CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

JPN Sahkan Jantina, Sajat Kena Bayar Dam - Mufti WP

4-2-2020 05:17 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 14079| Komen: 84

Description: Isu Nur Sajat menimbulkan ketidakselesaan dan begitu memberi kesan kepada masyarakat hingga Mufti Wilayah Persekutuan turut terkena tempiasnya.
Isu Nur Sajat menimbulkan ketidakselesaan dan begitu memberi kesan kepada masyarakat hingga Mufti Wilayah Persekutuan turut terkena tempiasnya.

Enggan membiarkan orang ramai terus keliru, Mufti Wilayah Persekutuan tampil memberi penjelasan panjang mengenai insiden Sajat berpakaian seperti wanita ketika menunaikan umrah.



Kredit foto: FB

Dalam kenyataannya di Facebook, Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri mendakwa Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) mengesahkan jantina Sajat sebagai seorang lelaki.

"Berdasarkan maklumat pengesahan daftar kad pengenalan penama yang diperoleh melalui JPN, nama yang tertera adalah Muhammad Sajjad bin Kamaruz Zaman. 

"Jantina penama didaftarkan sebagai lelaki. Semakan lanjut pada sijil kelahiran beliau juga mendapati penama dilahirkan sebagai lelaki.

Sehingga kini, tidak ada dokumen rasmi perubatan yang dikemukakan oleh Muhammad Sajjad bagi membuktikan bahawa beliau adalah wanita," tulisnya.



Kredit foto: FB

Kredit foto: FB

Dr Zulkifli turut menegaskan bahawa pihaknya tetap dengan pendirian bahawa jantina Sajat adalah berdasarkan apa yang tertera dalam daftar kad pengenalannya dan sijil kelahirannya.

"Wajib bagi seorang transgender (mukhannas) menunaikan umrah dengan jantina asalnya. 

"Walaupun umrahnya sah jika mematuhi rukun umrah, perbuatannya tetap haram dan dikira berdosa. Malah, dia boleh dikenakan dam kerana melanggar wajib umrah," tegasnya.


Kredit foto: IG

Dalam masa sama, beliau mendoakan agar Sajat berada dalam taufiq, hidayah dan ‘afiah sentiasa.
1

Bagus
2

Marah
1

Terkejut
1

Sedih
2

Lawak
1

Bosan

Friends Rank (8 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • DayangKirana

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Carcosa 4-2-2020 05:22 PM
Kamjat dah boleh tukar tagline Sajat Jantan Fuhhh {:nose
Quote Kurex 4-2-2020 05:33 PM
lain kali jgn cuba berdolak dalih.. so macam mana yinna nak letak muka??
Quote RumiMenari 4-2-2020 05:46 PM
Owhh mukhannas tu mksudnya transgender... I teringat waktu kecik2 arwah nenek kl refer budak nakal atau org dewasa yg bengis/mcm penyagak, selalu dia sebut "perangai mcm muhanas!"... Xpasti la kl arwah nenek maksudkan yg sama tp mcm x tally pulak..  hehehe
Quote Bergosip 4-2-2020 05:54 PM
Harap lepas ni tak ada orang komen/panggil dia dengan panggilan 'sis / sister / perempuan cantik fuh fuh'.
Quote Ladybird910 4-2-2020 05:56 PM
TT jgn dabel standard...asek nama sajat jurrr...ashaari dgn haadi lokman pon nk mendonia juga..be fair plisss..wkwkwk
Quote pilot 4-2-2020 05:58 PM
susah2 je bamjat wat live tgh sakit senggugut  
Quote susukambingbest 4-2-2020 06:04 PM
Alhamdulillah akhirnya netizen 10 sajat 0 tu la bamjat, main2kn lg agama. Slama ko memindan Allah ttup lg aib ko, ko cemar agama kt tmpat pling suci umat islam, skrg identiti ko sbg jantan dah disahkn. Klau ada lg mnusia bodo yg dolak dalih mnyokong lg pondan ni, mmg bodo tahap apa pun aku xtau la. Ko nk memondan lantak ko la. Yg ko g prmainkn agama tu nk buat apa. Kisah sgt ko nk buktikn pd netizen yg ko pompuan tu dah knapa. Hrp mak bapak pun berenti la bekap anak pd hal yg xspatutnya
Quote dudaberhias 4-2-2020 06:11 PM
rasain loh #bapokbinatang ... fepet tu dah operate... hakikatnya ko tetap jantan dengan suara kepit tu...


netizen 1 sajat 0

piala telah di rampas oleh pasukan netizen
Quote noradaniez 4-2-2020 06:18 PM
Kesian pondan 2 org tu terabai, padahal dorang pun sama2 pakai telekung. Harap korang berlaku adil dgn kamjad lg 2 ekor tu, tu pun wajib kena maki.
Quote tobby 4-2-2020 06:25 PM
masa ihram lelaki x blh pakai pakaian berjahit,  x blh tutup kepala.  
Quote epal21 4-2-2020 06:36 PM
Kat fb ada komen kata muka ayah sajat macam pengkid. I cannot unseen that comment bila nampak bapa sajat.
Quote kivio 4-2-2020 06:40 PM
Tahniah mufti kerana berani berkata benar.
Quote eyansss 4-2-2020 06:58 PM
hamek ko dah terburai segalanya tanpa boleh cover lagi dah...

to coach yin, anda pun kantoi yang anda gayah...
Quote fff_cat 4-2-2020 07:22 PM
Akhirnya salah satu misteri terungkai jua... sajat memang jantan tapi gigih nak jadi pompuan. Air muka tu tetap nampak jantan walau sekati bedak ditaruknya
Quote tokchik 4-2-2020 07:24 PM
Ni dia balasan sebab mempermainkn agama

Semuanya didedahkan

Silap2
Bisnes merundum lepas ni

Quote violetungu 4-2-2020 07:24 PM
Adoi sajat pergi dgn family dia kan??x rasa berdosa ka dah tau status anak camtu pastu pejamkan je??
Quote tokchik 4-2-2020 07:25 PM
eyansss replied at 4-2-2020 06:58 PM
hamek ko dah terburai segalanya tanpa boleh cover lagi dah...

to coach yin, anda pun kantoi yang  ...

Coch yin dn koganya terpalit sama

Quote matamata 4-2-2020 07:27 PM
dudaberhias replied at 4-2-2020 06:11 PM
rasain loh #bapokbinatang ... fepet tu dah operate... hakikatnya ko tetap jantan dengan suara kepit  ...

Dah operate ke?... Humangaiiii...
Quote hyie 4-2-2020 07:33 PM
so apa pulak komen babyAA dalam hal ini?

Lihat semua komen(84)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-7-2022 05:35 AM GMT+8 , Processed in 0.088003 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top