Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Senarai Kos Bersalin, Anda Pilih Hospital Swasta Atau Kerajaan?

29-1-2020 11:03 AM|Oleh: coklatcadbury| Komen: 100


Saat sedang gembira menantikan kehadiran cahaya mata, perkara paling penting untuk difikirkan oleh bakal ibu bapa adalah tempat untuk menyambut kelahiran anak. 

Perkongsian dari seorang warga Twitter berkenaan caj bersalin di hospital swasta dan kerajaan mungkin boleh dijadikan sebagai rujukan.







Bagi yang ingin bersalin di hospital swasta, di sini ada senarai beberapa hospital yang sering menjadi pilihan.











Pilihan di tangan anda, buatlah pilihan yang betul agar nanti kelahiran yang disambut dengan gembira dan bukan terbeban dengan bil-bil hospital. Moga dipermudahkan urusan kelahiran. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
2
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
1
0
Komen: 100
Komen

Previous : Kurangkan Atau Anda Akan Menyesal Seumur Hidup!

Next       : Dah 13 Tahun iPhone Di Pasaran, Tiada Tanda Jatuh Pun, "Makin Naik Adalah"

Komen Terbaru

Quote clarizsa 3-6-2020 03:03 AM
Bestnya kalau boleh beranak
Disebabkan i lama sgt tggu dan duit pun banyak so akan pilih yg paling selesa lah
Tapi berangan je lah
I tggu lagi dlm 5 tahun lah kot pstu kalau x pregnant2 jugak so bajet utk beranak tu akan i joli smpai licin

Lain-lain Komen

Quote sarah82 29-1-2020 11:49 AM
Bilik VIP bestt. Aku dah lepak teman tok aku mengasuh.  Tapi tak ada kwn menyembang. Aku lebih suka wad 3rd class sebab ramai dan tak sunyi.
Quote Nonones 29-1-2020 11:55 AM
Pengalaman aku beranak Gleneagles emergency c-sect RM 13k, baby RM 7.5k
Quote RumiMenari 29-1-2020 12:04 PM
Nak bersalin kat DEMC (skrg avisena kl x silap).. tapi sbb baby mungkin premature, hospital minta reserve rm20-30k at least.. tak mampu laaaa.. so bersalin la di Hospital Serdang.. c-sec + ambil bilik + nicu sbb mmg anak i prem = rm1600 .. nak ambil bilik 1 katil tp x dibenarkan sbb tu utk vvip shj katanya.. bilik 2 katil penuh, so i dpt bilik 4 katil tp rezeki hnya i dgn sorg cikgu je ada dlm tu..
Quote Nana_Man 29-1-2020 12:21 PM
i ni penakot. Jd pilih ward yg ramai2 tu.
Quote meow_tompok 29-1-2020 12:39 PM
Pernah bersalin c-sect kat gomen dan private. Antara dua ni aku lebih prefer gomen dari segi medical expertise.
Jimat pun ye mcm tak percaya je byk tu je aku bayar tuk bersalin kat gomen. Lagipun baik duit yg lebih tu spend utk pakej berpantang 44 hari tu, manjakan body korang sehabis baik time berpantang.






Quote husna_amal 29-1-2020 12:40 PM
Yang terbaik sememangnya yang hospital swasta. Ikut kemampuan yang mana satu mampu.
Quote puteribaya 29-1-2020 01:19 PM
Edited by puteribaya at 30-1-2020 11:11 AM

I semua c section
Anak pertama Pantai Puteri 1993 - RM2,000
Anak kedua Columbia Asia 2001 - RM4,800
Anak ketiga Columbia Asia 2002  - RM5,600
Anak keempat Columbia Asia 2004  - RM9,998 lagi 2 hinggit 10k, terus ikat

Quote fishcracker 29-1-2020 01:30 PM
Dah sakit2 nak bersalin tak sempat dah nak pikir swasta ke gomen...tolak je la ke mana2 hospital terdekat,janji mak n anak selamat
Quote armin 29-1-2020 02:19 PM
Nonones: Pengalaman aku beranak Gleneagles emergency c-sect RM 13k, baby RM 7.5k

20k ke total? Baby bayaran apa? Ingatkan sekali 13k je kena byr
Quote armin 29-1-2020 02:24 PM
Iols pengalaman bersalin kt fpp gomen.

