CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Hiburan Tempatan Lihat artikel

"Sistem Mereka Teruk" - Ruhainies Bengang Dengan Kedutaan Malaysia Di Filipina

31-1-2020 12:07 PM| Diterbitkan: Lilrose| Dilihat: 15618| Komen: 109|Original author: Oleh: LilRose

Description: "Dia cakap, "nanti saya akan hubungi semula."
Pelakon Ruhainies ketika ditemu bual Gempak meluahkan rasa terkilan terhadap pihak Kedutaan Malaysia di Filipina ketika mengulas isu terkandas akibat letusan gunung berapi di sana.



Kredit foto: IG

Jelas Ruhainies kecewa diberi layanan 'nak tak nak' oleh pihak kedutaan itu.

"Saya ada hubungi Kedutaan Malaysia di Filipina untuk meminta bantuan memandangkan ini merupakan pengalaman pertama saya.

"Saya beritahu yang saya terkandas serta mohon nasihat daripada pihak mereka.

"Individu yang bercakap dengan saya tu wanita melayu. Dia tidak membantu saya langsung.

"Alasannya dia merupakan kakitangan baru di situ jadi tidak tahu apa yang perlu dilakukan," jelasnya mengimbau kejadian.


Kredit foto: IG


Ruhainies juga berkecil hati apabila tiada tindakan susulan diambil apabila dia meminta wanita tersebut untuk bertanya kepada individu lebih senior.

"Dia cakap, "nanti saya akan hubungi semula." Namun sampai dah selesai semuanya, tidak ada pun panggilan telefon daripada mereka.

"Saya lakukan semuanya dengan sendiri," katanya.

Lebih mengecewakan apabila media melaporkan tiada rakyat Malaysia terkandas ketika insiden letusan gunung berapi itu.

"Yang tak seronok, keesokannya berita menyatakan tidak ada rakyat Malaysia yang terkandas. 

"Sistem mereka sangat teruk. Saya kecewa dengan kedutaan di sana," ujarnya terkilan.





Menurut Gempak, Ruhainies baru-baru ini terkandas di Filipina bersama ibu bapanya selepas menghadiri acara Anugerah Televisyen Asia ke-24 akibat letusan gunung berapi Taal. - CARI
2

Bagus
2

Marah
1

Terkejut
2

Sedih
1

Lawak
5

Bosan

Friends Rank (13 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Kurex 31-1-2020 12:12 PM
layak la dgn kau kemut
Quote sukacactus 31-1-2020 12:15 PM
Terus terbayang rupa dia bercerita dgn mulut kemut2 & suara kepit
Quote momomikomiki 31-1-2020 12:18 PM
iols tertinggal news or memang xde news pasal gunung berapi di manila ni?
Quote Victorioussss 31-1-2020 12:19 PM
Yang duk kedutaan ni pitido kan?
Quote ReginaGeorge 31-1-2020 12:21 PM
Boleh jadi activist dah dia ni.. Bagus juga, daripada syok sendiri
Quote fliphair8 31-1-2020 12:32 PM
huntong tak kena kambus gunung berapi dek...
Quote lee_sakura 31-1-2020 12:33 PM
dia ingat embassy nk jaga dia sorg, dlm keadaan genting mcm tu embassy akan cari rakyat malaysia yg tggal sementara kt sana dulu, pastu cari student2
Quote aldilla_zahraa 31-1-2020 12:34 PM
kenapa dia ni nampak tua eh? sbb senyum kemut ke? Nampak mcm mid 30s, bukan mid 20s.
Quote asamfish 31-1-2020 12:42 PM
lee_sakura replied at 31-1-2020 12:33 PM
dia ingat embassy nk jaga dia sorg, dlm keadaan genting mcm tu embassy akan cari rakyat malaysia yg  ...

Exactly!  Kalau takat terkandas tp dah duduk kat tmpt yang selamat, nko nak ape lagi?  Nak suruh embassy cari helicopter bawak nko tido embassy?  

Quote Carcosa 31-1-2020 12:43 PM
Padan muka. Entah2 org kedutaan tu ingat kau pinoy kemut mana tah sesat. Dia bkn kenal ko.
Quote kiah_mai_pulak 31-1-2020 12:43 PM
tapi teruk lagi system lakonan kau wahaii kemut oiii
Quote DARSITA 31-1-2020 12:44 PM

Kedutaan mcm itu lah kerja mereka. gigih suruh rakyat register di kedutaan kunun alasan senang bila ada emergency bila ada rakyat ada masalah sikit punya payah nak minta bantuan. yang dia orang tau mengabihkan duit kerajaan taja parti merdeka lah, parti rayalah, parti tahun baru cina lah etc.

Quote AshkieLa 31-1-2020 12:45 PM
mohon pihak yang terlibat bagi feedback pasal hal ni...
Quote dudaberhias 31-1-2020 12:45 PM
teruknya.... tapi kedutaan dekat negara babu kan... what to expect.. lain la di washington...
Quote AvaAdore 31-1-2020 12:46 PM
Finally. Berita yg bukan pasal love life si kemut  
Quote KIM.K 31-1-2020 12:47 PM
lee_sakura replied at 31-1-2020 12:33 PM
dia ingat embassy nk jaga dia sorg, dlm keadaan genting mcm tu embassy akan cari rakyat malaysia yg  ...

Embassy tak reti bagi arahan kat situ
Sebabtu kemut rasa tak selamat
Boleh je suruh bertenang ke menunggu ke. Sop takda
Quote keds 31-1-2020 01:00 PM
Haaaa... at last ada pun cerita pasal benda lain selain kisah cintan cintun ...hahahah
Quote doubleA 31-1-2020 01:32 PM
Tapi tak patut gak kalau cakap tak tahu sebab staff baru, kena ada inisiatif la untuk belajar dan advice. Sian kemut ketakutan
Quote anilanil 31-1-2020 01:37 PM
Kemut pon satu dok pung pang kat socmed buat apa? Pi la buat report ikut saluran yg betol. Eh zizan tu nape cam xde berita terkandas? Ke abis event dia terus naik flight balik malaysia?

Lihat semua komen(109)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-12-2022 05:33 AM GMT+8 , Processed in 0.088074 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top