Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Memanglah Lucu, Tapi Cikgu Tak Terfikir Ke Gambar Tu Tular Tanpa Izin Ibu Bapa Murid?"

10-1-2020 04:14 PM Komen: 49


Telatah budak-budak bersekolah memang comel, apatah lagi ketika dia meragam, menangis atau pun sedang menari mengikut rentak lagu, sangat menghiburkan kita orang dewasa. 

Bagaimanapun, ada sesetengah ibu bapa yang memandang serius perkara ini. Bagi mereka, guru-guru tidak seharusnya merakamkan gambar anak-anak lalu menularkan di media sosial. Itu sangat tidak beretika.

Twitter

Malahan Kementerian Pendidikan sendiri sudah pun mengeluarkan pekeliling tidak membenarkan gambar mengaibkan ditular selain gambar kejayaan. Itu pun tetap ada berlaku kebocoran sebegini. Nak salahkan siapa?


Gambar kanak-kanak menangis, dibuli oleh rakan sebaya dan lain-lain turut tersebar bukan sahaja dalam kalangan guru-guru tetapi juga group WhatsApp yang menyebabkan ianya lebih tular.


Ada juga warganet yang berpendapat, keluhan sebegini perlu disalurkan pada saluran sah supaya  isu ini lebih didengari. Sekaligus ia mengurangkan beban guru-guru. Tetapi bagaimana pula dengan video comel yang menular sekarang?



Apa pun, sukar untuk mengekang gambar atau video dari ditularkan jika ianya sudah berada di media sosial. Apa yang harus dilakukan ialah halangan pertama itu sendiri. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
2
Lawak
1
Bosan
2
Komen: 49
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote haryatie 17-1-2020 07:48 AM
maybe yg mengaibkan parents peduli
kalau yg comei2...menaikkan nama ank, dpt pujian ribuan netizen
x kisah kut diviralkan ...
boleh tumpang glamour sekali

Lain-lain Komen

Quote eyansss 10-1-2020 05:01 PM
makbapak viralkan pasal korang, tau emosi...  siap warning n ugut saman...  belum lagi layan anak orang tu teruk2...  tapi korang boleh selamba upload video or photo anak orang begitu je.::
Quote CinnamonR 10-1-2020 05:02 PM
Tula..sebelum nak sebar tu mintak izin dulu..ade setengah mak bapak x kesah..ade setengah kesah
Quote cikatilia 10-1-2020 05:16 PM
CinnamonR replied at 10-1-2020 05:02 PM
Tula..sebelum nak sebar tu mintak izin dulu..ade setengah mak bapak x kesah..ade setengah kesah

esp yg ada masalah hak penjagaan la etc kan

Quote Supersirap 10-1-2020 05:24 PM
macam-macam hal
Quote Artemesiaa 10-1-2020 05:24 PM
Bagus juga dah ada yang menegur supaya tak terus berulang
Quote royaldanish 10-1-2020 05:25 PM
Walaupun budak lama dh viral since tadika lagi... tapi cikgu yg upload ni ntah tanya dulu ke tak kat emak
Quote jijilaaa 10-1-2020 05:31 PM
benda akan jadi isu kalau parents nya tak suka.. tp td tgk kat ig isabella ni, mak dia cam happy je anak dia viral. so maybe ok la kot bila cikgu share.

tapi kalu anak ak..hurmmm ak tak suka jugak share without kebenaran/pengetahuan aku
Quote msdummy.2018 10-1-2020 05:33 PM
mak dia ok jer...siap hntr ank g hotfm, upload kat tik tok....korang jer kecohhhh lebih...pirah
Quote miznora 10-1-2020 05:39 PM
Shomelnya ko dik!
Quote Kurex 10-1-2020 05:57 PM
ala.. korng kalau anak viral, dikenali, korang pun suka jugak kan? sebab anak korang tak viral, tu yg skit hati.. kannnnnn
Quote 234126 10-1-2020 06:28 PM
Masa register tadika dlm borang dah siap2 ada box nak kena tick consent ke tak anak masuk social media acc diorang utk share progress. i memang tick NO. So teachers pun concur. Kan senang gitu.
Quote anarina 10-1-2020 06:42 PM
Generally tak boleh upload without consent. Tapi sek gomen biasanya tak amik berat sgt. Byk benda lain nak pikir. Since aktiviti sekolah memang masuk dlm FB, dlm blog rasmi sekolah. Ig, insta rasmi sekolah. Tapu bolehlah upgrade mintak consent, sapa tak bg revert back, the rest considered okay with it.
Quote 234126 10-1-2020 06:53 PM
Kadang tu bukan teacher, parents2 lain pulak dok merakam anak dia terselit anak kita bab tu pun susah nak control ataupun handle. Kena buat kwn dgn parents jenis gitu, so boleh ckp elok2 hope tak post sekali dgn muka anak orang lain.

Tapi kalau ada event anugerah ke apa, mmg susah la nak bendung. Muka anak i dah penuh masuk youtube ntah sapa2 punya yang kait dgn sekolah.
Quote Sham143 10-1-2020 07:02 PM
Edited by Sham143 at 10-1-2020 07:05 PM

Nampak budak ni cerdik.. Mesti anak orang berada.. Yg belakang2 tu mcm pasif aje..
Quote jazaa100 10-1-2020 07:11 PM
Comel je budak budak pakai pinafore....
Quote ashk4nn 10-1-2020 07:19 PM
aku orang yang kerja kt sekolah. siap jaga fb sekolah lagi dulu. aku memang upload je gambar2 apa2 program atau majlis sekolah. gambar banyak dan memang tak view satu2. apa yang di hantar dalam group, kitorang share je. melainkan dah dipesan, janban share. budak2 pon bila dah besar view fb sekolah lama, gembira ada gambar2 video2 kenangan diorang kat sekolah. tapi nasib la skang dah tak kena jaga gn skola, lega.
Quote Cyempaka 10-1-2020 07:51 PM
Aku pun dah lama pikir mcm ni. Tp sbb aku xde anak, mls la nak ambik kesah
Kalo tgk dr.halina upload gmbr anak mesti dia kaburkan muka budak2 lain.
Quote ohnoLia 10-1-2020 08:38 PM
So cute budak ni
Quote belilies 10-1-2020 09:16 PM
Isabel ni sbenarnya influencer dari swk. Mak dia sendrik upload video ni kat ig. Tapi mmg bahaya lah share gambar atau video yg ada anak org skrg ni, blh kena saman. Sbb tu cikgu2 skrg ni kalu nak viral happy2 snap gambau ngan anak2 skolah kena ati2 sbb kdg ada jg makbapak yg tak benarkan anak2 mereka viral. Kalu jeni cam parent isabel ni sedari kecik lagi sheols dah viral. She is sooo adorable, dah penah nampak sheols live. Nyesal iols xambik gambar sbg fan ngan sheols dulu.

Lihat semua komen(49)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.166195s Gzip On
To Top