Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Tiga Tahun Pakai Kasut Sekolah Sama Sampai Lusuh, Cikgu Tampil Beri Bantuan

10-2-2020 11:17 AM Komen: 23
Foto: FB

Pekerjaan seorang guru bukanlah mudah terutama jika bertugas di kawasan pedalaman. Kisah cikgu Maisarah Hannan yang prihatin terhadap anak muridnya ini patut menjadi contoh.

Cikgu prihatin

Melalui perkongsiannya di Facebook, Cikgu Maisarah berkongsi cerita mengenai kasut salah seorang muridnya yang terlalu lusuh untuk dipakai. Kata anak muridnya itu, dia terpaksa memakai kasut tersebut sejak darjah enam sehingga tingkatan dua yang mana kira-kira sudah tiga tahun beliau tetap memakai kasut sama walaupun sudah kelihatan lusuh dan terkoyak.


Loading FB Post...


Terus ambil saiz kasut murid

Tanpa berfikir panjang, cikgu tersebut telah mengukur saiz kasut murid berkenaan dengan menekapnya di atas sehelai kertas bagi memudahkan beliau untuk membeli kasut yang betul.


Foto: FB

Foto: FB


Kasut baharu untuknya


Foto: FB

Selain itu, rata-rata netizen mendoakan agar urusan cikgu tersebut dipermudahkan atas asbab kebaikannya membantu anak murid. Dalam kita hidup senang di Malaysia ini, rupanya ada lagi insan yang susah dan memerlukan pertolongan daripada kita. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
0
0
Komen: 23
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote supernaturalee 16-2-2020 02:10 AM
Bergenang air mata ni

Lain-lain Komen

Quote Kenabertaubat 10-2-2020 12:34 PM
Semiga urusan dunia dan akhirat cikgu ni dipermudahkan..
Quote husna_amal 10-2-2020 12:56 PM
Ikutkan kalau keluarga di bermasyarakat pasti orang ramai lebih perihatin pada mereka dan saluran bantuan lebih mudah diterima. Tiap2 tahun pihak zakat , ngo atau lain2 selalu je buat bantuan pada mereka yang susah2 ni.
Quote Mulotkoyak 10-2-2020 01:28 PM
Ak dlu pun senasib mcm bdk ni. Kasut aku dlu koyak dpn mcm mulot dh. Smp xleh nk jln. Segan pun ade. Pak tiri ak xkasi bli baru. Alhamdulillah jd org gak ak. Bile terkenang cmni sedeyhhh plak ak rase. Tp xde plak org nk blikn ak kasut time tu. So ak pakai smp koyak tapak and ade sorg sedara aku dtg jenguk n blikn ak kasut baru. Tp im ok ja tahan malu sambil seret kasut ak pakai tu berbulan2.
Quote grizz 10-2-2020 01:59 PM
aku bru nk husnuzon kte cikgu tu bagus..tp bile upload cm nk org puji lak aku rase..erkkss..
Quote matchstick 10-2-2020 02:08 PM
Dkt kasut tu dh hilang ke size bpa kasut tu.. Smpi kena tekap kasut tu nk ambik size
Quote meow_tompok 10-2-2020 02:26 PM
cikgu tu sekolah mana yea, aku pun ada juga barang budak2 sekolah yg masih elok dipakai nak disedekahkan. kasik kat org rohingya depa nak duit je

Quote adawiyah_hakim 10-2-2020 03:06 PM
Semoga dipermudahkan urusan cikgu ni ... selain tugas hakiki mendidik anak murid
Quote irapie 10-2-2020 03:07 PM
meow_tompok replied at 10-2-2020 02:26 PM
cikgu tu sekolah mana yea, aku pun ada juga barang budak2 sekolah yg masih elok dipakai nak disedeka ...

sekolah dekat tawau sabah rasanya
Quote diggerr 10-2-2020 04:04 PM
Quote Afifi82 10-2-2020 04:44 PM
<3 thanks, Cikgu!
Quote dekmieDandy 10-2-2020 05:40 PM
zaman aku dulu diadora ni kira power dah

tahap-tahap palas jazz

Quote skullcandy 11-2-2020 10:54 AM
pakai kasut sekolah since darjah 6 sampai form 2

cikgu beli kasut baru guna size kasut lama. Masih sama ke size tu...biasa budak umur ni masih membesar.

so sad..selama ni takde org/sekolah yg prihatin hulur bantuan dan sumbangan
Quote irapie 11-2-2020 11:16 AM
skullcandy replied at 11-2-2020 10:54 AM
pakai kasut sekolah since darjah 6 sampai form 2

cikgu beli kasut baru guna size kasut lama. Masi ...

Cikgu tuu agak2 asenya.. or beli saiz besar skit
Quote skullcandy 11-2-2020 11:39 AM
irapie replied at 11-2-2020 11:16 AM
Cikgu tuu agak2 asenya.. or beli saiz besar skit

semoga byk lagi bantuan yg adik ni terima selain dpt kasut sekolah

Quote afie_m 11-2-2020 12:32 PM
sedih tengok kasut lama tu...
Quote limans 12-2-2020 12:44 PM
Semoga murah rezki cikgu....Amin
Quote hasniey 12-2-2020 02:28 PM
matchstick replied at 10-2-2020 02:08 PM
Dkt kasut tu dh hilang ke size bpa kasut tu.. Smpi kena tekap kasut tu nk ambik size

Kalau dh rabak gitu.mmg dh xnmpk la size kasutnye
Quote hasniey 12-2-2020 02:29 PM
skullcandy replied at 11-2-2020 10:54 AM
pakai kasut sekolah since darjah 6 sampai form 2

cikgu beli kasut baru guna size kasut lama. Masi ...

Bukan ke ckp kasut bsr?tnkatan 2 ni bru muat kaki dia.so size skrg la yg btul
Quote anilanil 12-2-2020 03:39 PM
Cikgu patut tekapla kaki budak tu baru dpt saiz btol. Terang2 budak tu ckp sempit kt bahagian depan..

Lihat semua komen(23)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.209445s Gzip On
To Top