Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Baju Kurung Ni Tradisi Melayu. Tak Payah Kaitkan Nak Masuk Islam" - Gadis Cina 'Dibasuh' Berbaju Kurung

13-1-2020 01:04 PM Komen: 44
Kredit Foto - welluniform.my

Sudah 2020. Masih ada segelintir individu yang berfikiran kolot seumpama kata pepatah seperti katak di bawah tempurung.

Perkara ini dikongsi di media sosi@l Twitter. Baca lanjut.



Mengejutkan bukan kerana masih ramai mentaliti mereka di takuk lama walaupun kita sudah 60 tahun merdeka dan hidup berbilang kaum dan agama. 

Asal berbaju kurung boleh terus diislamisasi.

Tidak berakhir di situ, pengguna ini menjawab bahawa beliau berbaju kurung kerana pergi ke sekolah sebelumnya dan apa salahnya jika seseorang itu memeluk Islam?

Tidak berpuas hati dengan jawapan itu, pakcik tersebut membidasnya dengan mengatakan bahawa apabila seorang itu memeluk Islam, kebebasannya untuk minum arak, berjudi, makan daging b@bi dan berseluar pendek akan terhapus. 



Baju kurung dan jawi bukan sebahagian dari proses islamisasi. Ianya satu tradisi. Berbaju kurung dan belajar jawi tidak terus menjadikan seseorang itu muslim. 


Pengguna ini turut menyatakan bahawa pemikiran sesetengah warga emas  sentiasa merasakan mereka sahaja yang betul serta memaksa atau mempengaruhi orang lain mempercayainya. 

Bukankah sepatutnya golongan ini yang lebih dulu makan garam berfikiran lebih terbuka?

Malah golongan ini sepatutnya menambahkan ilmu pengetahuan tentang agama lain kerana secara keseluruhannya tiada agama yang memaksa penganutnya berbuat perkara tidak baik tulis pengguna ini lagi.




Rata-rata pengguna Twitter lain turut bersetuju dengan pandangan anak muda ini. 

Menghormati budaya orang lain adalah salah satu cara kita bergerak ke hadapan...


Pakaian tidak melambangkan taqwa seseorang apatah lagi bangsa atau agama, tapi yang bertaqwa pasti akan menjaga cara pemakaian.

Kredit foto: Twitter

Sepatutnya kita perlu mengetahui perbezaan antara kebudayaan dan agama kerana ada sempadan yang memisahkannya. 
Setengah orang suka berfikir dengan hati bukan dengan fikiran. 
Mereka adalah orang-orang yang cenderung membuat keputusan dan bertindak berdasarkan apa yang mereka rasakan, bukan apa yang mereka pikir paling rasional. - CARI 

Sumber - Twitter

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
2
Terkejut
1
Sedih
2
Lawak
1
Bosan
2
0
0
Komen: 44
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote bakawali_04 23-1-2020 09:20 AM
WawaRaRa replied at 20-1-2020 06:31 PM
ioollss pon pelik... zaman iollss kecik2 elok je pakai pinefore smpi darjah 4... darjah lima dah s ...

faktor persekitaran la
ramai parents skrg
sgt menjaga aurat
kecik2 umo 2-3 tahun pun dah bertudung
tapi mcm sis ckp la
lebih pada tutup semata
nur tu takde
itu yang terjadi bila semua tutup
tapi tang lain terbukak
lum lagi bertudung tapi perangai
sbb yang wajib ialah pakai tudung
tingkah laku & adab ke laut
hujung2 bertudung tapi sifat malu tu takde


Lain-lain Komen

Quote esbok 13-1-2020 01:32 PM
Kenapa la zaman la ni. Ramai benar cetek ilmu. Zaman sekolah dulu. Aku tukar2 lagi hari ni pinafore esok baju kurung. Biasa jumaat ramai pakai baju kurung.

Budak cina india pun, depa ada  baju kurung dgn pinafore juga. Sinsing lengan sampi siku kekadang kalau pakai baju kurung. Lol.

Mana pegi la org2 bijaksana yang kurang sifat assabiyah dari zaman aku membesar dulu.

Kenapa la manusia2 assabiyah yang ada dalam wawasan 2020
Quote CatMiow 13-1-2020 01:32 PM
Adakah dorang lebih rela anak2 cucu cicit memakai hot pants tunduk dan duduk nampak sikit apa yang tak sepatutnya. berbanding baju kurung yg tutup apa yang sepatutnya ditutup. ?

Zaman dulu elok je baju org tionghua yang tertutup,  lama2 berbelah sana sini,  makin lama makin pendek,  dah nak serupa pakaian zaman batu mcm katun Flintstone.

Quote sarah82 13-1-2020 01:38 PM
Aku dulu sekolah rendah pakai pinafore lagi... Mai menengah still pakai seluar pendek masa PJ.. Sebab all girls school gitu.. Tak menjadikan aku nak masuk agama lain.

