Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Takyah Berangan Filem Kita Macam Parasite Kalau Cakap 'Babi' Pun Kena Potong!

11-2-2020 11:13 AM|Oleh: green_lantern | Komen: 177




Kejayaan filem Parasite (karya Korea Selatan) mengalahkan filem Hollywood yang lebih besar sangat membanggakan kita rakyat Asia. Lebih-lebih lagi, ia satu-satunya filem Asia yang berjaya menembusi pasaran global.

Jadi, ramai yang mula berangan serta mengkritik filem tempatan yang masih tidak ke mana-mana walau pelbagai cara dilakukan. Dakwa mereka, filem Malaysia masih di takuk lama dan tiada pembaharuan dilakukan pun.

Dakwaan itu kemudiannya ditepis oleh pemuda ini yang menegaskan usah berangan terlalu jauh dan tidak kesampaian. Ini kerana peraturan di Malaysia yang sebenarnya menyebabkan karya kita tidak boleh pergi jauh.


Kredit foto: Twitter
Foto: Google

Menurut Burhan lagi, mentaliti mereka yang berada di sebalik tabir inilah yang menyekat potensi dan idea pengkarya tempatan yang mahu menghasilkan karya di luar kotak. 

Pelbagai peraturan dikenakan seperti tidak boleh berkata kesat, adegan seni dipotong, bajet tiada untuk filem berskala kecil dan sebagainya. Jadi, masih mengharapkan sesuatu yang luar biasa dari filem kita?



Foto: Google

Perkara yang bertentangan inilah menjadikan segelintir warganet berasa pelik dengan sikap pilih kasih Lembaga Penapisan Filem (LPF). Mengapa hanya menyekat filem artistik tetapi, dalam masa sama membiarkan filem rempit menguasai pawagam?

Ada yang menyatakan semuanya terpulang kepada penonton. Selagi mereka yang membeli tiket ini tidak menyumbang terhadap penjualan tiket filem berkualiti, setakat itulah kualiti filem kita. Pengkarya pun malas membuat filem berkualiti kerana nanti akhirnya akan dipotong jua. Jadi, usahlah berangan mahu ke Oscars ya.


Google

Bagaimanapun, ada juga yang menyatakan filem berkualiti sebenarnya banyak faktor. Jadi, tidak adil menyatakan filem Malaysia tiada kualiti kerana sudah terbukti Filem 'Guang' pernah memenangi Filem Terbaik di Festival Filem Asia Pasifik. Itu pun masih tidak membanggakan kita lagi?


Foto: Twitter

Perlukah kita mengikut acuan filem 'Parasite' untuk menembusi pasaran yang lebih global? Atau mereka cerita baru yang banyak adegan pasti dipotong oleh LPF? Atau mengikut sahaja audiens yang mahukan filem rempit demi 'box office'. Tepuk dada tanyalah selera. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 177
Komen

Previous : The Scarlet Bullet, Detective Conan Kembali Dengan Filem Terbaru Untuk Tahun 2020

Next       : "Drama Melayu Tak Pernah Tak Kelakar" - Babak Hospital Drama Camelia Dikecam Tidak Logik

Komen Terbaru

Quote dubuk 22-2-2020 08:21 PM
dudaberhias replied at 22-2-2020 08:05 PM
meolss takde link la chuolss... meols tengok haritu dekat wayang...
netflix ada rasanya tapi chuo ...

alamak                  

Lain-lain Komen

Quote meow_tompok 11-2-2020 11:32 AM
guang dgn parasite, nak pegi tgk la citer ni
Quote makbedah 11-2-2020 11:39 AM
meow_tompok replied at 11-2-2020 11:32 AM
guang dgn parasite, nak pegi tgk la citer ni

best gila dua-dua ni. Guang tu I rasa macam woah powernya abg dia, sebab director tu buat pasal abang dia, yang autism semua tu tapi
now dah jadi lecturer dah. Parasite ni dah ada balik at tgv sempena oscar tapi limited time.



