Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Campak Anjing, Kucing Dari Apartment Takut Sebar Koronavirus

4-2-2020 01:08 PM Komen: 114
Kepanikan dicetus wabak koronavirus menyebabkan ramai rakyat di China membunuh anjing dan kucing peliharaan mereka.

The Sun melaporkan, mereka mencampak haiwan terbabit dari menara kediaman.

Lantaran itu, tular beberapa gambar menunjukkan bangkai kucing dan anjing yang bergelimpangan.


Kredit foto: The Sun

Menurut laporan, lima kucing peliharaan mati dicampak di Shanghai, makanala seekor anjing didakwa mati selepas dibaling dari sebuah blok apartment di Bandar Tianjin di Wilayah Hebei.


Kredit foto: The Sun

Media tempatan melaporkan, anjing berkenaan jatuh di atas sebuah bumbung kereta sebelum terjatuh di atas jalan.

Kejadian sekitar jam 4 pagi itu mengejutkan penduduk sekitar kawasan berkenaan kerana bunyinya yang kuat seperti tayar meletup.

Insiden kejam itu berlaku susulan kenyataan Dr Li Lanjuan, baru-baru ini.

"Haiwan peliharaan perlu dikuarantin sekiranya mereka bersentuhan dengan suspek dijangkiti koronavirus," katanya.

Bagaimanapun, media tempatan 'memutar belit' kenyataan pakar di Suruhanjaya Kesihatan Nasional China itu dengan mengatakan "kucing dan anjing boleh menyebarkan koronavirus".

Ia kemudian menjadi tular dengan pantas selepas ia dimuat naik di laman sosial Weibo Zhibo China.


Kredit foto: The Sun

Untuk menghentikan dakwaan palsu itu, Rangkaian Televisyen Global China kemudian memuat naik kenyataan yang dipetik dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

"Tiada bukti menunjukkan haiwan peliharaan seperti anjing dan kucing boleh membawa wabak koronavirus," kata WHO dalam satu kenyataan pada Rabu lalu.


Kredit foto: The Sun

Sementara itu, Pegawai Media Pertubuhan Hak Asasi Haiwan (PETA) bahagian Asia, Keith Guo berharap polis mengambil tindakan segera terhadap pemilik haiwan yang bertindak kejam terbabit.


Kredit foto: The Sun

Sebelum ini, The Sun melaporkan pemilik anjing di China bergegas membeli topeng muka untuk haiwan pelihraan mereka selepas pakar memberi amaran bahawa haiwan juga boleh dijangkiti virus membawamaut itu. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
6
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
2
0
0
Komen: 114
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote DARSITA 10-2-2020 12:54 PM
Kurex replied at 7-2-2020 03:27 PM
duduk sana berapa tahun? gelinya.. member pergi melancong situ pun dia kata menyesal, kalau duduk  ...

4 tahun. Aii pelik jugak belatgk ramai orang kita (Melayu Islam)sekarang ni pergi makan angin di China. Aii ckp terus terang restaurant Muslim dia sangat buat kita was was. Ada jual wine yg dlm wine direndam dgn ular or direndam dgn cicak kobeng. Sayuran di pasar pun selalunya pekebun rendam dlm kolam yang jadi tempat babi berkubang/minum air.  Aii tengok ayam or itik yang dia orang jual tak ada kepala )mcm kena tetak terus kepala dari leher) Hishh mmg siksa duduk sana dulu .. tu pasal bila balik Msia berguni guni bawa barang makanan dari Msia.

Lain-lain Komen

Quote Kurex 1-2-2020 09:13 PM
lagi teruk dari yakjuja wa makjuja
Quote olezzeli17 1-2-2020 09:18 PM
Adoi la.. Dah la main campak2 gitu je dr tempat tinggi.. Bila dh terlalu paranoid, haiwan peliharaan pun sanggup buang.. Sedangkan diorang ni melantak haiwan2 eksotik tak ingat dunia..
Quote sarah82 1-2-2020 09:20 PM
Allah... Ermmm

Diri sendiri yg menjadi menjemput penyakit kemudian salahkan haiwan?

