CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Peniaga Kecewa China Haramkan Perdagangan Haiwan Liar

26-2-2020 11:57 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 3266| Komen: 21

Description: Badan perundangan mengesahkan China mengharamkan perdagangan dan penggunaan haiwan liar bagi membendung penularan wabak Covid-19.
Badan perundangan mengesahkan China mengharamkan perdagangan dan penggunaan haiwan liar bagi membendung penularan wabak Covid-19. 


Foto: Shanghai.ist


Menurut agensi berita Xinhua seperti dipetik Asia One, pengumuman pada Isnin lalu itu dibuat susulan penggantungan perdagangan hidupan liar pada bulan lepas.

Lapor Reuters, mana-mana pihak yang melanggar keputusan dibuat Kongres Rakyat Nasional (NPC) itu akan dikenakan hukuman berat termasuk memburu, memperdagangkan atau memindahkan haiwan liar untuk tujuan memakannya.


Foto: Asia One/AFP

Sebelum ini, peniaga yang menjual keldai, anjing, rusa, buaya dan pelbagai daging haiwan liar memaklumkan kepada Reuters bahawa mereka merancang menjalankan bisnes seperti biasa secepat mungkin sebaik pasaran dibuka.



Terdahulu, jangkitan wabak itu disyaki dipercayai bermula di pasar hidupan laut dan haiwan di Wuhan. Bagaimanapun, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menafikan dakwaan virus itu boleh tersebar kepada manusia melalui haiwan.  - CARI

Bagus
1

Marah
1

Terkejut

Sedih

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (3 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote MsKathryn 26-2-2020 12:03 PM
Mmg patut pn hentikn terus lg bagus.. peniaga tu fikir untung je..
Quote ctcheery 26-2-2020 12:10 PM
Lol tak serik lagi ke..aduh...duh...duh
Quote chicozinn 26-2-2020 12:10 PM
gambar anjing gantung tu aku terasa ironi lak sebab anjing ni men's best friend tapi akhirnya kena jadi lauk gak..lol
Quote dudaberhias 26-2-2020 12:12 PM
susah betul nak ajar yang tak serik2 ni.... peniaga2 ni mesti duduk hulu dan umur 50 tahun ke atas... serta education sangat rendah atau tak sekolah langsung...

elok la kerajaan china buat hukum mati terus dari ramai lagi mati
Quote Artemesiaa 26-2-2020 12:16 PM
Orang meniaga ni hanya fikirkan keuntungan mana nak fikir bab kebajikan dan keselamatan nak2 jenis dah lama meniaga benda2 tu.  Bila dah ada larangan bakal terkuburlah peniagaannya nanti.
Quote sarah82 26-2-2020 12:18 PM
Aku ingatkan depa ambik pengajaran dah kes nCov tapi rupanya..
Quote LostStar 26-2-2020 12:44 PM
tak sedar rupanya.. mmg ptot la korank kena!
Quote bondeh 26-2-2020 01:26 PM
peniaga yg patot mampossss
Quote whadda 26-2-2020 01:27 PM
tak serik2 korang ye
Quote MissVixen 26-2-2020 01:28 PM
Haiwan liar boleh menarik nafas lega.
Quote MariaClara 26-2-2020 01:48 PM
bongok bertingkek..tak serik lagi ya.. tembak je peniaga degil camni...
Quote sepiITUindah 26-2-2020 01:55 PM
patut ler gomen depa main tembak jer
Quote dizekni 26-2-2020 01:56 PM
Depa di malaysia la punca kepupusan Harimau Malaya
Quote any42 26-2-2020 02:01 PM
virus yg mmbwa maut pun x mematikn semngat dorang utk trus jual haiwan liar bt mkanan. fmily sndri xde yg mti kot kna virus ni xpun klau ad yg mti hdup msti dtruskn gittew.
Quote husna_amal 26-2-2020 02:21 PM
diorang ni degil orangnya pasti nanti jual semula.
Quote tipah89 26-2-2020 02:25 PM
xnak stop juai, pastu dok bunuh pets takut sebarkan virus. bebal gila.Mati ke  xmakan menda2 tu?  ada satu kes lari dari kurantin, korea selat ka utagha hukum mampus je, senang xmenyusahkan orang.
Quote Cassieopeia 26-2-2020 03:33 PM
yang pelik tukang jual ni tak kene ke corona virus ni? patut diorg dlu yg kene n kojol terus
Quote munchkin 26-2-2020 03:56 PM
Ada forumer dalam ni boleh tanya apasal pulak?

Mereka membesar dengan makanan ni. Siapa kita nak menghalang.

Quote Swift 26-2-2020 04:17 PM
Takde plak peniaga2 ni mati dek covid19.. Kan bagus klu sumer tu kena.. Baru ada akal..

Lihat semua komen(21)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-7-2022 12:10 PM GMT+8 , Processed in 0.071559 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top