Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Wai Foo Sing Didenda RM15,000 Mengaku Hina Rasulullah SAW, Saidatina Aisyah

Tukang Tulis|11-2-2020 11:10 AM Komen: 54
Wai Foo Sing. Kredit foto: Editor Malaysia
Kebiadaban seorang lelaki warga emas menghina Nabi Muhammad SAW dan isteri baginda, Saidatina Aisyah ra melalui Facebook mengundang padah.

Sinar Harian yang memetik Bernama melaporkan, Wai Foo Sing, 69, didenda RM15,000 atau penjara enam bulan oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada 10 Februari.

Hukuman itu diputuskan oleh Hakim M M Edwin Paramjothy selepas Foo Sing mengaku bersalah memuat naik karikatur jelik yang dikatakan Nabi Muhammad SAW dan Saidatina Aisyah ra.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu pada pukul lima petang, 17 Februari 2019 dan status Facebook tersebut dibaca pada pukul 12 tengah hari, 18 Februari 2019 di Pejabat Bahagian Siasatan Jenayah Siber dan Multimedia, Jabatan Siasatan Jenayah Komersial, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Tingkat 27, Menara KPJ, Wangsa Maju, Kuala Lumpur.

Pertuduhan dibuat di bawah Seksyen 233 (1) (a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang membawa hukuman denda maksimum RM50,000 atau penjara setahun atau kedua-duanya dan boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan.

Foo Sing pernah memuat naik gambar dan status yang menghina Polis Diraja Malaysia. Kredit foto: Facebook
Foo Sing menukar pengakuan kepada bersalah pada 20 Januari lalu.

"Komen tertuduh yang jelik dan menyinggung disertakan dalam catatannya di media sosial.

"Tidak dapat dinafikan bahawa dalam kes ini, tindakan tertuduh adalah tidak wajar, menyinggung dan jelik berdasarkan agama dan ia telah melampaui kebebasan bersuara yang dibenarkan mengikut perlembagaan.

"Jenayah menghina agama seseorang tidak hanya bertentangan dengan penganut agama tertentu tetapi juga berlawanan dengan nilai dan fungsi agama tersebut," kata Edwin.

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak terlepas daripada menjadi mangsa kebiadaban Foo Sing. Kredit foto: Facebook
Perbuatan biadab Foo Sing itu telah mencetuskan kemarahan umat Islam di seluruh negara pada tahun lalu.

Semoga hukuman tersebut menjadi pengajaran kepada Foo Sing agar tidak mengulangi lagi kebiadabannya pada masa akan datang. - CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
6
Terkejut
2
Sedih
3
Lawak
2
Bosan
1
0
0
Komen: 54
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote dizekni 13-2-2020 11:45 PM
Padan muka lu puak korona

Lain-lain Komen

Quote pyropura 11-2-2020 11:16 AM
Alhamdulillah. Bertambah hasil negara 15k untuk pekdah rakyat.  
Quote cikatilia 11-2-2020 11:42 AM
dah tua pon bodo
Quote Mfzg89 11-2-2020 12:09 PM
pyropura replied at 11-2-2020 11:16 AM
Alhamdulillah. Bertambah hasil negara 15k untuk pekdah rakyat.

15k tu ciput je bagi apek ni. esok lusa buat lagi..
Quote Ina8895 11-2-2020 12:16 PM
Ajaran bangsa dap keparat
Quote rosli_nurizzati 11-2-2020 12:22 PM
Patutnya hantaq balik mainland.. Hehhehe..
{:run
Quote irapie 11-2-2020 12:50 PM
Zaman bila laa nak habis Asyik kutuk agama
Quote pokaibanktokyo 11-2-2020 12:52 PM
Rupa macam taik ada hati nak hina orang
Quote pokaibanktokyo 11-2-2020 12:54 PM
Edited by pokaibanktokyo at 11-2-2020 04:55 AM
Mfzg89 replied at 11-2-2020 04:09 AM
15k tu ciput je bagi apek ni. esok lusa buat lagi..

Habis la foo sing tak mampu bayar hutang along
Quote husna_amal 11-2-2020 12:55 PM
Makin tua makin menjadi perangai tu. Merasalah duk penjara
Quote pyropura 11-2-2020 01:03 PM
Mfzg89 replied at 11-2-2020 12:09 PM
15k tu ciput je bagi apek ni. esok lusa buat lagi..

Takpe, negara dapat duit lagi, daripada duit rakyat rugi kena tanggung makan minum dia dalam jail kan
Quote pyropura 11-2-2020 01:04 PM
husna_amal replied at 11-2-2020 12:55 PM
Makin tua makin menjadi perangai tu. Merasalah duk penjara

Salah melayu moslem gagal dakwahkan dia. Tanggung lah dosa kita bersama
Quote Modngengade 11-2-2020 01:05 PM
dah tua nak mampos apek ni....kompom stress sebab x der ahso yg nk meneman heshe di ranjang
Quote pyropura 11-2-2020 01:08 PM
irapie replied at 11-2-2020 12:50 PM
Zaman bila laa nak habis Asyik kutuk agama

Zaman bila umah Isele dah boleh jadi contoh terbaik utk kapirun semua...

https://youtu.be/00HcVKvNirA

Quote Buritan 11-2-2020 01:11 PM
pyropura replied at 11-2-2020 11:16 AM
Alhamdulillah. Bertambah hasil negara 15k untuk pekdah rakyat.

Alhmdlh dah kerat punai dah kanda
Quote Ina8895 11-2-2020 01:11 PM
pyropura replied at 11-2-2020 01:04 PM
Salah melayu moslem gagal dakwahkan dia. Tanggung lah dosa kita bersama

Kau le tanggung dosa dia
Quote Buritan 11-2-2020 01:11 PM
rosli_nurizzati replied at 11-2-2020 12:22 PM
Patutnya hantaq balik mainland.. Hehhehe..
{:run

Pas tuu dpt korona pas tuu kiokk
Quote pyropura 11-2-2020 01:19 PM
Ina8895 replied at 11-2-2020 01:11 PM
Kau le tanggung dosa dia

Dosa kita gagal dakwahkan mereka para kapirun.
Quote pyropura 11-2-2020 01:20 PM
Buritan replied at 11-2-2020 01:11 PM
Pas tuu dpt korona pas tuu kiokk

Acikgu, makan daging korban pun boleh kioq, macam kat kodah tuh
Quote pyropura 11-2-2020 01:22 PM
Buritan replied at 11-2-2020 01:11 PM
Alhmdlh dah kerat punai dah kanda

Yahudi lahnat lebih awal kerat punai dari umah isele

Lihat semua komen(54)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.482548s Gzip On
To Top