-3-2020 08:23 AM
btw,  iols pernah pakai baju melayu dari net... iols jahit sendiri.. dalam tu pakai singlet... iols  ...

ni kan gambar identiti sebenar uols?.. jangan tak mengaku yach.. seingat meols, sundels ni la satu-satunya yang mampu pakai baju kain net..

Lihat semua komen(82)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-10-2022 12:21 AM GMT+8 , Processed in 0.073502 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top