Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Peguam Terkenal Tampil Nafi Dakwaan Persembahan Berdarah Aina Abdul Salahi Akta

12-2-2020 02:53 PM| Komen: 159


Masih berkisar mengenai persembahan Aina Abdul di Anugerah Juara Lagu 34 (AJL34) yang didakwa menyalahi akta kerana memaparkan darah.

Peguam sivil, Alan Razak menafikan dakwaan Public Health Malaysia (PHM) lalu menegaskan yang persembahan Aina tidak menyalahi kod kandungan The Communication and Multimedia Content Forum of Malaysia (CMCF).

Loading FB Post...

Ig


Menjelaskan yang itu adalah khilaf PHM ketika mentafsirkan kod tersebut bahawa perbuatan Aina sedikit pun tidak membawa kepada 'inisuation' kepada apa yang disifatkan sebagai 'suicide' atau 'self hurt'. 

Ig


Oleh itu, Aina telah merepost di IG Storynya dan berterima kasih kepada peguam tersebut kerana telah memberi penerangan yang secukupnya kepada khalayak ramai. 

Ig
Ig

Jadi, dengan pesanan itu, maka terbukti persembahan Aina tidak menyalahi kod kandungan seperti didakwa. Ia sekadar terjemahan seni dan kreativiti, cuma mungkin ia agak menganggu segelintir orang yang mengalami gangguan jiwa. Apa pun, setiap individu berhak melontarkan pandangan masing-masing.- CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
4
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
2
Lawak
4
Bosan
2
0
0
Komen: 159
Komen

Previous : "Dah Tua, Tak Ada Otak!" - Chef Wan Bengang Dengan Video Jenaka Sebar Koronavirus

Next       : Single Mommy, PU Abu Dan Hana Azraa Dah Bawa Haluan Masing-masing?

Komen Terbaru

Quote azhardanil 19-2-2020 05:40 PM
So dari komen netizen aku dapat simpulkan, netizen tak selesa sebab :

1) Nampak macam pad berdarah. (Aku tak pernah tengok pad berdarah, so tak tahu)
2) Anak2 tengok macam nampak langsuir baru lepas hisap darah. (Langsuir berhijab? Langsuir tu rupa macam mana?)
3) Orang phobia tengok darah boleh terganggu dengan darah banyak. (Tengok TV boleh jadi phobia? Atau orang phobia tengok darah kena histeria masa tengok show tu di stadium?)
4) Macam kelar leher. (Ada ke dia kelar leher? Kalau kelar leher boleh ada tempoh masa menyanyi dalam 3-4 minit sebelum rebah?)

Yang aku nampak, vokal power, penggunaan prop yang betul2 nampak effort dan unik.

Lain-lain Komen

Quote de_ikea 12-2-2020 02:59 PM
Diorg ni mmcm. Kes aina yg kecil ni dikaitkan mcm-mcm dgn perundangan. Kes sajat aman-aman je pak menteri kata isu kecil tiada tindakan.
Quote KIM.K 12-2-2020 03:01 PM
Based on photos Alan ni related to Siti Kassim isn't it? No respect given
Quote Themilo 12-2-2020 03:09 PM
KIM.K replied at 12-2-2020 07:01 AM
Based on photos Alan ni related to Siti Kassim isn't it? No respect given

jangan judgemental sis. deyoll dah bergaduh besar, saling sindir-menyindir.heshe pun ada juga kritik pasal sajat etc. basically, from apperance, mungkin ada yang sceptical dengan heshe. tapi, deep down inside, heshe nih tetap typical malay with a law side opinion.
Quote innocentsangat 12-2-2020 03:11 PM
KIM.K replied at 12-2-2020 03:01 PM
Based on photos Alan ni related to Siti Kassim isn't it? No respect given

Nope. No longer a friend.
Quote KIM.K 12-2-2020 03:19 PM
Themilo replied at 12-2-2020 03:09 PM
jangan judgemental sis. deyoll dah bergaduh besar, saling sindir-menyindir.heshe pun ada juga krit ...

Ok I'll take back my words. Sorry abt that
Alan, you earn my respect
Quote KIM.K 12-2-2020 03:21 PM
innocentsangat replied at 12-2-2020 03:11 PM
Nope. No longer a friend.

Uh sori ungkit dosa lama
Quote jijilaaa 12-2-2020 03:23 PM
alan aka lancelot..ckp omputeh mcm telan kamus
Quote husna_amal 12-2-2020 03:23 PM
peguam pondan tu bukan bagus sangat pun
Quote Boomibulat 12-2-2020 03:25 PM
Edited by Boomibulat at 12-2-2020 03:26 PM

Alan ni pompuan ke lelaki..ke 2 alam..


Quote mesmerize 12-2-2020 03:27 PM
tapi sorry to say your persembahan ko agak disturbing ya aina. kanak2 tengok mungkin takut, nampak macam langsuir lepas hisap darah mangsa je. orang dewasa yang phobia ngan darah pun takut. ai yang tak takut darah pun rasa tak selesa ok.
Quote shuk_one 12-2-2020 03:31 PM
i baru tgk , baru perasan mula2 baju putih lepas tu baru darah keluar dari bawah leher... mak ai macam kelar leher lak nengoknya.
Quote unguaurora 12-2-2020 03:33 PM
Boomibulat replied at 12-2-2020 03:25 PM
Alan ni pompuan ke lelaki..ke 2 alam..

Lgbtqrstuvwxyz jugak ke?
Quote Boomibulat 12-2-2020 03:36 PM

Dkt court blh ye style gini..?
Quote Themilo 12-2-2020 03:39 PM
KIM.K replied at 12-2-2020 07:19 AM
Ok I'll take back my words. Sorry abt that
Alan, you earn my respect

tapi, hari tu ternampak sapiey pondan penunggang agama duk tag Alan ni as his lawyer untuk saman fitnah sapa ntah.
hahaha.. mewakili mohd sapiudin pulekkkkk...
Quote Themilo 12-2-2020 03:41 PM
Boomibulat replied at 12-2-2020 07:36 AM
Dkt court blh ye style gini..?

boleh. dalam dress code cuma cakap pasal baju jaa, takde sentuh pasal rambut pun. nak panjang ke, nak blonde, purple, merah, unicorn sekalipun, gasak kau la..
Quote sonatalady 12-2-2020 03:50 PM
Benda mcm ni jd panjang citer.
Apa salah..beralah..ckp akan berhati2 lepas ni.
Nak juga menang...semua org nak libat sama.
Amik pengajaran payah ke sgt ke pada pihak terlibat.
Quote sharlenetexas 12-2-2020 03:50 PM
Boomibulat replied at 12-2-2020 03:25 PM
Alan ni pompuan ke lelaki..ke 2 alam..

Kalau jadi hakim tak yah pakai wig dah.
Quote RatuDunia94 12-2-2020 03:50 PM
X habis lg ke isu ni???
Quote Sangkar_Emas7 12-2-2020 03:57 PM
Kesian Aina...gigih dia repost utk tunjuk dia mmg tak salah. Its ok Aina...boleh cuba lg. jd kan ini pengajaran ok..

Lihat semua komen(159)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.115993s Gzip On
To Top