Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Jaga-jaga! Mainan Anak Terlampau Banyak Punca Stres

13-3-2020 10:07 AM|Oleh: coklatcadbury| Komen: 17

Anak kecil sinonim dengan mainan. Maka, ibu bapa akan teruja untuk membeli pelbagai jenis mainan untuk mereka. Itu tidak termasuk jika saudara dan kawan-kawan membelikan mainan untuk anak. Nah, sudah pasti rumah akan penuh dengan mainan. 

Main pandai, tetapi bab mengemas pasti bikin ibu bapa stres. Aduhai, mainan yang banyak kadangkala tidak sempat dikemas. Lebih parah jika terpijak objek kecil, keras atau tajam. Pasti akan menggangu mood anda.


Kredit foto: FB
 
Perkara ini turut diakui seorang ibu yang tertekan kerana mainan anaknya terlampau banyak serta selalu terpijak jika tidak dikemas.

Menurut Hanisah Zulkifli, dia akan jadi stres bila anak mula membuat sepah dengan mainannya.




Beliau turut memberikan solusi kepada permasalahan tersebut kerana tekanan bukanlah perkara yang boleh dianggap mudah.




Perkongsiannya telah memberi idea kepada ibu lain untuk membuat perkara sama dan rata-rata bersetuju dengan idea itu yang dikatakan mudah untuk dilakukan serta memberi kebaikan buat ibu dan anak.


Kredit foto: FB
 
Jadi, selepas ini bolehlah ibu dan ayah tidak pening kepala lagi dengan mainan anak yang banyak. Selamat mencuba. Atau anda ada solusi lebih baik untuk dikongsikan? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
2
Terkejut
2
Sedih
2
Lawak
2
Bosan
3
0
1
Komen: 17
Komen

Previous : Kurangkan Atau Anda Akan Menyesal Seumur Hidup!

Next       : Bakso Pocong, Menu Berkonsepkan Saka Kini Popular Di Indonesia

Komen Terbaru

Quote faraway1 19-3-2020 01:45 AM
suruhlah kemas sendiri,
my daughter dari umur 2 tahun dah kemas mainan sendiri..
semua benda boleh asuh...

dan yepp my daughter banyak mainan tapi ajar dia, jika
dia nak main train set, simpan lain dulu, nak main lego,
simpan train set dulu etc

Lain-lain Komen

Quote kakyungpilah85 13-3-2020 10:53 AM
Ni lebih kurang macam abg ipar kakyung la ni... Beli mainan anak2 dia dah macam leh bukak kedai toy r us... Mainan yang sama beli sampai 2 3 pastu biras kakyung mengamuk2 marah anak dia kalau bersepah2.. Hari2 jadi singa
Quote djzara81 13-3-2020 11:00 AM
Aku blum smpi level stress bila tgk toys anak bersepah. Tapi mulut mmg membebel je la bila soh anak kemas & luckily dia dgr cakap. Semua toys sumbat dlm storage bercampur2 jenis.
Ada masanya aku buang toys yg dah rosak.
Tapi toys yg bersepah mmg bole sebabkn injury mcm my fren sorang ni. Kaki terseliuh terpijak toys anak smpi berbalut & bertongkat.
Aku pikir satu je, anak2 akan membesar & matang. Bila mrk dah dok luar sok, umah kita jadi sgt sunyi & kemas. Time tu la kita terbyg mainan anak bersepah atas lantai, suara merengek anak kene paksa kemas. {:childlike
Quote manehnya 13-3-2020 11:03 AM
mak yg stress nak... asik la terpijak ketul lego

skrg lego/diecast model dah diharamkan beli dlm umah kami... teetap masalah tak solve...

tera nk besaq kan....
Quote margo20 13-3-2020 11:08 AM
Anak tak suka main mainan tp dia suka remote mouse itu 2 dh cukup
Quote LautBiru52 13-3-2020 11:41 AM
Aku ingatkan budak-budak yang stress. Rupanya mak budak.
Quote aiva 13-3-2020 11:43 AM
part beli mainan
mainan ada yang patah, putus dan yang dah tak macam muka mainan
biasanya aku buang ... dan aku akan pastikan mainan tu anak aku dah puas main dan tak mahu dah mainan tu
so lama kelamaan mainan semakin berkurangan
kalau nak main mainan
anak aku dah pandai cipta permainan sendiri
contoh : pembalut buku transparent tu dorang buat pedang
bila aku balut buku dorang
pembalut tu berkedut
nasib mereka laa buku dibalut dengan pembalut berkedut

one day aku tengok buku yang dibaluti pembalut berkedut tu
dah ok
nampak normal buku

terpulang pada ibubapa cara nak tangani stress tu
Quote Kuasaberganda 13-3-2020 11:46 AM
aku xkisah. main jelah selagi budak nikmati hidup dgn toys. dah sekolah , nak sibuk buku dah. toys pon da xpeduli time tu. diakui punca stress tp ldg kdg disebabkan punca lain yg stress.toys tu tambahan stress.
Quote mizruncing 13-3-2020 12:12 PM
lagi2 klu terpijak lego. halahhhh nk jadi singa rasa
Quote MsKoreanfanatic 13-3-2020 02:20 PM
anak buah iols laki umur 4thn.. semua toys dia dlm bilik iols
iols idok la stress cuma naik singa bila mainan sepah2..
kena pandai psg strategi klau nak dia kemas mainan tu semua.. mcm dpt coklat/aiskrim klau kemas~
Quote husna_amal 13-3-2020 03:02 PM
Anak2 sekarang mainan diorang handphone dengan ipad je. Dah kurang main mainan2 kecik ni lagi.
Quote alaa 13-3-2020 04:06 PM
oh.. no wonder....................
Quote GigaMom 14-3-2020 01:27 AM
Beli byk2
Dh bsepah sdiri stress
Nak buang sayang.. Kenangan kata anak ai..mmm
Quote armin 14-3-2020 11:47 PM
Budak2 memang takleh mainan banyak nanti budak tu overwhelmed. Tiap kali main letak sikit2 je. Kita parents yg pilih apa dorg nak. Kalau dah besar sikit blh bg dorg pilih. Mainan lain simpan dulu.
Quote puanbintang 16-3-2020 09:53 AM
i ni membeli tu memang tak hingat, seronok tengok anak main - main tapi bila dah banyak2, dah bersepah2 mula nak jadi singa bila tak terkemas..
Quote coolie83 16-3-2020 11:47 AM
hahaha true story...wa paling tak lupa terpijak bijik lego ye...macam terpijak batu rasanya
Quote supermum 17-3-2020 02:47 PM
Kemas before bedtime udahler. Pastu suruh main dlm bilik je. Telatah toddler disuruh mengemas lucu ok. Terhibur aku tengok dia mengemas. Macam2 bunyi keluar
Quote faraway1 19-3-2020 01:45 AM
suruhlah kemas sendiri,
my daughter dari umur 2 tahun dah kemas mainan sendiri..
semua benda boleh asuh...

dan yepp my daughter banyak mainan tapi ajar dia, jika
dia nak main train set, simpan lain dulu, nak main lego,
simpan train set dulu etc

Lihat semua komen(17)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top