Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Dukun Wanita Dakwa Mampu Jemput Rasulullah SAW Cetus Kemarahan Umat Islam

Tukang Tulis|21-1-2020 10:13 AM Komen: 46
Ningsih Tinampi membuat dakwaan tidak masuk akal apabila mendakwa Rasulullah SAW dan malaikat berada di sampingnya ketika dia merawat pesakit
Kredit foto: SOSOK

Umat Islam di Indonesia marah dengan dakwaan kontroversi seorang dukun wanita yang mengaku boleh menjemput Nabi Muhammad SAW dan malaikat ketika mengubat pesakitnya.

Menurut laporan Buletin Sabah yang memetik Tribunnews pada 17 Januari lalu, Ningsih Tinampi dituduh sebagai sesat.

Dia mula meraih populariti selepas memuat naik rakaman video tentang upacara mengubat pesakitnya termasuk dalam YouTube.

Dalam rakaman video baru-baru ini, Ningsih bertindak keterlaluan apabila mendakwa Nabi Muhammad SAW dan malaikat hadir di sampingnya ketika dia merawat seorang wanita.


Ningsih mula popular setelah rakaman video dia mengubat pesakit dimuat naik dalam YouTube
Kredit foto: Suara Jawa Tengah

Malah, seperti yang ditunjukkan dalam video tersebut, pesakit itu juga mengesahkan dakwaan Ningsih.

Dukun wanita itu seterusnya menerima kecaman hebat daripada umat Islam di Indonesia yang menggesa supaya dia bertaubat.



Dalam rakaman video berikutnya, Ningsih menyatakan permohonan maaf kepada umat Islam, namun pada masa sama masih mempertahankan dakwaannya.

"Allah memang memberiku kelebihan itu dengan tujuan agar boleh mengingatkan orang ramai kembali ke ajaran Islam.

"Saya boleh berkomunikasi dengan Rasulullah SAW, kerana saya diutuskan untuk melakukan perkara itu," katanya.

Mungkin ada yang tidak kena dengan kesihatan mental Ningsih. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
4
Terkejut
3
Sedih
3
Lawak
13
Bosan
3
0
0
Komen: 46
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Ina8895 27-1-2020 12:49 PM
Hantar makcik ni pergi wuhan

Lain-lain Komen

Quote Melur1 21-1-2020 10:45 AM
astaghfirullahalazim..
Quote Ina8895 21-1-2020 10:48 AM
Gila ke apa makcik ni?
Quote palmolive 21-1-2020 10:50 AM
doh tau gila mu gi layang gok saper suroh
Quote BicaraHatiku 21-1-2020 10:53 AM
Ye lah tuuuu.... saka nenek moyang ko seru... kata nabi/malaikat pulak.

Sudahhh ni semua poyos scammer Nigeria sesangat.
Quote any42 21-1-2020 11:03 AM
semoga cpt btaubat nasuha ye macik kemain overclaim klah produk kcntikan zman skrng.
pesakit tu mmg btul pesakit ke
Quote gaara_X 21-1-2020 11:06 AM
orang gila masihin dilayanin...next!!
Quote Kurex 21-1-2020 11:13 AM
baca tajuk je aku tau dari leluhur mana.. memang pelik2 leluhur ni
Quote husna_amal 21-1-2020 11:26 AM
Mengambil kesempatan dalam kesulitan. Orang macam ni patut dilahat je
Quote shark_eow7 21-1-2020 11:33 AM
tengok gmbar mula mula pon dah tau ni mesti negara seberang..
Quote Boomibulat 21-1-2020 11:40 AM
Dari sana x heran pun..agamawan diorang pun dakwa nabi hadir dlm majlis zikir..
Quote zuuu 21-1-2020 11:41 AM
Apa benda yg ko mngaraut ni mak cik oii????nabi Muhammad saw nabi yg terakhir diutuskan n baginda pon dh mninggal lama dah,camne la ko leh claim nabi n malaikat ada ngan ko waktu berubat??
Quote fliphair8 21-1-2020 11:50 AM
pepuak sesat lagi menyesatkan.....bahaya yahudi tu, tapi pepuak sesat ni lebih bahaya sebab berada dikalangan kita
Quote apedehal 21-1-2020 12:07 PM
Syirik wei...straight to nurakka jahannam..bertobatla mocik
Quote makita 21-1-2020 12:07 PM
Pening, camner dia taw tu nabi. Serupa gak yg kata mimpi nabi. Kalu dlm mimpi tu mengaku nabi, kompom ke.
Quote justchu 21-1-2020 12:15 PM
Edited by justchu at 21-1-2020 12:16 PM

Hendonnn...jangan kata menjemput rasul, tuhan pun dia kata dari indon


Menurut laporan Buletin Sabah yang memetik Tribunnews pada 17 Januari lalu, Ningsih Tinampi dituduh sebagai sesat.

Cuma ayat atas ni kan, nampak naw2 Indon dah conquer Sabah. Kiranya penulis article ni surely tulis berita tentang sanak saudaranya yg berada di hindon sana

Sabah darul hindon. Sabahindon

Quote rosasen 21-1-2020 12:24 PM
astaghfirullahalazim..
Quote haryatie 21-1-2020 12:26 PM
sakit mental org tua ni
tp ada jugak org percaya
Quote Cassieopeia 21-1-2020 12:31 PM
ada pulak yg percaya tu
Quote Ina8895 21-1-2020 12:37 PM
justchu replied at 21-1-2020 12:15 PM
Hendonnn...jangan kata menjemput rasul, tuhan pun dia kata dari indon



Kau pun gila juga bah

Lihat semua komen(46)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.326359s Gzip On
To Top