CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

"Tanpa Asid Folik Bayi Boleh Lahir Tanpa Otak" - Dr. Imelda Dedah Kepentingan Asid Folik

24-2-2020 02:22 PM| Diterbitkan: irapie| Dilihat: 9271| Komen: 78|Original author: coklatcadbury

Description: Kredit foto: FacebookSudah masuk tahun 2020 tapi kesedaran wanita Malaysia mengenai kepentingan mengambil suplemen asid folik sebelum hamil dan diteruskan pengambilannya semasa tiga bulan pertama keha ...

Kredit foto: Facebook
Sudah masuk tahun 2020 tapi kesedaran wanita Malaysia mengenai  kepentingan mengambil suplemen asid folik sebelum hamil dan diteruskan pengambilannya semasa tiga bulan pertama kehamilan masih rendah. 

Perkara ini diakui oleh Prof Dr. Imelda Balchin yang merupakan Pakar Perunding Obstetrik dan Ginekologi.

kredit foto: facebook
Menurutnya lagi, tujuan utama suplemen asid folik ialah untuk mencegah kecacatan janin yang teruk dan boleh membawa maut, iaitu Neural Tube Defect (NTD).


Bayi lahir tanpa otak

kredit foto: facebook
Selain itu, terdapat pengguna facebook yang menyatakan komen mengenai perkara ini yang mana beliau juga pernah mengalami perkara sedemikian rupa. Menurutnya. "Agak susah proses melahirkan sbb doktor tak dpt vacum atau forcep kepala..Anak saya ada otak dan satu selaput mcm jelly lindung otak dia."

kredit foto: Facebook

Jangan tunggu dah hamil dan jangan tunggu buka buku pink di Klinik Kesihatan baru nak dapatkan suplemen asid folik.

Anda boleh beli sendiri di mana-mana farmasi, murah saja, tak payah pun beli jenama yang mahal, sebab memang pun suplemen tu murah saja. Saya tak promote mana-mana jenama tertentu sebab itu tidak penting.

Bagi wanita yang ada diabetes, obesiti, atau pernah mendapat anak dengan kecacatan NTD, dos folic acid yang disarankan ialah 5mg sehari. Manakala wanita yang tiada Diabetes, tiada obesiti atau tidak pernah mendapat anak dengan kecacatan NTD, dos 400 microgram atau 0.4mg sehari sudah pun mencukupi. Kalau tak boleh cari dos rendah 0.4mg, beli dos 0.8mg atau 1mg atau 5mg pun tak mengapa.

kredit foto: The Asianparent Malaysia

Jadi bagaimana ibu mengandung dan bagi mereka yang merancang mengandung? Bersiap sedialah dari segala aspek agar kita mampu untuk mencegah dari perkara yang tidak di ingini. Galilah ilmu sebanyak mungkin agar kita mampu berikan yang terbaik untuk bayi yang bakal lahir. - CARI 
1

Bagus

Marah

Terkejut
1

Sedih

Lawak

Bosan

Friends Rank (2 people)


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Nana_Man 24-2-2020 02:47 PM
Kalau korang lepas kawin nk cepat ada baby, 6 bln sebelum kawin dah kene start makan folic acid.
Janji 6 bln sebelum conceive dah kene start makan.
Memang ada ramai pompuan tak mkn folic acid ni yg ada baby2 yg normal.
Tapi pasal 2 kali aku pregnant sebelum start makan folic acid ni, pregnancies tu end up miscarriage(janin tak develope). Jadi aku dah jd "pro-folic acid".
Quote chicozinn 24-2-2020 03:02 PM
masa peknen dulu aku memang mengaku aku makan folic acid once aku da buka buku pink..slain folic acid pil tu aku pun minum susu anmum hari2
Quote husna_amal 24-2-2020 03:17 PM
Good info.
Quote ikanmasin 24-2-2020 04:06 PM
tq share,info yg berguna...
Quote faraway1 24-2-2020 04:12 PM
Hanya makan once tahu pregnant, ialah tak plan ke apa kan so takkan nak makan...

Once tahu pregnant, foliq asid tak pernah
Miss walaupun morning sickness sampai hari bersalin. Makan omega 3 pill juga start awal.

