CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Dr Maszlee Malik Sedih, Kecewa Kes Ustazah Didenda Merangkak Depan Murid

27-2-2020 12:32 PM| Diterbitkan: ctcheery| Dilihat: 5311| Komen: 12|Original author: Ct Cheery

Description: Kejadian ini dipercayai berlaku kepada Ustazah di Madrasah Ad Diniah Islamiah parit 15, Bagan Datoh, Perak. Wanita berkenaan dikatakan Naik angin selepas anaknya didenda sehingga cedera.

Masih kecoh lagi tentang video di mana seorang guru telah dihukum merangkak oleh seorang wanita dipercayai ibu kepada murid dalam kelas tersebut. 


Loading FB Post...


Kejadian ini dipercayai berlaku kepada Ustazah di Madrasah Ad Diniah Islamiah parit 15, Bagan Datoh, Perak. Wanita berkenaan dikatakan Naik angin selepas anaknya didenda sehingga cedera dan mengakibatkan anaknya trauma untuk datang ke sekolah.


Rata-rata netizen dan para guru mengkritik tindakan wanita tersebut yang agak keterlaluan dan telah menjatuhkan martabat seorang guru. Bagi netizen, kedudukan seorang guru itu sangat mulia, mereka wajar dihormati.


Kredit foto: FB Asmahadi As Ad-Dimasyiqi


Malah, perkara ini turut mendapat perhatian bekas Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik. Beliau merasa sedih dan kecewa setelah melihat video tersebut. Menerusi tulisannya, seorang guru ialah insan yang tinggi martabatnya, Kita tidak akan jadi siapa kita hari ini tanpa insan bernama 'guru'. 


Tambahnya lagi, tidak sepatutnya kejadian seperti itu berlaku ketika Kita telah masuk ke dalam tahun 2020 hari ini. Isu ini harus kita tangani dalam keadaan berhemah, mengambil kira tingginya martabat seorang guru dan adab sopan santun terhadap guru yang telah Kita amalkan sejak dari dulu sebagai norma masyarakat.


Walau bagaimanapun, semalam menerusi FB Bagan Datuk Kini, telah dikongsikan bahawasanya kes tersebut telah selesai dan permohonan maaf telah dibuat oleh kedua-dua pihak.


Loading FB Post...


Jika dahulu, apabila dimarahi guru, Kita takut hendak mengadu dekat ibu bapa sebab pasti kita kena balik. Kefahaman ibu bapa dahulu, kita pasti buat salah sekiranya dihukum guru. Ibu bapa dahulu sangat menghormati guru, kerana keberkatan didikkan seorang guru itu yang menjadikan seseorang itu berjaya dan menjadi manusia. - CARI 



2

Bagus
5

Marah
1

Terkejut
3

Sedih
1

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (14 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Labulabilaba

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote sisgaranghokey 27-2-2020 12:52 PM
Bodohnya parent mcm ni..

zaman aku sekolah lagi haruk sis.. ni setakat merangkak je pun..

Aku dulu kena tarik rambut lek je.. jadi je orang skrg..

kalau rasa tak boleh terima ank kena denda smp KONONnya sakit,

Jadi la mcm aqish.. HOME SCHOOL.. APOOOOOO
Quote nuno 27-2-2020 01:13 PM
ada info mengatakan ustazah ni denda 16 round, aku kalau 1, 2 round boleh la.kalau dah 16 round merangkak sampai budak pun trauma tak nak pergi sekolah, takkan kau jadi mak bapak biarkan aja..

takyah cakap la aku dulu kena tarik rambut la,tarik puting tetek la sekarang jadi jer manusia..lanchioowwww
Quote delia3003 27-2-2020 01:26 PM
nuno replied at 27-2-2020 01:13 PM
ada info mengatakan ustazah ni denda 16 round, aku kalau 1, 2 round boleh la.kalau dah 16 round mera ...

Takut exaggerated je 16 rounds tu. Bab hukum anak murid merangkak tu memang tak patut pun. Ustazah ada salah dia tapi mak budak tu lagi teruk
Quote tagas 27-2-2020 01:51 PM
aku tanak blame mak jahnam nih

tp aku nak blame ustazah ni

yg ko baghal sgt gi merangkak tu dah nape
Quote husna_amal 27-2-2020 02:29 PM
Dende sikit pun parent dah melenting. Macam tu ajar anak sendiri lah kat rumah.
Quote ctcheery 27-2-2020 02:31 PM
tagas replied at 27-2-2020 01:51 PM
aku tanak blame mak jahnam nih

tp aku nak blame ustazah ni

Hahaha mungkin dia Rasa bersalah kot..Tu yg dia ikut jer
Quote tagas 27-2-2020 04:54 PM
ctcheery replied at 27-2-2020 02:31 PM
Hahaha mungkin dia Rasa bersalah kot..Tu yg dia ikut jer


punye la pembaris
Quote dubuk 27-2-2020 08:52 PM
kalau kecewa, buat merangkak sama supaya ustazah kuat
#ustazahkuatselepasmaszleejugamerangkak #buktikankesedihan

@ctcheery avatar muka siapa ?
Quote iznanaziz 28-2-2020 09:46 AM
sisgaranghokey replied at 27-2-2020 12:52 PM
Bodohnya parent mcm ni..

zaman aku sekolah lagi haruk sis.. ni setakat merangkak je pun..

aqish tu form berapa? tak gi skola?
Quote iznanaziz 28-2-2020 09:51 AM
nuno replied at 27-2-2020 01:13 PM
ada info mengatakan ustazah ni denda 16 round, aku kalau 1, 2 round boleh la.kalau dah 16 round mera ...

kalau dah byk round tu, mana mak pak tak hangin. setakat seround dua, ok lagi.
mesti mak pak ckp, "awak tu tak dgr ckp cikgu"

aku dulu kena denda masa sekolah
1. berdiri
2. lps tu diri atas kusi
3. lps tu diri atas meja
4. berdiri luar kelas
5. yg tak boleh aku lupa, cikgu lelaki ni tumbuk kat tangan di bahu (sb tak buat keje sekolah dlm buku, buat dlm kertas)
(dia tumbuk kawan (pompuan), hampir nak terjatuh kwn tu.

bagi aku tak patut la, buat je..bukan tak buat langsung....

Quote sisgaranghokey 28-2-2020 10:16 AM
iznanaziz replied at 28-2-2020 09:46 AM
aqish tu form berapa? tak gi skola?

rasanya mmg tak pegi sekolah.. dia belajar semua dekat rumah.. ada cikgu dtg rumah.. costing tinggi sisturrr...

umur aqish rasa nya skrg 12 or 13 tahun skrg...



Quote HannahMontana 28-2-2020 11:38 PM
Aku akan karma kan ustazah itu.

Anak aku nyawa aku.

Aku belum berkahwin ye baru perasan muahahhahahhhah

menyelami perasaan seorang emak!

Lihat semua komen(12)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-8-2022 11:00 AM GMT+8 , Processed in 0.271757 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top