Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Inginkan Privacy? Serabut Dengan Akaun Anda? Ini Tips Untuk Padam Akaun Facebook Anda

4-2-2020 12:10 PM|PDOT777| Komen: 5

KREDIT : Here is how to delete Facebook, techcrunch.com

Pernah terfikir nak buang akaun Facebook? Friend terlampau ramai? Inginkan privacy? Tak mahu gunakan Facebook lagi? Di bawah adalah tips yang anda boleh guna.

Anda boleh padam akaun Facebook dengan guna dua cara; melalui apps Facebook di telefon anda ataupun melalui komputer.
 
Pertama sekali, buka apps Facebook. Sekiranya anda nak padam akaun Facebook di telefon tetapi tidak mempunyai aplikasi Facebook, muat turun di Play Store atau App Store. Login ke akaun anda.

Tekan butang di bahagian kanan atas yang menyerupai tiga garisan melintang. Scroll ke bawah dan tekan butang Help Center. Tunggu sehingga anda tiba di laman tersebut.

Masukkan keyword dalam bahasa Inggeris yang berkaitan dengan buang akaun FB, seperti 'permanent', 'delete', atau 'permanently delete'. Tunggu sehingga keluar butang yang bernama 'How do I permanently delete my account'. Tekan butang tersebut.

Pada laman seterusnya, terdapat kenyataan daripada Facebook yang memaklumkan kepada anda apa yang berlaku sekiranya anda mengesahkan bahawa anda ingin menyahaktif/menutup akaun Facebook anda. Cari dan tekan 'link let us know'.

Di laman yang seterusnya, Facebook akan minta anda untuk mengesahkan bahawa anda ingin menyahktif/memadam akaun Facebook anda. Di ruang Password, masukkan kata laluan akaun Facebook anda.

Tekan butang Submit. Anda akan dibawa ke laman seterusnya yang memaklumkan bahawa akaun Facebook anda telah dinyahaktif/dipadam dari Facebook. Proses pemadaman akaun Facebook anda berjaya.

Memadam akaun Facebook melalui telefon pintar
KREDIT : How to Add 2FA to Facebook Without Using Your Phone Number

Facebook memaklumkan kepada anda bahawa akaun anda telah dinyahaktif/dipadam daripada laman dan akan dipadam secara kekal selepas 14 hari. Jika anda ingin gunakan semula akaun Facebook anda yang anda telah padam, anda perlu login ke akaun anda dalam masa 14 hari sebelum akaun anda ditutup sepenuhnya. Pertama sekali, login semula ke akaun Facebook anda.

Di laman seterusnya, akan ada kenyataan daripada pihak Facebook yang meminta anda mengesahkan sama ada anda ingin buang akaun anda secara kekal ataupun anda ingin batalkannya.

Sekiranya anda ingin sahkan anda ingin buang akaun anda, tekan butang Confirm Deletion. Akaun anda dijadualkan untuk dilupuskan. Anda mampu untuk mengulangi semula proses untuk membatalkan pembuangan akaun anda dengan log masuk semula ke akaun anda dalam tempoh 14 hari.

Kalau anda nak padam akaun Facebook gunakan komputer, ikut cara ni. Pertama sekali, login ke akaun Facebook anda. Bawa cursor anda ke bahagian kanan sebelah atas, dan klik butang berlogo tanda soal bernama Quick Help. Tekan butang tersebut.

Kemudian, pada ruangan text box yang diberi, taip kata kunci delete. Anda akan mempunyai beberapa pilihan. Pilih butang 'How do I permanently delete my account'. Anda akan dibawa ke laman seterusnya. Cari ayat 'let us know' yang merupakan link untuk ke laman yang seterusnya. Tekan link tersebut.

Pada laman seterusnya, Facebook akan meminta anda untuk mengesahkan bahawa anda ingin menyahktif/memadam akaun Facebook anda. Tekan butang Delete My Account. Anda akan dibawa ke sebuah notification box untuk sekali lagi mengesahkan. Pada ruangan Password, masukkan kata laluan akaun anda.

Terdapat perkataan yang di-generate oleh sistem di bawah kotak ini. Masukkan perkataan yang di-generate tersebut di ruangan yang disediakan. Tekan butang OK. Proses pemadaman akaun Facebook anda berjaya.

Memadam akaun Facebook menggunakan desktop
KREDIT : How to Delete a Facebook Account, osxdaily.com

Semoga berjaya!!! - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
0
0
Komen: 5
Komen

Previous : Kurangkan Atau Anda Akan Menyesal Seumur Hidup!

Next       : Patung Transgender Dijual Mencetuskan Tanda Tanya

Komen Terbaru

Quote CikB 4-2-2020 04:58 PM
setakat ni x rasa nk padam lagi..x tahu la akan dtg tiba2 dah cemuih dgn fb

Lain-lain Komen

Quote husna_amal 4-2-2020 12:47 PM
Kalau nak padam posting kat facebook yang beribu2 tu ada cara jugak tak
Quote rosasen 4-2-2020 12:56 PM
husna_amal replied at 4-2-2020 12:47 PM
Kalau nak padam posting kat facebook yang beribu2 tu ada cara jugak tak

posting sendiri ke?
Quote husna_amal 4-2-2020 03:12 PM

ya posting sendiri.
Quote rosasen 4-2-2020 03:24 PM

rasanya kena delete sendiri satu2..
Quote CikB 4-2-2020 04:58 PM
setakat ni x rasa nk padam lagi..x tahu la akan dtg tiba2 dah cemuih dgn fb

Lihat semua komen(5)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top