Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Course Pilot Yang RM450 Ribu Tu Kau Kata Bukan Elit? Jangan Bagi Fake Hope Kat Budak-Budak"

6-2-2020 12:45 PM Komen: 92


"Kerjaya juruterbang bukan hak elit." 

Betul ke? Itu yang dipertikaikan warganet apabila video mengenai demonstrasi tugas juruterbang kepada pelajar sekolah di Terengganu tular di media sosial.

Twitter

Menurut mereka sejak bila ianya adalah kerjaya marhein apabila kos untuk belajar sahaja boleh membeli sebuah rumah?

Apabila ia diadakan di sekolah dengan menceritakan kelebihan serta keseronokan di awan biru, pastinya ia membuatkan pelajar ini berasa teruja seterusnya menyimpan hasrat tersebut.


Hakikatnya ialah rata-rata yang memasuki kursus ini adalah terdiri dari kalangan anak orang kaya atau pun mendapat biasiswa dari kerajaan. Jadi, mengapa memberi harapan palsu kepada mereka?


Sementelah lagi kos yang menjangkau antara RM400 ribu hingga setengah juta diperlukan untuk menghabiskan pelajaran tetapi ruang pekerjaan pun belum tentu lagi.

Walau ada yang menyatakan sudah ada bank menawarkan pinjaman pelajaran sehingga RM200 ribu, ia tetap membebankan.

Twitter

Bukan kos menjadi juruterbang sahaja yang mahal, untuk belajar membaiki kapal terbang juga bukan calang-calang. Jadi, di mana rasional ianya hak bukan elit semata-mata?


Tidak salah berkongsi cerita tetapi janganlah sampai salah berkongsi fakta. Usah juga memberi harapan palsu yang hanya meranapkan impian si miskin. - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
4
Terkejut
3
Sedih
2
Lawak
2
Bosan
2
1
0
Komen: 92
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote uda 14-2-2020 08:04 AM
Nayzu replied at 13-2-2020 06:21 PM
Gaji your bro RM30 K nie, berapa tahun kerja ya?
Pilot baru2 kerja xdpt kan byk nie?

6 tahun. Dia dah kapten

Lain-lain Komen

Quote palmolive 6-2-2020 12:52 PM
time pilot tu datang jek semangat budak2 ni..
pahtu kembali pada cita-cita lama balik..nak jadi polis, bomba or doktor..
Quote RatuDunia94 6-2-2020 01:02 PM
palmolive: time pilot tu datang jek semangat budak2 ni..pahtu kembali pada cita-cita lama balik..nak jadi polis, bomba or doktor..


End up lepas grad U jd rider hantar makanan..
Quote Skuau 6-2-2020 01:09 PM
berlajar bawa keta terbang berapa pulok kosnya????@tanya jer....
Quote MissVixen 6-2-2020 01:13 PM
Belajar kemahiran je. Repair sekejap je kena rm300. Spareparts dan modal sikit je. Kalau duduk bandar, lagi masyuk.
Quote prettyuglybabe 6-2-2020 01:14 PM
semuanya simple..
kalau mereka betul-betul pelajar cemerlang, tak perlu risau..
sure ada je penaja nak bagi biasiswa or loan untuk gi belajar..
and lagi satu kalau betul determine nak jadi pilot, u akan cari jalan untuk capai cita-cita..
bukan semua pilot tu anak orka..
ada je anak orang biasa and kurang kemampuan..
nak jadi pilot lebih kurang nak jadi doktor..
doktor pun kategori elit juga..
acu tengok mereka yang result biasa-biasa tak layak buat medic kat uni terpilih..
sanggup je pi overseas walau tau mak ayah tak mampu..
tapi demi nak jadi doktor pergi jugak kan..
walau ujung-ujung minta derma nak bayar yuran..
yang betul cemerlang ada gitu?
relax je study dapat sponsor..
so apa bezanya..
bagus la mereka bagi pendedahan awal pada murid tentang cita-cita kerjaya masa depan..
so that anak-anak tu akan bersungguh-sungguh belajar untuk capai cita-cita..
dulu ye nak jadi pilot susah kena gi oversea duit kena banyak..
sekarang ni kat malaysia pun ada flying school..
even company pun ada amik cadet pilot..
tapi result kena la gempak..
kalau result biasa-biasa, sila la ada duit untuk masuk flying school..
or make sure u ada kabel
Quote Cari-Azza 6-2-2020 01:18 PM
Skuau: berlajar bawa keta terbang berapa pulok kosnya???? @tanya  jer....




