CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Transgender Pakistan Mati Didera Polis Arab Saudi?

4-2-2020 11:04 AM| Diterbitkan: rikuren| Dilihat: 5234| Komen: 25|Original author: Oleh: rikuren

Description: Selepas gempar mengenai usahawan kosmetik Muhammad Sajjad atau Nur Sajat mencemarkan imej Islam di Mekah, warga maya berkongsi mengenai kes yang menimpa dua wanita transgender Pakistan yang didakwa ma ...
Kredit Foto: Daily Mail UK


Selepas gempar mengenai usahawan kosmetik Muhammad Sajjad atau Nur Sajat mencemarkan imej Islam di Mekah, warga maya berkongsi mengenai kes yang menimpa dua wanita transgender Pakistan yang didakwa maut akibat didera di Arab Saudi.

Polis Arab Saudi didakwa membunuh Amna, 35, dan Meeno, 26, selepas pihak berkuasa menyerbu kediaman mereka di Arab Saudi dan menahan 35 transgender.


Mohamad Amin atau Meeno mati dalam tahanan
Kredit Foto: BBC


Dua wanita transgender itu dimasukkan ke dalam guni sebelum dipukul dengan kayu dan didera sehingga mati, dakwa aktivis hak asasi manusia di Pakistan seperti yang dilaporkan Independent.


Protes Oleh Transgender di Pakistan ekoran kematian dua transgender negara itu di Arab Saudi 
Kredit foto: Human Watch Right

"Kami mahukan penjelasan kerana situasi sekarang begitu mengelirukan dan ramai golongan transgender di Arab Saudi berasa bimbang dan ketakutan," kata Qamar Naseem, aktivis sosial dari Blue Veins.  

Arab Saudi menafikan dakwaan tersebut dan menjelaskan laporan media mengenai serbuan itu adalah salah dan tiada sesiapa yang didera. 

Sebaliknya, pihak kementerian berkaitan mengambil maklum mengenai kematian seorang warga Pakistan dalam tahanan yang meninggal dunia ketika diberi rawatan selepas mengalami serangan jantung.

Untuk info, tiada undang-undang khas yang ditubuhkan untuk mengambil tindakan terhadap golongan transgender di Arab Saudi. 

Namun, pihak berkuasa akan menangkap dan memenjarakan lelaki yang berkelakuan seperti wanita. 

Sementara itu, di Pakistan individu transgender kebiasaannya dibuang keluarga dan dipaksa untuk mengemis atau melacur bagi menyara kehidupan sendiri. 

Manakala, di Malaysia kaum wanita diajak berkongsi tandas dengan golongan ini. Eh! - CARI

Bagus
2

Marah
1

Terkejut
1

Sedih
1

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (7 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

ADVERTISEMENT

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Acikgomen 4-2-2020 11:10 AM
Makin mendonia bamjat sejak pakai telekung neh
Sana sini bod ada tered heshe nokkkk
Quote dudaberhias 4-2-2020 11:13 AM
ingatkan sajat tadi... baru nak sujud syukur... bye nak pergi mencerca beliau balik
Quote 234126 4-2-2020 11:15 AM
Haritu dlm toilet klcc... ada ‘perempuan’ tengah touch up make up depan cermin. Sekali tengok mcm normal. Tapi iol perati semula dan dia ada halkum. Terus keluar pegi toilet level lain. Nowadays nak masuk toilet pun kena perhati muka sorang2.

Walaupun dia was no threat at that time tapi as perempuan iol takkan selesa ‘lelaki’ masuk same toilet never.
Quote bulan_gerhana 4-2-2020 11:23 AM
234126 replied at 4-2-2020 11:15 AM
Haritu dlm toilet klcc... ada ‘perempuan’ tengah touch up make up depan cermin. Sekali tengok mcm  ...

bukan dah suh depa masuk tandan oku ke.. or masuk tandas org tua.. mau sentap lagi ni
Quote natrahn 4-2-2020 11:26 AM
234126 replied at 4-2-2020 11:15 AM
Haritu dlm toilet klcc... ada ‘perempuan’ tengah touch up make up depan cermin. Sekali tengok mcm  ...

