Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Rasisme Berleluasa Ketika Koronavirus Merebak!

Oleh: Archaiv|11-2-2020 11:00 AM Komen: 50


Jumlah yang meninggal disebabkan novel koronavirus meningkat kepada 910 dan jumlah yang disahkan dijangkiti mencecah 40,554 di seluruh dunia, lapor Daily Star.

Sememangnya banyak pihak melakukan kesilapan pada awalnya. Tidak kiralah Kerajaan China, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mahupun kerajaan Malaysia sama ada mahu mengakui kesilapan sendiri ataupun cuma mengikut keperluan semasa. Sependapat dengan akhbar dari seluruh dunia bahawa virus itu berasal dari China, namun ia tidak sepatutnya dijadikan alasan untuk kita menjadi rasis.

Sesuatu yang membimbangkan apabila unsur rasisme dalam kalangan masyarakat dunia terhadap rakyat China ataupun mereka yang berkulit kuning, bermata sepet dan tidak semestinya berasal dari China. Ya, fizikal orang asia di mata orang yang tidak mahu mengambil tahu adalah semuanya sama; China, Korea, Jepun dan negara-negara asia timur sememangnya sama sahaja di mata mereka. 

Walaupun tidak semua orang barat sedemikian, tapi segelintir inilah yang akan menyebarkan kebencian kaum. Malah, mereka menjadikan panik terhadap koronavirus sebagai alasan untuk melakukan keganasan dan menabur benih kebencian.

Pemain bola sepak Tottenham/England, Dele Alli telah memuat naik video dengan teks kapsyen 'Corona whatttttt, please listen with -volume' dengan rakamannya memakai topeng muka memaparkan di sebelah kirinya sekumpulan orang yang disangkanya orang cina kerana bertutur dalam bahasa cina.



Dele kemudian memusingkan kamera ke arah pencuci tangan antiseptik di atas mejanya dan menulis kapsyen 'This virus gunna have to be quicker than that to catch me'.

Ramai yang tidak berpuas hati dengan video ini kerana Dele tidak sensitif terhadap mereka yang telah meninggal disebabkan wabak itu dan boleh pula berjenaka mengenainya. Dele kemudian meminta maaf dan memadam video tersebut.

Dalam kes lain, tular video di Twitter menunjukkan seorang lelaki berkulit hitam menyerang seorang wanita asia yang memakai topeng muka di stesen kereta api. 

Seorang saksi berkata, lelaki tersebut mencemuh dan bertindak ganas terhadap wanita itu terlebih dulu sebelum wanita berkenaan mengejar lelaki terbabit dalam keadaan marah.



Sumber saksi;


Kredit foto: twitter gin

Di Malaysia, segelintir rakyat kita sememangnya tidak menyukai sikap pelancong cina terutama ketika rakyat Uyghur ditindas. Ramai bertanggapan ianya balasan daripada Tuhan. 

Ada juga berpendapat bahawa ianya senjata yang digunakan kerajaan China untuk "membersihkan" masyarakat Uyghur. Pada ketika ini, sebagai orang islam, beringatlah Allah Maha Mengetahui, kita manusia tidak tahu perkara sebenar. Kematian itu juga benar. Oleh itu, janganlah diburuk-burukkan kematian seseorang dengan perkara yang kita cemuh, tapi tidak ketahui pun.


Kredit foto: Train To Busan 

Sebelum menutup artikel ini, penulis ada soalan bagi mereka yang pernah menonton Train To Busan. Dalam realiti dunia sebenar, adakah Yong-suk dalam Train To Busan sebenarnya orang jahat ataupun konsep survivalisme yang dibawanya adalah sama seperti kita sekarang? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 50
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote c===8 12-2-2020 07:35 PM
Dulu2 tgk citer zaman koboi ada la scene kaum cina ni dihina dan dibuli oleh kokesen.rasa kesian gak
Skarang baru la sedar kenapa kokesen pandang hina kat cina

