Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

"Bukan Kena Marah, Ini Perbualan Biasa Dengan Isteri Saya" - Najib Razak

9-1-2020 12:00 PM Komen: 70
“Saya terkejut. Saya nak semak dulu. Saya belum semak lagi.

"Ini tidak pernah berlaku dalam sejarah, saya akan bincangkannya dengan peguam saya," 

Kredit Foto - Malaysiakini

Itu respon Najib Razak ekoran pendedahan tergempar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). 

SPRM mendedahkan sembilan klip rakaman audio berkenaan dengan dakwaan konspirasi pecah amanah, salah guna kuasa serta pemalsuan bahan bukti.

Kredit Foto - Astro Awani

Menurut Latheefa Koya selaku Ketua SPRM, pendedahan ini adalah untuk kepentingan awam bagi memastikan tahap integriti serta ketelusan badan seperti SPRM dan Pejabat Peguam Negara (AGC) tidak lagi dipersoalkan pihak tertentu.

Pada sidang akhbar khas di Putrajaya itu, beliau berkata klip audio berkenaan berkaitan dengan perbualan yang melibatkan isteri Najb, Rosmah Mansor, bekas ketua SPRM Dzulkifli Ahmad, seorang tokoh asing dan beberapa individu lain.


Tidak ketinggalan juga rakaman perbualan dengan Putera Mahkota Emiriyah Arab Bersatu, Putera Sheikh Mohammed Zayed Al-Nahyan.


Kredit Foto - Flickr

Dalam rakaman tersebut, ada di antaranya mengandungi perbualan pembocoran rahsia yang diklasifikasikan Akta Rahsia Rasmi (OSA), cubaan untuk memalsukan bahan bukti berhubung skandal 1MDB selain arahan menaikkan pangkat individu dalam kerajaan.

Latheefa menegaskan rakaman berkenaan adalah asli namun merahsiakan butiran penerimaan bukti tersebut yang baru diterima SPRM awal tahun ini.

Antara yang menjadi perhatian adalah perbincangan antara bekas Pengerusi Tabung Haji, Azeez  Abdul Rahim dengan Dzulkifli pada Januari 2016.


Kemudian rakaman suara Rosmah Mansor yang kedengaran seakan tidak berpuas hati kepada Najib Razak dalam satu perbualan telefon.


Merujuk pada audio ini, Najib menafikan dimarahi isterinya Rosmah Mansur.

"Dimarahi? Tak ada dimarahi... perbualan di antara isteri saya dengan saya dan ia peribadi.

"You pun bersembang dengan your wife kan? Apa salahnya?" katanya lagi memetik laporan Malaysiakini.

Beliau turut menyoal mengapa rakaman audio berkenaan didedahkan semasa kempen pilihan raya kecill Kimanis, Sabah berlangsung.

Sebagai info, tiga daripada perbualan telefon yang didedahkan bertarikh 5,17 dan 22 Januari 2016 sebenarnya menjurus pada insiden pada 25 Januari 2016 di mana Apandi Ali, bekas peguam negara membebaskan Najib Razak dari semua pertuduhan berkaitan salahguna kuasa justeru menghentikan siasatan terhadap mantan perdana menteri itu.

Kredit Foto - Astro Awani
 
Tahukah anda bahawa tindakan memintas perbualan telefon adalah sah di sisi undang-undang Malaysia?

SPRM memang mempunyai kuasa untuk memintas panggilan telefon anda, mendengar serta merakam perbualan anda. Kuasa ini diperuntukkan di bawah Seksyen 43 Akta SPRM. 

Namun, pentadbiran kerajaan pada tahun 2012 telah meluaskan kuasa ini kepada pihak polis supaya ia boleh digunakan untuk sebarang kesalahan jenayah, tanpa mengira ia di bawah Akta SPRM atau tidak.

Maka, pindaan Akta CPC pada 2012 telah memasukkan Seksyen 116 C yang memberi kebenaran kepada pendakwa raya untuk memberi kuasa kepada pegawai polis untuk 'memintas, mendengar atau merekod' mana-mana perbualan jika ia dianggap mengandungi maklumat berhubung pelaksanaan kesalahan.

Oleh itu, hati-hati ya, janganlah bincang benda penting dalam telefon.- CARI 

Sumber - Astro Awani

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
1
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 70
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote chandrahusin 13-1-2020 12:38 PM
Kak Mah kan org Nismilan
pempuan Nismilan kalau becakap mmg menompik

Lain-lain Komen

Quote cik_chili 9-1-2020 12:03 PM
jadi dato seri x menafikan laa ye itu dato seri dan wifey?
ok lah mcm tu...

sbb bideo semburit dan yg lain diorg x mengaku ... tu yg kes jd lain tu...
Quote natrahn 9-1-2020 12:36 PM
cik_chili replied at 9-1-2020 12:03 PM
jadi dato seri x menafikan laa ye itu dato seri dan wifey?
ok lah mcm tu...

kan video tak dapat detect orangnya.. yang suara boleh pulak detect siapa huhu
Quote gujiwa 9-1-2020 12:38 PM
hahahaha lawak betul la..
Quote harizs 9-1-2020 12:39 PM
sejarah si Kitol.  Aku percaya ini lah detik kali pertama DSN diberitahu bahawa ada gerakan melibatkan deep state di antara pemegang jawatan kerajaan, secara serius, secara sistematik utk mengenakan dia oleh sekumpulan orang berkomplot bersama 3 Tan Sri, tergamak sampai macam tu sekali nak kenakan dia dari dalam.  