Selain tu minum susu untuk ibu mengandung juga...
Quote Chesire_Epilog 24-2-2020 05:11 PM
I makan obimin pluz recommended by doctor. Semua vit diperlukan mmg ada dlm tu including folic acid.
Quote armin 24-2-2020 08:02 PM
I makan folic acid once start planning tp ada skip2 jgk, tiba2 tau pregnant. Time tu tak sangka pregnant sbb sebelum tu asyik period je.. lepas tu teruk sgt2 morning sickness. Dah start 3 bulan baru dr bagi obimin. Supplement lain xmakan selain calcium. Susu mmg tak minum.
Quote buapakperut 25-2-2020 07:05 AM
iols amik asid folik masa merancang anak juga, sekrang lactating masih makan obimin,anak dh 10 months.laki iols cerita kawan keje die tak bagi wife mkn semua supplement yg klinik bagi sebab tak nak anak kuning. iols cakap bodohnya bende tu untuk perkembangan otak ,saraf anak dia semua. nasiblah iols tak bangang abadi. btw anak2 iols komfem kuning sebab laki bini darah o
Quote evlinne 25-2-2020 08:17 AM
buapakperut replied at 25-2-2020 07:05 AM
iols amik asid folik masa merancang anak juga, sekrang lactating masih makan obimin,anak dh 10 month ...

Mati2 iols ingat uols ni poromer jejantz
Btw bkn normal ke bayi ada kuning wpun makpak bkn darah O?? Sorry iols xtau n btul2 nak tahu..huhu
Quote evlinne 25-2-2020 08:20 AM
Nana_Man replied at 24-2-2020 02:47 PM
Kalau korang lepas kawin nk cepat ada baby, 6 bln sebelum kawin dah kene start makan folic acid.
Ja ...

6 bln sblm kawen? X terlalu awal ke
Quote Nana_Man 25-2-2020 08:34 AM
evlinne replied at 25-2-2020 08:20 AM
6 bln sblm kawen? X terlalu awal ke

Tak lah.. melainkn u jenis yg mkn sayur bayam tiap ari, then dlm badan tu mgkn dah ckp vitamin ni. Lgpun i tak rasa pun uolls nk mkn tiap ari. Mesti lupa jgk kn.
Quote Nana_Man 25-2-2020 08:35 AM
evlinne replied at 25-2-2020 08:17 AM
Mati2 iols ingat uols ni poromer jejantz
Btw bkn normal ke bayi ada kuning wpun makpak bkn  ...

Laki i bkn darah O if i not wrong. Semua my babies kene kuning.
Quote Nana_Man 25-2-2020 08:37 AM
buapakperut replied at 25-2-2020 07:05 AM
iols amik asid folik masa merancang anak juga, sekrang lactating masih makan obimin,anak dh 10 month ...

Abih tu anak dia gi vaccination baby tak?slalu yg reject supplement ni, reject ubat,vacine,kondom...
Quote Nana_Man 25-2-2020 08:39 AM
armin replied at 24-2-2020 08:02 PM
I makan folic acid once start planning tp ada skip2 jgk, tiba2 tau pregnant. Time tu tak sangka preg ...

I memang plan untk semua pregnancies. Jadi memang mkn folic acid ni. Bila dah ard 6 mths mkn, baru tell hubby "ok lets try now".. hahaha
Quote faraway1 25-2-2020 08:46 AM
buapakperut replied at 24-2-2020 06:05 PM
iols amik asid folik masa merancang anak juga, sekrang lactating masih makan obimin,anak dh 10 month ...

Tak bijaknya bapak tu,
Me ambil FA tak miss, alhamdulillah my daughter lahir tiada kuning pun..
Quote azimodin 25-2-2020 08:47 AM
Selain dari acid foloc, elok la pi buat full medical checkup kalau dah plan nak mengandung. mana la tahu ada prediabetes ke, ada antibody punya problem ke. macam i first blood test masa tahu pregnant tu tunjuk iouls punya rubella antibody agak berlebihan. Doctor x suspect apa2 tapi masa detail scan baru tau yg baby x compatible with life. Bila juma pakar fetomaternal dia pon cakap yang mungkin i ada jangkitan apa2 masa awal2 conceive tapi i x perasan & jangkitan tu menyebabkan defect pada bayi.
Quote Cassieopeia 25-2-2020 09:19 AM
patut ada nurse suruh mkn ni masa bgtau nk bertunang dlu. good sharing tt
Quote polluxsstar 25-2-2020 09:24 AM
Thanks for the reminder. Perlu jgk ulang2 share info mcm ni sbb xsemua kita ni nak beringat. Tahu. Tapi selalu terabaikan. Good sharing tt.
Quote polluxsstar 25-2-2020 09:25 AM
Cassieopeia replied at 25-2-2020 09:19 AM
patut ada nurse suruh mkn ni masa bgtau nk bertunang dlu. good sharing tt

patut masa kursus kahwin kottt....

Lihat semua komen(78)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-9-2022 10:48 PM GMT+8 , Processed in 0.083895 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top