Errrm. 450K tu belajar bawa keta terbang lah {:run
Quote dua_chzy 6-2-2020 01:19 PM
Hahaha. Akak teringat pilot muda yang datang sekolah akak bagi talk then akak tak tau humblebrag ka bodohbrag? Beritahu pasal result heol kat sekolah teruk dan kalau bukan sebab mak pak berduit, heol takkan mampo jadik pilot lansung? Kau ingat dengan isi ceramah sebegitu budak2 sekolah akak yang rata2 miskin golongan B40 tu impressed ka?
Quote epal21 6-2-2020 01:22 PM
prettyuglybabe: semuanya simple..kalau mereka betul-betul pelajar cemerlang, tak perlu risau..sure ada je penaja nak bagi biasiswa or loan untuk gi belajar..and lagi  ...


Betul apa uols cakap. Bydyak yg kecam tu pun. Nak ngaji doktor pun mahal juga tapi ramai anak org biasa2 jadi doktor. Belajar rajin2 dapatlah jadi apprentice pilot. Dulu mas & air asia ada buat. Tak pun masuk airforce.
Quote dua_chzy 6-2-2020 01:25 PM
Memang kepala bana la course pilot ni bukan huntok golongan elit. Biasiswa ka loan pun ka bukan senang nak dapat huntok aviation. Anak2 cikgu pon mak pak bergolok bergadai send anak2 masuk aviation course.
Quote akidhuyuf 6-2-2020 01:30 PM
Tak silap aku politeknik ada course repair kepal terbang..
Quote CiliPadiSedap 6-2-2020 01:32 PM
kalau mak ayah xmampu , belajar buat bisnes part time, kerja, dan bina asset, majoriti buat asset rumah lepas tu refinance untuk jadi pilot.

terpulang nak usaha atau mengeluh. hidup ada pilihan.
Quote Perawankota 6-2-2020 01:43 PM
Adik aku abis course aviation, dia nak amik pilot course.. Tp sebab mahal, pendam jer lah.. Skang jadik lah engineer lam Kilang jer..
Quote MarryPottet 6-2-2020 01:48 PM
Betullah tu dekkk
Berangan kan percuma. Tak kesah ko anak elitis atau anak marhaen, semua mampu berangan.
Jangankan berangan nak jadi pilot, berangan nak jadi agung pun boleh dekkkk
Quote sharlenetexas 6-2-2020 02:17 PM
Pilot tu dari pandangan sisi nampak bambam. Sorry bodyshaming.
Quote dekmieDandy 6-2-2020 02:18 PM
sebab tu mostly kerja pilot ni berwaris

mak-pak dia dah tahu mana lubang nak masuk, nak kerja pon senang

teruih dia sendiri yang bagi recomend
Quote Kurex 6-2-2020 02:28 PM
last sekali keje lain
Quote Meiizu 6-2-2020 02:33 PM
Edited by Meiizu at 6-2-2020 02:34 PM
dua_chzy replied at 6-2-2020 01:19 PM
Hahaha. Akak teringat pilot muda yang datang sekolah akak bagi talk then akak tak tau humblebrag ka  ...

laaa vodo memalukan diri sendiri dihadapan ribuan student..patut dari awal lagi tolak bagi motivasi/talk tu.

Quote dua_chzy 6-2-2020 02:47 PM
Meiizu replied at 6-2-2020 02:33 PM
laaa vodo memalukan diri sendiri dihadapan ribuan student..patut dari awal lagi tolak bagi motivas ...

Tak sampai ribu. Stoden form 5 akak masa tu sikit je. Around 60 or less. Tu yang heols takda segan silu kot. Hapo la adik pilot Maswings tuh.
Quote Mfzg89 6-2-2020 02:54 PM
bapak dia. simulator tu pn dah rege puluh riban..

Lihat semua komen(92)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.136964s Gzip On
To Top