Emergency csect 4.2k

Okla sbb dapat bilik sorang, husband boleh teman. Husband pun dpt tempat tidur. Yang bilik fpp 2 orang xde tempat utk husband tidur. Sebelum bersalin dpt bilik 2 bedded, before bersalin tukar bilik 1 bedded. Selesa, tak ganggu bila org dtg melawat.

Kalau yg first class biasa tu husband tak boleh teman. Iols bersyukur amik fpp ni sbb first day tu langsung xleh bgn lepas csect
Quote azimodin 29-1-2020 02:27 PM
iouls dah rasa dua2 tempat. Dari segi service sambut baby & penjagaan bayi iouls rasa sama saje. cuma swasta win part bilik la. anak kedua iouls bersalin kat spital gomen, sampai hari discharge tidur atas katil kat hallway depan kaunter nurse. waktu melawat mmg x boleh rehat langsung sebab banyak sangat manusia ulang alik. total bill RM80 je termasuk bil NICU.
Quote chicozinn 29-1-2020 02:39 PM
meollss mesikin time bersalin dulu sebab laki bini time tu jobless disebabkan company masing2 bankrup..so merasa la wad kelas ketiga kat HSI b4 delivery n kelas kedua after delivery..actually best lagi 3rd class sebab ramai org xsunyi cuma privasi yillek..yg 2nd class tu ok la sbab btul2 dpan kaunter hospital n more privacy..pasni nk try 1st class hosp gomen lak..nk gi swasta xpyah la kot duit tu banyak lagi boleh buat benda lain..
Quote CikB 29-1-2020 02:46 PM
tgk kewangan.... dua2 pun ok...
Quote shernazz 29-1-2020 02:51 PM
Semua dh merasa

Kat kpj tu ada baby prem..x silap.bill.dia dkt 1juta
Ke berapa tah
Tapi sangat sangat mahal la
Iols xtau sevab apa baby tu.kena.tahan lama.bebenor
Quote chikumanis 29-1-2020 02:59 PM
PPUM masih dihati..
Quote nadiaaziz56 29-1-2020 03:03 PM
Iols bersalin anak pertama tahun 2018 dekat HKL sebelum ditutup
Kena induce & amik epidural.
Bersalin free company husband bayar
Quote MadameOnion 29-1-2020 03:16 PM
2 kali bersalin
1st ceaser hospital pulau pinang
2nd normal hospital pulau pinang
free..aku staff gomen..hahhaha..layanan tip top..ada kawan masuk private sekali nak beranak ada complication depa tolak pi hpp tapi kena bayaq harga private..kesian
Quote haznor 29-1-2020 03:26 PM
prefer kerajaan. fasiliti lengkap. doktor pakar pun ramai. layanan nurse pun bagus-bagus.
Quote misz_sanggul 29-1-2020 03:43 PM
kalo aku org kaya atau bini VVIP atau artis of coz p private..
tp sbb aku marhaen aku p gomen HKL sajo..
tp pengalaman aku yg pnh msk OT di KPJ n HKL bukan beranakla..bab medical expertise aku pilih gomen..swasta nk duit je..trauma la pas kuar OT jadik sawan
setiap kali mgandung de mcm2 masalah,of coz aku x leh beranak kt private..
smua kt HKL thn 2012,2016 & the latest Oct 2019 at WCH baru2 ni..
at WCH..mmg layanan nurse,doc n keselesaan first class byr bil x smpai RM100 utk discharge drp wad mummy n NICU baby..tq kjaan msia

Lihat semua komen(100)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top