kan...awak saya bukan nak diskriminasi dorang nih..tapi saya pun rasa tak selesa...kat watson ramai staff golongan nih...nanti rasa kekok nak juga nak panggil kakak ke abang ke...hmmmm
Quote husna_amal 4-2-2020 11:37 AM
Patut kita kena ada usaha bantu golongan lgbt ni balik ke pangkal jalan. Kalau diskriminasi atau biarkan je makin teruk lah jadinya. Bukannya ajak menerima golongan mereka ni tapi bantu pulihkan.
Quote fifie_olin 4-2-2020 11:44 AM
234126 replied at 4-2-2020 11:15 AM
Haritu dlm toilet klcc... ada ‘perempuan’ tengah touch up make up depan cermin. Sekali tengok mcm  ...

kann
tetap ada bebird...eeuuwww


Quote fifie_olin 4-2-2020 11:45 AM
natrahn replied at 4-2-2020 11:26 AM
kan...awak saya bukan nak diskriminasi dorang nih..tapi saya pun rasa tak selesa...kat watson rama ...

pggl sis jeh
Quote Kurex 4-2-2020 11:50 AM
muka ponen pakis memang muka jantan tak tak lembut ke raut muka tu??
Quote sarah82 4-2-2020 11:52 AM
natrahn replied at 4-2-2020 11:26 AM
kan...awak saya bukan nak diskriminasi dorang nih..tapi saya pun rasa tak selesa...kat watson rama ...

Panggil je abg.. Kalau dia marah cko.. Sy ikut DNA manusia yg mana.. Makan la setrak hormon.. Tapi Allah dah cipta DNA lelaki dan perempuan takkan berubah.
Quote eLiaD 4-2-2020 11:56 AM
aq un lau ade laki jadian kt toilet trus rasa insecure cam dorg tgh nk skodeng nonek je kahkahkah
Quote Cassieopeia 4-2-2020 12:39 PM
moga ada yg share berita ni kat bamjat, kot terus insaf di tanah suci kan
Quote ikankeringmurah 4-2-2020 12:47 PM
dudaberhias replied at 4-2-2020 11:13 AM
ingatkan sajat tadi... baru nak sujud syukur... bye nak pergi mencerca beliau balik

kahkahkah tersembur tempe yg aku tgh makan
Quote dudaberhias 4-2-2020 01:08 PM
234126 replied at 4-2-2020 11:15 AM
Haritu dlm toilet klcc... ada ‘perempuan’ tengah touch up make up depan cermin. Sekali tengok mcm  ...

Memang tak selesa walaupun kita tahu deorang ni tak taste pun dengan kita atau nak tengok2 kita, apakan pula kita pulak yang nak taste dekat muka pecah tembok theyolss tu yang ala2 kelindan lori....
Quote lemak_masin 4-2-2020 01:19 PM
Salah tetap salah.. ko pilih wat salah pastu ko harap orang lain terima ko.. mana boleh..

Dah tau ko dari awal langgar perintah Allah ubah diri dari jantan ke pompuan, tak yah la ko sibuk2 nak gi mekah wat umrah.. pi je laaa bercuti tempat lain..
bila orang ambik tindakan nak marah pulak.. mmg bodoh namanyee..
Quote Ladybird910 4-2-2020 06:02 PM
natrahn: kan...awak saya bukan nak diskriminasi dorang nih..tapi saya pun rasa tak selesa...kat watson ramai staff golongan nih...nanti rasa kekok nak juga nak ...


Kat guardian pon sama..serba salah nk pilih mekap..kena sergah sore garau dr blkg.." adek nak cari ape dekkkk"
Quote stania83 4-2-2020 06:30 PM
Tak boleh berubah masa foetus lagi pondan ni dah terlebih hormon perempuan.
Quote felinecat 4-2-2020 09:10 PM
ponen pakis ni selalu sebut as bacha bazi. kesian pulak bile teringst docu tu, mereka ni digroom untuk jd ponen bg lelaki2 kaya kt sana.
Quote 234126 4-2-2020 09:30 PM
dudaberhias replied at 4-2-2020 01:08 PM
Memang tak selesa walaupun kita tahu deorang ni tak taste pun dengan kita atau nak tengok2 kita, a ...

Hahahahaa terduduk tepi sinki toilet kalau nyah klcc tu baca komen ni

Lihat semua komen(25)

Kategori Berkaitan

ADVERTISEMENT


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-8-2022 11:14 PM GMT+8 , Processed in 0.089864 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top