Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Amboi, Sedap Majikan Potong Gaji Staff Alasan Covid 19, Rugi Sangat Ke?

11-3-2020 11:27 AM Komen: 16

Bersediakah kita jika gaji terpaksa dipotong demi untuk menyelamatkan syarikat?

Itu pertanyaan pengacara, Fedtri Yahya kepada warganet di laman Twitter. Ini berikutan pandemik virus Covid 19 telah menjejaskan banyak sektor industri hingga ada syarikat terpaksa menutup operasi mereka.

Twitter

Ianya turut dipersetujui oleh mereka yang terbabit dalam industri penerbangan dan pelancongan. Menurut mereka, ada yang dipaksa ambil cuti tanpa gaji malahan ada yang masih bekerja tetapi gaji tetap dipotong! 

K




Menyedihkan tetapi itu realiti yang terpaksa dihadapi dek kerana ramai orang mengambil langkah berhati-hati dengan tidak melancong dan sebagainya. 

Google

Padanlah syarikat penerbangan Malindo pun mengumumkan terpaksa memotong gaji pekerjanya sebanyak 50 peratus kerana terkesan dengan Covid 19 ini. 

Awani

Bagaimanapun, ada pihak yang berkata itu adalah taktik syarikat yang mengambil kesempatan sahaja. Teruk sangat ke terjejas? 

Ig
Sememangnya hikmah dan musibah itu bersilih ganti, jadi terpulang kepada kita untuk mengambil iktibarnya. Tapi, kalau dah potong gaji tu wajar ke kakitangan bawahan ja? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
5
Terkejut
3
Sedih
2
Lawak
2
Bosan
2
0
0
Komen: 16
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote anarina 12-3-2020 11:43 AM
Itzy replied at 12-3-2020 02:16 AM
Ko kena belajar bisnes, masuk bidang bisnes baru ko tahu betapa berharga nya setiap sen tu. Diao ...

Cuti 1 hari pun dh rugi byk, ni spesis yg nak cuti sbb menang bola la dpt PM baru lah, sedap nak cuti jek, yg top tier pening kepala, so skrg ni apatah lg mmg dry spell dek covid19 for a long n uncertain period.

Lain-lain Komen

Quote Boomibulat 11-3-2020 11:35 AM
Kain pramugari dh lama terpotong nmpak paha gebu..
Quote watie79 11-3-2020 11:55 AM
mohon syarikat airlines dan travel agent semua bill kan kerugian ke negara leluhur China sana...
Quote Rogue98 11-3-2020 11:59 AM
Merepek nye diaorang ni. Mmg pun ambik kesempatan. Baru 2 bulan biz terjejas sampai nak potong 50%?
Quote Artemesiaa 11-3-2020 12:12 PM
Itulah kenyataan bila ada apa2 terjadi orang bawahan juga selalunya yang pertama jadi mangsa
Quote husna_amal 11-3-2020 12:50 PM
Potong elaun je lah. Tak patut potong gaji. Kalau rugi sangat kurangkan lah apa yang patut.
Quote prettyuglybabe 11-3-2020 12:53 PM
itu la ada nasihat love your job but not your company..
see..
bila untung bonus increment biasa je..
bila rugi cepat je nak potong..
Quote dewi_rina 11-3-2020 01:02 PM
Adik I pun keje under travel agency
Kena amik unpaid leave 2 months
Kesian nyaaa
Mcm mana yg ada anak2 tu
So kita kena start saving yg banyak ni siap2
Andai kata benda ni berterusan, susah jugak
Quote polluxsstar 11-3-2020 01:16 PM
inilah yg aku ada fikirkan sejak dengar byk ofis kt KL ni kena tutup. xkan la company nak tutup saje2. silap2 potong gaji... kalau company aku ni, confirm2 la kena potong gaji. lambat masuk kerja pun kena potong gaji. huhuu
Quote MFR_IN 11-3-2020 01:38 PM
Edited by MFR_IN at 11-3-2020 03:39 PM

delete la da org salah tafsir.
Quote DahliaTulip 11-3-2020 03:06 PM
MFR_IN replied at 11-3-2020 01:38 PM
laki iols suruh print ni letak kat meja.

supaye u all lebih be syukur ke mcmne?
Quote Queenmastani 11-3-2020 03:09 PM
Gaji staff ko potong lps tu minta duit gn kerajaan sbb kesan covid katanya..
Quote Bholatchomel 11-3-2020 03:50 PM
kesiannya.. tak pasal2 gaji kena potong sampai 50% lak tu.. kena paksa cuti tanpa gaji lagi...
Quote rosli_nurizzati 11-3-2020 05:51 PM
Byk company akan ambil kesempatan ni.. Kementerian sumber manusia patut keluarkan rule dah utk jaga kebajikan pekerja, takpun activate unemployment scheme tu.. Dok potong tiap2 bulan buat apa
Quote addved 11-3-2020 06:10 PM
Bukan dekat Malaysia saja, banyak je airlines negara luar minta staff cuti or volunteer amik unpaid leave. Sapa la yang nak amik unpaid leave kan! Dekat UAE tu, Emaar (the biggest property developer) tutup 3 hotel dia until end of August 2020 because of the slowdown in the hospitality sector. Kalau kompani gergasi macam Emaar tu terasa impak covid 19 ni, apatah lagi medium and small size business.
Quote Itzy 12-3-2020 02:16 AM
Rogue98: Merepek nye diaorang ni. Mmg pun ambik kesempatan. Baru 2 bulan biz terjejas sampai nak potong 50%?


Ko kena belajar bisnes, masuk bidang bisnes baru ko tahu betapa berharga nya setiap sen tu. Diaorang ada goal profit nak dicapai. Kalau banyak defisit memang menuju ke arah rugi la. Gaji pekerja pun bukan sikit nak kena bayar, kos nak langsungkan bisnes lagi. Kerana wabak ni kemelesatan ekonomi makin2 menjadi2. Negara maju cam jepun korea china pun terkesan juga tau. Industri pelancongan jatuh merudum sebab pelancong takut nak melancong. Nak pergi pawagam pun orang takut dah, kang kena jangkit sebab bersesak2.
Quote anarina 12-3-2020 11:43 AM
Itzy replied at 12-3-2020 02:16 AM
Ko kena belajar bisnes, masuk bidang bisnes baru ko tahu betapa berharga nya setiap sen tu. Diao ...

Cuti 1 hari pun dh rugi byk, ni spesis yg nak cuti sbb menang bola la dpt PM baru lah, sedap nak cuti jek, yg top tier pening kepala, so skrg ni apatah lg mmg dry spell dek covid19 for a long n uncertain period.

Lihat semua komen(16)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top