Quote tagas 11-2-2020 11:43 AM
da nonton parasite ni sebelum movie ni top lagik

so far ok lar level biasa2 jah
Quote giyomi 11-2-2020 11:46 AM
setuju sgt2, sekadar dgn mentality dan penghasilan filem2 sampah, jgn berangan di siang hari.
Quote meow_tompok 11-2-2020 11:46 AM
makbedah replied at 11-2-2020 11:39 AM
best gila dua-dua ni. Guang tu I rasa macam woah powernya abg dia, sebab director tu buat pasal ab ...

parasite dah ada lubang nak tgk,
tumpang tanya... Guang tu tahu tak nak korek kat mana?
Quote rospinki 11-2-2020 11:52 AM
maket malaysia jadikla ..takyah berangan  jauh sgt
our food for our country gitu..
Quote Levespa 11-2-2020 12:00 PM
plot2 movie korea mmg best..hollywood pun takleh lawan..  
Quote Mfzg89 11-2-2020 12:11 PM
giyomi replied at 11-2-2020 11:46 AM
setuju sgt2, sekadar dgn mentality dan penghasilan filem2 sampah, jgn berangan di siang hari.

mat deham kata filem dia layak masuk oscar..
Quote makbedah 11-2-2020 12:22 PM
meow_tompok replied at 11-2-2020 11:46 AM
parasite dah ada lubang nak tgk,
tumpang tanya... Guang tu tahu tak nak korek kat mana?

hahaha, sorry tak tahu sebab I jarang tengok pirate. hehehe.
Quote Orix 11-2-2020 12:47 PM
pd iols parasite ni biasa2 jah. iols prefer Bad Genius
Quote husna_amal 11-2-2020 12:58 PM
Rasanya takde kaitan pun dengan LPF ni. Rakyat sendiri pun tak menyokong buatan Malaysia. Macam mana lah filem Malaysia nak laku dan berjaya.
Quote RatuDunia94 11-2-2020 02:34 PM
Of cozz.. tp jgn dilupa nk tercalon Oscar kena pandai melodi n keluar $$$$$ tau.. bukan bodoh gitu je terus menang.. tu baru nk tercalon top 5 tau.. belum kira kos nk menang lg..
Quote MsKoreanfanatic 11-2-2020 03:08 PM
mendonia kau Bong (bukan Bong Zizie tau.. Bong director Parasite)..
ok je movie ni.. satu family kaki penipoo demi sesuap nasi~ kecuali part romen kat sofa iols tutup2 mata gitu
Quote dubuk 11-2-2020 03:48 PM
MsKoreanfanatic replied at 11-2-2020 03:08 PM
mendonia kau Bong (bukan Bong Zizie tau.. Bong director Parasite)..
ok je movie ni.. satu family ka ...

ooo ingat cerita virus epedemic tadi

Quote syadail 11-2-2020 03:49 PM
Parasite tak le se'wow' mana. Banyak lg citer korea yg wow.

Mungkinkh omputih tk tengok citer korea so bila baru tengok yg ni terus terkesima. hmm ntahlah.
Quote nadie90 11-2-2020 04:19 PM
Xperlu pertikai atau bndingkan filem kita xpergi jauh mcm filem2 Korea atau dr serata Asia....kemenangan filem Parasite tu membuktikan x ad yg mustahil utk brtnding dan menang dkt Oscar....sbb industri hiburan Korea sndiri pun trknal 1 dunia dan dpt sokongan penuh dr kerajaan depa sndiri....tp tnpa internet....depa xla mendunia mcm skg

Mcm mna dgn industri hiburan Malaysia?....sllu ad mslh dr segi bajet....dgn nk berpolitik, tnjuk kuasa....dan smua nak duit ja...mslh mcm ni ad kat mana2 ja tp kt sni...sapa yg brduit dan brkuasa...depa la yg menang...apa bleh buat...tp tgk filem2 Malaysia dah dapat byk kutipan dan dpt sokongan dr rkyt Malaysia....cma byk aspek yg kna tgk utk majukan lg industri hiburan Malaysia...
Quote tagas 11-2-2020 04:23 PM
bollywood & tollywood nya movie lagi gempaq

berbanding korean
Quote MadameOnion 11-2-2020 04:26 PM
teringat cerita yg mira pijah berlakon dgn ungku ismail tu..time firdaus gaduh dgn bapak dia, perkataan 'kurang ajar' pun kena censored
Quote vee_zara 11-2-2020 07:46 PM
Bg i parasite ni unik sbb mcm2 perasaan kita akan rasa bila tgok movie ni. Marah, kesian, semua ada.

Lihat semua komen(177)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
4.299491s Gzip On
To Top