Pakai baju kurung ka.. Belajar tulis rumi or mandarin ka, tak menjadikan ang tu tukar agama.. Betul2 dok dlm tempurung betul depa ni.
Quote bukanomi 13-1-2020 01:50 PM
Kawan2 I non muslim ramai je pakai baju kurung gi skolah. Bila majlis hari raya pon sama. Yg lelaki siap berbaju melayu siap bersampin lagi. Kdg2 student popuan yg melayu lagi over berfashion.  yg non muslm tu elok je bersopan xde seksi meksi
Quote bondeh 13-1-2020 02:46 PM
sekarang zaman urban tapi otak tepu. jaman dulu2 rileks je bdk cina india pakai baju kurung. jiran aku kakak india setiap jumaat pakai baju kurung, kebaya, kebarung, kaftan takde plak bapak dia menyalak padahal bapak dia kuat minum todi wakakakakak
Quote Kurex 13-1-2020 03:07 PM
bos aku lek je pakai baju melayu hari ni..  btw dia pun ada bagitau dia nak masuk islam.. amin..
Quote Madel 13-1-2020 03:08 PM
Naseb baik zaman aku tak rasis teruk mcm gini
Aku sek srjk(c) pakai pinafore, time pj pakai short aje.
Smbut raya cina, nenek aku mati pun , aku sama berarak, sma2 join upacara sembanyang
Idup aku bnyk dgn family cina aku banding keluarga melayu.
Tpi idok pun aku teringin nk jadi murtad or tukar agama ke apa.
Org zaman skrg ni, mengarut betul
Quote meow_tompok 13-1-2020 03:23 PM
ramai yg tak suka Islam kerana katanya takde kebebasan.
Quote nor_aini.s 13-1-2020 03:33 PM
Makin maju rupanya ramai yg xcelik lg ye. Belajar jawi itu konon nk masuk islam, berbaju kurung tu masuk islam. Habis yg org islam sendiri sekolah agama pn masih xpraktikkan apa yg dia blaja. Belajar sekolah cina xde pulam jd cina, habis kau takut sgt. Balik la cina.. Dah malaysia punya perlembagaan jangan disentuh bumiputra hak melayu.. Sekarang sejak byk politician yg bodoh yg menyanjung dapig and chinese. Yg provoke perpaduan
Quote larra89 13-1-2020 04:35 PM
bila lah nak pupus org2 yang berfikiran singkat ni. cuba positif sikit. confirm hidup korang tenang. x yah fikir macam2. saya time skolah g tgok kawan2 lain agama pakai je baju kurung. ok je. x da plak terfikir dorang tu nak masuk islam. ish4
Quote buragazz 13-1-2020 05:22 PM
Sib baik tak gi tokong hari tu.. sebab aku pakai samfu...
Quote any42 13-1-2020 06:23 PM
dlu prnah skli otw g kje dh lwat nk kna wthdraw duit asl jumpa bank je. pastu nk msuk kete apek cina tgur i msa i lps wthdraw kt atm bank islam tpi jln. dia ckp apesal u x kluar duit kt bank sana dpn? (public bank). i ckp kenapa ? dia tanya i melayu ke? i pun ckp yes i melayu islam. dia diam i pun trus blah.
Quote Mr_MS 13-1-2020 06:24 PM
Kurex replied at 13-1-2020 03:07 PM
bos aku lek je pakai baju melayu hari ni..  btw dia pun ada bagitau dia nak masuk islam.. amin..

suruh bos you contact ustaz ebit terus. Sebab ada video dia upload dia islamkan uncle tu dah 70 lebih umur, lama dah uncle tu nak masuk islam tapi sebab takde sokongan dari kawan-kawan.. dia macam dah lupakan. sehinggalah dia ternampak ebit lew tepi jalan tengah islamkan seorang indian.


Quote akudansesuatu 13-1-2020 06:51 PM
any42 replied at 13-1-2020 06:23 PM
dlu prnah skli otw g kje dh lwat nk kna wthdraw duit asl jumpa bank je. pastu nk msuk kete apek cina ...

em...chinese look ni..
tlg bg ig..ramai yang nak tgk ni..
hiihi












gurau-gurau je yek
Quote any42 13-1-2020 07:51 PM
akudansesuatu replied at 13-1-2020 06:51 PM
em...chinese look ni..
tlg bg ig..ramai yang nak tgk ni..
hiihi

dlu kje deal dgn cstomer pun few chinese akn ckp cina dgn i. puas telek rupa sndri xde rupa cina pun. u sngja nk mngeji rupa i knnnn. hahaha.
Quote 3480 13-1-2020 08:35 PM
Ayooo.. dh takut sgt dgn islam n budaya mlyu p la balik Macau sana!!
Quote salmon-suki 13-1-2020 09:40 PM
esbok replied at 13-1-2020 01:32 PM
Kenapa la zaman la ni. Ramai benar cetek ilmu. Zaman sekolah dulu. Aku tukar2 lagi hari ni pinafore  ...

Sokong komen sis ni! Semua nak dilibatkn dgn religion..

Kwn cainis,indian sy ada je y pakai..kitorg pn kdg2 dress up jgk pakai pakaian dorg,xde plak nak associate sari as nak convert to hindu/pakai ceongsam nk convert to buddha ke ape..

Baju tradisional ni budaya..ramai lagi y tak faham antara budaya dan agama..hmm..
Quote salmon-suki 13-1-2020 09:42 PM
any42 replied at 13-1-2020 07:51 PM
dlu kje deal dgn cstomer pun few chinese akn ckp cina dgn i. puas telek rupa sndri xde rupa cina p ...

Ai kt sini ada laa belajar sikit2 dgn students and kelig ai bhs cainis..tp nak cakap xreti laa,boleh faham basic phrase sahaja..hehehe

Dorg nak ngumpat pun xleh..hahaha
Quote any42 13-1-2020 11:03 PM
salmon-suki replied at 13-1-2020 09:42 PM
Ai kt sini ada laa belajar sikit2 dgn students and kelig ai bhs cainis..tp nak cakap xreti laa,bol ...

i senyum kmbing je la smbil cmmnicate dlm bi.
u bruntung ad yg sudi. i ni tah kwn2 cainis lg prefer converse in bhsa or englsh. agknya mcm u ckp la takut kita fhm bila time dorang mngumpat mngeji. -..-'

Lihat semua komen(44)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top