CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Gosip Socmed Lihat artikel

Kembali Pulih - Sharifah Sakinah Saran Kunyah Petai Untuk Elak Stres, Murung

11-3-2020 09:59 AM| Diterbitkan: rikuren| Dilihat: 5300| Komen: 32|Original author: Oleh: rikuren

Description: Ulam sememangnya mempunyai banyak khasiat dan mengandungi galian seperti mineral dan vitamin utama iaitu kalsium, fosforus, zat besi, natrium serta kalium.

Kredit foto: Alaf 21


Ulam sememangnya mempunyai banyak khasiat dan mengandungi galian seperti mineral dan vitamin utama iaitu kalsium, fosforus, zat besi, natrium serta kalium.

Malah, ulam boleh dimakan begitu sahaja, tidak perlu dimasak melainkan dicelur atau direbus sebentar.


Kredit foto: Instagram Sharifah Sakinah

Sharifah Sakinah berkongsi ulam petai yang dipercayai mampu mengelakkan masalah kemurungan dan juga stres. Tak sangka artis muda dan moden macam Sakinah makan petai juga ya. 



"Keputusan kaji selidik di kalangan orang yang mengalami kemurungan, kebanyakan daripada mereka kembali pulih selepas makan petai.

"Ini kerana petai mengandungi tryptophan, sejenis protein yang badan bertukar kepada serotonin, yang yang dapat menjadikan orang lebih relaks, gembira dan menjadi emosi lebih stabil. (Sumber gugel)," tulisnya di Instagram.



Berdasarkan kajian Health Benefit Times, petai mengandungi pelbagai khasiat termasuklah membantu perokok untuk berhenti merokok.

Ia memang berbau, tapi bagus untuk kesihatan. Siapa yang stres tu bolehlah cuba makan petai. 

Tapi, jangan lupa jaga kebersihan mulut selepas makan petai pula. Takut orang lain pula stres dengan anda! - CARI
2

Bagus
1

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

Friends Rank (3 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote gorjeous 11-3-2020 10:08 AM
oooo betul keee...
Quote DahliaTulip 11-3-2020 10:20 AM
bukan setakat kebersihan mulut..ttp juga kebersihan toilet.
Quote helicornia 11-3-2020 10:23 AM
time weekdays tolong la jangan makan petai.nak muntah masuk toilet office dah le terkepung dlm building. jgn ko fikir nak hilangkan stres, tapi bagi plak stres kat orang lain. kalau weekend atau off day lantak la yg busuk toilet rumah korang
Quote kikilala_comei 11-3-2020 10:32 AM
helicornia replied at 11-3-2020 10:23 AM
time weekdays tolong la jangan makan petai.nak muntah masuk toilet office dah le terkepung dlm build ...

hahaha .. sila pastikan basuh ngan sabun lepas guna toilet... kalo takk dengan baunyaa...
Quote Boomibulat 11-3-2020 10:38 AM
Sedapnya mkn nasi goreng dgn petai cicah sambal tempoyak..kena plk dgn ikan masin..
Quote kucingitam 11-3-2020 10:39 AM
helicornia replied at 11-3-2020 10:23 AM
time weekdays tolong la jangan makan petai.nak muntah masuk toilet office dah le terkepung dlm build ...

toilet chuols takde exhaust fan ke?

Quote minahmanja 11-3-2020 10:44 AM
cantiknya rumah dia..
Quote azimodin 11-3-2020 10:50 AM
helicornia replied at 11-3-2020 10:23 AM
time weekdays tolong la jangan makan petai.nak muntah masuk toilet office dah le terkepung dlm build ...

Betul, i pon makan jugak petai tapi i xkan makan petai kalau tau nak masuk ofis yach. sebab i memang pantang betul geng2 petai reheat makana dorang guna microwave office. meja iouls dekat dengan pantry, mmg bau kuat giler kalau ada yg reheat petai & tempoyak. lagi satu tolong la bawak sabun & bersihkan tandas lepas guna betul sebab kalau nak tunggu cleaner mmg lambat.

even dah makan petai, jangan lupa makan ubat yg doctor bagi. tapi kalau self-diagnosed mmg xde ubat la
Quote manehnya 11-3-2020 10:58 AM
sedap mmg la sedap tp ermmm jamban jd busyuk
Quote helicornia 11-3-2020 10:58 AM
kucingitam replied at 11-3-2020 10:39 AM
toilet chuols takde exhaust fan ke?

takde u.. ada tingkap tp kat toilet lelaki je
Quote husna_amal 11-3-2020 11:04 AM
Kalau dia mungkin hilang stress, tapi orang sekeling pula stress bau petai dia tu. Hehe
Quote kucingitam 11-3-2020 11:14 AM
helicornia replied at 11-3-2020 10:58 AM
takde u.. ada tingkap tp kat toilet lelaki je

adui....cemanalah drg design toilet xde tingkap xde ekjos fan ni..

Quote dewi_rina 11-3-2020 11:27 AM
Ha ye, pastu orang sebelah ko yang stress & murung
Bau petai
Quote dewi_rina 11-3-2020 11:29 AM
azimodin replied at 11-3-2020 10:50 AM
Betul, i pon makan jugak petai tapi i xkan makan petai kalau tau nak masuk ofis yach. sebab i mema ...

I tak makan petai tau, tapi i suka makan sambal udang petai dgn sambal ikan bilis petai
Petai tu letak tepi
Kan sambal dia sedap
Lain dari sambal tumis biasa
Tapi mkn sambal je punnnnn, kencing bau petai oi 3 hari
Mcm mana lah kalau i mkn petai tu
Mesti sebulan tak habis bau tu
Quote Ina8895 11-3-2020 12:10 PM
Mulut busuk la
Quote chicozinn 11-3-2020 12:28 PM
aku kalu makan petai time hari jumaat lepas keje n sabtu je..sebab ahad nk bagi sume bau2 petai keluar habis n isnin da boleh hilang bau 100% masa kat ofis..
Quote BuBuComey 11-3-2020 12:31 PM
Kentut mesti power ni
Quote Cassieopeia 11-3-2020 12:43 PM
tak psl ken seblah plak yg stress huhu
Quote AvaAdore 11-3-2020 01:15 PM
Sedap tapi busuk

Lihat semua komen(32)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-9-2022 11:05 PM GMT+8 , Processed in 0.063989 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top