Lain-lain Komen

Quote pyropura 11-2-2020 11:04 AM
Maka akan keluarlah sejarah pembantaian Cina oleh Jepun dan cerita gold rush anti chinese legistlation bla  bla bla  
Quote pumpkingirl 11-2-2020 11:09 AM
Padan mukalah
Quote pyropura 11-2-2020 11:17 AM
Dapig juga pasti bakal diselitkan di tered ini
Quote MadameOnion 11-2-2020 11:22 AM
selayaknya kena camtu kat leluhur..call me racist, i dont care sebab memang pun..tapi terhadap bangsa cannibal pemakan benda kotoq ni saja..
Quote Kurex 11-2-2020 11:24 AM
tapi satu dunia tak suka china kan.. even kokesen pun pernah dekat cina malaysia youtube pasal chinese china yg rosakkan barang sejarah. cina malaysia tu kata, sebab tu dia tak suka orang sana. lepas tu kokesen yg helok tu kata "tak kisah la kau dekat negara mana, asalkan kau bangsa cina, tetap sama perangai.."
Quote rospinki 11-2-2020 11:36 AM
padan muka
kalau cingki senyap2 buat perangai herlok takde sapa nak toch ligt kt kau
ni semua kau sapu
Quote shernazz 11-2-2020 12:01 PM
Kurangkan berak tepi jalan...
Bila kena kurung dalam rumah..baru nampak toilet kat mana
Quote epal21 11-2-2020 12:17 PM
shernazz: Kurangkan berak tepi jalan...Bila kena kurung dalam rumah..baru nampak toilet kat mana



Hahaha. Sungguh tepat. Tapi kesian juga. Segelintir buat perangai, semua kena generalise.
Quote rosli_nurizzati 11-2-2020 12:19 PM
Ehhhh.. Sentap lak.. Depa racist ok lak.. Semua mainland ok, mainland bagus.. Sekali, virus dr mainland, hangpa kata jgn takut, jgn racist..
Quote palmolive 11-2-2020 12:24 PM
mana ada rasis..tenang2 jek masuk negara sini
Quote husna_amal 11-2-2020 12:53 PM
saya racist kat mereka2 yang perangai teruk ni, sedikit sebanyak tempias kat bangsa mereka.
Quote AbukRokok 11-2-2020 01:01 PM
teruk2 yahudi xde makan binatang hidup2
kaum barbarian
Quote Metana 11-2-2020 01:17 PM
1.4 billion rakyat di china penyumbang besar pada industri dan ekonomi dunia. tourism, manufacturing, production, ..
Quote bondeh 11-2-2020 01:44 PM
sekarang aku naik MRT g keje takkan diri atau duduk sebelah cina buat pulak tak pakai face mask. kalau batuk, semua akan pandang tajam terutama bila cina batuk. selayaknyahhhhh
Quote tomatome 11-2-2020 01:52 PM
Selayaknyalah...
Quote Gintoki07 12-2-2020 03:15 AM
Kurex replied at 11-2-2020 11:24 AM
tapi satu dunia tak suka china kan.. even kokesen pun pernah dekat cina malaysia youtube pasal chine ...

Video apa tu? Boleh bagi link. Macam kelakar je mat saleh tu bahan depan2
Quote dani-rox 12-2-2020 09:38 AM
mana mungkin ummah kulit hitam/biracial rasis.

label mangsa perkauman tu dah mcm cop kat dahi
Quote Kurex 12-2-2020 09:48 AM
Gintoki07 replied at 12-2-2020 03:15 AM
Video apa tu? Boleh bagi link. Macam kelakar je mat saleh tu bahan depan2

video tu dah lama dalam 2 tahun lepas publish. iols tengok sebab masuk recommed. pasal orang cina musnahkan khazanah alam (bukit yg berwarna warni tu). ramai kokesen marah. sekali ada sorang cina malaysia kata sebab tu dia tak suka cina sana. tu yg kokesen tu maki balik. nanti iols cari balik guna phone. dekat opis tak boleh bukak youtube
ada satu video pasal movie beauty and the beast kena banned. ada cina malaysia kutuk malaysia sebab banned cerita tu. kokesen tu cakap dekat mana2 cina suka mengadu domba

memang ramai tak suka chinese ni
Quote adiyon84 12-2-2020 10:07 AM
To be honest, aku pun skrg ni dah jadi fobia dengan cina2 yg lalu tepi aku kat mall atau kat MRT atau mana2 sekalipun la.. Even cina malaysia skali pun. scary pulak bila teringat bangsa diorang ni yg banyak kena nCoV ni

Lihat semua komen(50)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
6.282439s Gzip On
To Top