Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Subsidi Kos Haji Kali Pertama Mungkin Dimansuhkan Mulai 2021?

Oleh: Tukang Tulis|12-2-2020 10:42 AM Komen: 113
Gambar hiasan. Kredit foto: Carian Google

Subsidi untuk bakal jemaah Malaysia yang kali pertama menunaikan haji mungkin dimansuhkan mulai tahun depan kecuali untuk golongan berpendapatan rendah dalam kategori B40.

Memetik laporan The Edge Markets, sumber menyatakan Lembaga Tabung Haji pada mulanya merancang untuk memansuhkan subsidi tersebut tahun ini.

Namun, rancangan itu terpaksa ditangguhkan kerana perlu mendapatkan 'lampu hijau' daripada pihak atasan terlebih dahulu.

"Mereka (Tabung Haji) sedang melakukan persediaan untuk mengurangkan kesan pemansuhan subsidi kepada orang ramai.

"Tidak pasti bila pengumuman akan dibuat, tetapi ada desas-desus mengatakan ia mungkin dilaksanakan tahun depan," jelasnya.


Surat tawaran menunaikan haji musim 2020 yang dihantar kepada bakal jemaah.
Kredit foto: Facebook

Tabung Haji dilaporkan telah membelanjakan lebih RM1 bilion untuk subsidi jemaah haji kali pertama sejak 10 tahun lalu.

Kos subsidi haji tahun lalu dianggarkan mencecah RM400 juta.

Dalam surat yang dihantar kepada bakal jemaah haji tahun ini, mereka diberi pilihan sama ada untuk menerima subsidi tersebut atau sebaliknya.

Tabung Haji wajar membuat pengumuman awal tentang cadangan pemansuhan subsidi supaya umat Islam di negara ini lebih bersedia dari segi kewangan sekiranya mereka dipilih untuk menunaikan haji tahun depan. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
2
Lawak
1
Bosan
0
0
0
Komen: 113
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote sayawifenikmie 15-2-2020 08:03 PM

pendeposit semua sudah bersetuju bahawa sebahagian keuntungan TH daripada perniagaan bermodalkan duit pendeposit  dihadiahkan/dikongsikan berasa untuk merendahkan belanja haji --- selebihnay diberikan sebagai hibah kepada pendeposit --

now ni ... TH menghartakan macammak pak depa punya duit2 pendeposit .... udah pulak kata tak mamopu takyah buat haji ... terasasra dah daripada objektif penubuhan TH ..

Ungku Aziz masih ada lagi kah? Apa kata dia ? Apa kata nak cia ?

Lain-lain Komen

Quote baghal_bortuqal 12-2-2020 10:51 AM
tahiniah.



tahi-niahhhhhh sesangat.
Quote tobby 12-2-2020 10:53 AM
dulu mahacai kata fitnah...  sekarang amacam?
Quote AbukRokok 12-2-2020 10:54 AM
dah boleh dah stop melabur kt tabung haji
tabung haji utk urusan gi haji je bukan tempat nak melabur  
Quote baghal_bortuqal 12-2-2020 10:55 AM
tobby replied at 12-2-2020 10:53 AM
dulu mahacai kata fitnah...  sekarang amacam?

Kita tunggu apa komen Pn Rozilawati ttg hal ini
Quote ifanonline 12-2-2020 10:57 AM
org ramai akan mula tarik keluar deposit dr tabung haji sekiranya subsidi di mansuh
Quote LostStar 12-2-2020 11:04 AM
ni mungkin saja test2.. nak tgk org melayu meroyan ka melompat..
Quote husna_amal 12-2-2020 11:04 AM
nasib lah dapat kerajaan baru macam ni. kalau macam ni sepenggal je lah.
Quote cmf_premierleag 12-2-2020 11:08 AM
AbukRokok replied at 12-2-2020 10:54 AM
dah boleh dah stop melabur kt tabung haji
tabung haji utk urusan gi haji je bukan tempat nak melabu ...

nak tanya, disebabkan rules baru TH yg babi ni, adakah iols perlu  :1) withdraw semua duit kat TH dan tinggalkan baki min as kos daftar haji je?

ATAU
2) withdraw semua duit DAN takde baki langsung even kos daftar haji

mana satu ek? mohon pencerahan uols semua
Quote Ina8895 12-2-2020 11:11 AM
Cilaka punya dapig
Quote mofisa 12-2-2020 11:12 AM
Baru la hak sama rata kata depa
Quote tobby 12-2-2020 11:22 AM
ifanonline replied at 12-2-2020 10:57 AM
org ramai akan mula tarik keluar deposit dr tabung haji sekiranya subsidi di mansuh

benarkan rakyat buat Haji DIY.   tak perlu dah tabung haji bagai zaman Pee H durjana ni
Quote tobby 12-2-2020 11:24 AM
husna_amal replied at 12-2-2020 11:04 AM
nasib lah dapat kerajaan baru macam ni. kalau macam ni sepenggal je lah.

mmg sepenggal pun.  kerajaan lama penat bina aset,  kerajaan SIJIL FAKE  ni hanya pandai jual aset.  dan masih x berhenti menjual.  
Quote ctaz 12-2-2020 11:24 AM
ini fitnah ni....mana PH buat mende2 mcm ni....hanya BN jer yg buat...ini fitnah ni...
FIIITTTNAAAHHHHH.......
Quote tobby 12-2-2020 11:26 AM
cmf_premierleag replied at 12-2-2020 11:08 AM
nak tanya, disebabkan rules baru TH yg babi ni, adakah iols perlu  :1) withdraw semua duit kat TH  ...

tinggalkan baki minima 1300.  sbb skrg ni TH masih monopoli kuota haji
Quote cmf_premierleag 12-2-2020 11:28 AM
tobby replied at 12-2-2020 11:26 AM
tinggalkan baki minima 1300.  sbb skrg ni TH masih monopoli kuota haji

wokehs...so iols akan tinggalkan baki minimum jah
Quote Meiizu 12-2-2020 11:29 AM
amboiii lemaknya B40
Quote edoraixora 12-2-2020 11:35 AM
sekarang ni kerajaan PH kacau semua orang melayu islam punye pelaburan
tabung haji, asnb, pasni apa lagi
dah kalau kita keluarkan duit dari TH, kita nak labur kat mana lagi
Quote matamata 12-2-2020 11:43 AM
Kenapa pakai term subsidi? Penggenapan kepada jumlah sebenar belanja haji dari hasil pelaburan pendeposit la.... Benda tu mana blh masuk kategori subsidi... Term subsidi tu tak tepat..
Tp tu lah,  byk harta TH dah kena jual... Mana nak datang hasil lagi?
Quote CoolSurfer 12-2-2020 11:47 AM
edoraixora replied at 12-2-2020 11:35 AM
sekarang ni kerajaan PH kacau semua orang melayu islam punye pelaburan
tabung haji, asnb, pasni apa ...

Mereka buat purposely so that duit peaburan ni semua akan ke private.
You taula golongan mana yang banyak control all those private investment arms macam Public Mutual tu.

Lihat semua komen(113)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.128589s Gzip On
To Top