Quote Kurex 1-2-2020 09:22 PM
olezzeli17 replied at 1-2-2020 09:18 PM
Adoi la.. Dah la main campak2 gitu je dr tempat tinggi.. Bila dh terlalu paranoid, haiwan peliharaan ...

sepatutnya dorang yg patut terjun.. kan ada viral sorang nenek sanggup gadai nyawa cucu tarik cucu dekat balkoni semata nak selamatkan kucing. sedangkan nyawa cucu sendiri tak kisah, apatah lagi haiwan belaan..

tak tau apa rasional dorang buat macam ni
Quote Kurex 1-2-2020 09:23 PM
sarah82 replied at 1-2-2020 09:20 PM
Allah... Ermmm

Diri sendiri yg menjadi menjemput penyakit kemudian salahkan haiwan?

sarah, dorang mana nak salahkan diri sendiri.. tengok je la contoh dekat sini
Quote dudaberhias 1-2-2020 09:24 PM
lagi teruk dari korona virus tu sendiri... mohon kurangkan populasi deorang ni...
kucing anjing tu kau lepas je lah dekat hutan ke apa biar dia survive sendiri... dia pun entah2 tak rela bertuankan engko lagi dah.. entah2 asyik kena dera dan pukul...
Quote dudaberhias 1-2-2020 09:25 PM
tengok ramai yang sayang haiwan berkumpul bila haiwan ni kena baling..
tolong bagi penampar  sedas dua dekat pemiliknya... ataupun tembak mati je dan bakar mayat untuk hapuskan wabak...
Quote sarah82 1-2-2020 09:26 PM
Kurex replied at 1-2-2020 09:23 PM
sarah, dorang mana nak salahkan diri sendiri.. tengok je la contoh dekat sini

Rasanya bila dah tinggal 20% dari jumlah sebenarnya kot baru sedar diri.
Quote olezzeli17 1-2-2020 09:26 PM
Kurex replied at 1-2-2020 09:22 PM
sepatutnya dorang yg patut terjun.. kan ada viral sorang nenek sanggup gadai nyawa cucu tarik cucu ...

Entah2 dlm badan diorang tu lagi byk virus yg bersarang nk dbandingkan ngan pets yg dbunuh tu.. Sebab tu bongoknya tak boleh dbawak bincang..
Quote dudaberhias 1-2-2020 09:27 PM
sarah82 replied at 1-2-2020 09:26 PM
Rasanya bila dah tinggal 20% dari jumlah sebenarnya kot baru sedar diri.

tak cukupppp... tu baru berapa million je population...kena tinggalkan atleast 50% sahaja populasi baru dunia ni akan aman...
Quote dudaberhias 1-2-2020 09:30 PM
teringat cerita chernobyl HBO... askar di arahkan untuk tembak haiwan2 peliharaan.. ada satu budak askar tu tak sanggup sebab masuk rumah tu ada banyak anak anjing comel2 montel2 dengan maknya...

tapi sebagai askar kena tegar tembak jugak sebab nak kurangkan radiasi menular...

reaksi penonton pun semua tak sanggup tengok... padahal tv series je
Quote sarah82 1-2-2020 09:31 PM
dudaberhias replied at 1-2-2020 09:27 PM
tak cukupppp... tu baru berapa million je population...kena tinggalkan atleast 50% sahaja populasi ...

Diaorg sangat ego dan penting diri sendiri. Mmg kalau x ada makanan.. Depa sanggup bunuh sesama sendiri
Quote Nes3in1 1-2-2020 09:32 PM
kejamnya
Quote Nes3in1 1-2-2020 09:33 PM
bangsa china ni memang suka ikut trend pelik-pelik. sekarang trend humban kucen anjing
Quote dudaberhias 1-2-2020 09:34 PM
boleh tengok scene ni.. tak ngeri pun sebab takde tunjuk apa2 pun tapi ni lebih berperikemanusiaan dari baling macamtu je


Quote Kurex 1-2-2020 09:38 PM
dudaberhias replied at 1-2-2020 09:25 PM
tengok ramai yang sayang haiwan berkumpul bila haiwan ni kena baling..
tolong bagi penampar  sedas  ...

dari bagi penampar, baik tembak je
Quote Kurex 1-2-2020 09:39 PM
dudaberhias replied at 1-2-2020 09:24 PM
lagi teruk dari korona virus tu sendiri... mohon kurangkan populasi deorang ni...
kucing anjing tu  ...

sama ada dorang lepas kan atau makan kucing tu....
Quote Kurex 1-2-2020 09:40 PM
olezzeli17 replied at 1-2-2020 09:26 PM
Entah2 dlm badan diorang tu lagi byk virus yg bersarang nk dbandingkan ngan pets yg dbunuh tu.. Se ...

sebab badan penuh makanan kotor tu la.. sampai lebih teruk dari binatang. sedangkan binatang tetap ada belas ihsan..
Quote menjad 1-2-2020 09:42 PM
Apa la kejam sgt...

Lihat semua komen(114)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.328438s Gzip On
To Top