Dzulkifli sendiri kesian dan sedih
Quote harizs 9-1-2020 12:40 PM
Mengesahkan ternyata benar &  memang wujud konspirasi untuk menjatuhkan perdana menteri ketika itu dan kewajaran AG gani patail dibersarakan awal kerana menjadi tali barut Mahader
Quote Rogue98 9-1-2020 12:46 PM
Aku pun dah dengar mmg xde apa pun. Aku respect Najib.. dalam keadaan banyak dugaan fitnah dia masih boleh tenang and gentle dgn wife....jeles lah kut si koyak tu.
Quote Kurex 9-1-2020 12:53 PM
ketelusan hangguk kau!
video semburit tu kau takde buat apa pun.. cam cibai!
Quote chicozinn 9-1-2020 12:57 PM
eleh tipah koyak ni, video sembureedd tu takde plak nak telus asal bab najib je telus segala mala..boooooo
Quote dizekni 9-1-2020 01:01 PM
harizs replied at 9-1-2020 12:40 PM
Mengesahkan ternyata benar &  memang wujud konspirasi untuk menjatuhkan perdana menteri ketika itu d ...

Ramai betul musuh dalam selimut masa tu

gani patail, gabenor bank negara pun
Quote tripleid 9-1-2020 01:01 PM
sikit demi sedikit sumpahmu mula memakan diri...
Quote EncikH 9-1-2020 01:30 PM
Macam mana nak jadi ketua kesatuan ummah.
Ngan bini sendiri pon kalah kena control.

Come one melayu UMNO-PAS, cari lah ketua yang berbiji sikit, macam mana nak hadapi western, israel, china mcm ni.
Quote harizs 9-1-2020 02:25 PM
Kurex replied at 9-1-2020 12:53 PM
ketelusan hangguk kau!
video semburit tu kau takde buat apa pun.. cam cibai!

lambat betul hasil siasatan walaupun muka jelas dlm video HD.  yg audio cepat pulak.   sama dgn kes urine test dadah anak menteri. dah setahun berlalu...klu anak org lain dah jatuh hukum dah.
Quote ally9970 9-1-2020 02:25 PM
Dunia dah menghampiri akhir zaman..
Quote karlmax8 9-1-2020 02:44 PM
EncikH replied at 9-1-2020 01:30 PM
Macam mana nak jadi ketua kesatuan ummah.
Ngan bini sendiri pon kalah kena control.

Cakap berdegar-degar, bini herdik sikit terus dengan kulup2 masuk dalam.. Pastu acah2 tak takut bini
Quote yellowfin 9-1-2020 02:54 PM
harizs replied at 9-1-2020 12:39 PM
sejarah si Kitol.  Aku percaya ini lah detik kali pertama DSN diberitahu bahawa ada gerakan melibatk ...

Ko tak payah belit mcm najib la.. Zulkifli tu mmg dilantik untuk menyelamatkan najib..
Quote Fazzbulous 9-1-2020 02:58 PM
garang btol kak ros..kikikiki..
Quote JokesCop 9-1-2020 03:07 PM
EncikH replied at 9-1-2020 01:30 PM
Macam mana nak jadi ketua kesatuan ummah.
Ngan bini sendiri pon kalah kena control.


The tone, quick psychological assessment. mood rosmah adalah lebih kepada upset dgn apa yg jadi, and najib at the end of the stick does not sound like defensive panic. But Calm.

Ini tone perbualan biasa dgn wife pada aku utk defuse masalah. For example, anak aku kena rotan dekat sekolah sebab cikgu salah faham tentang kerja rumah. Dia ingat xsiap. Wife aku get really upset amd mengunnakan tone tinggi. Dia bukan upset dekat aku x assist anak aku buat kerja rumah, tapi upset about the injustice and stress. Rosmah ada cakap "kita sakit kepala, sakit badan", rungutan normal.

Ko dah kahwin ke belom?
Quote Victorioussss 9-1-2020 03:08 PM
Perbualan biasa

Iols kalau camni la wife berborak dlm telepon, memang iols suruh dia hantar iols balik rumah mak iols
Quote tagas 9-1-2020 03:11 PM
bg dia perbualan biasa

so da biasa kena maki dgn rosmah monster ler tue

sampai da imune

Lihat semua komen(70)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.150137s Gzip On
To Top