Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Siapa Lebih Berkuasa, Kementerian Atau PIBG? - RPA

3-1-2020 05:21 PM Komen: 30
Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah menerusi Twitternya mempersoalkan siapa sebenarnya berkuasa antara Kementerian Pelajaran dan PIBG.

"Siapa lebih berkuasa? Kementerian Pelajaran atau PIBG?" tulisnya dalam tulisan jawi.


Foto: Twitter

Katanya, PIBG hanya untuk menjaga kebajikan dan mutu pelajaran yang disampaikan oleh guru-guru mengikut silibus kementerian.

"Anak-anak saya juga ke sekolah kerajaan. PIBG hanya untuk menjaga kebajikan dan mutu pelajaran yang disampaikan oleh guru-guru mengikut silibus kementerian," katanya.


Foto: Twitter

Ciapan baginda itu dipercayai berikutan isu panas membabitkan pembelajaran tiga muka surat tulisan jawi di sekolah vernakular di mana  Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) diberi kuasa untuk menentukan sama ada ia perlu dipelajari.


Foto: Twitter


"Tulisan jawi itu adalah warisan kita orang Melayu. Mari kita semua gunakan dan martabatkan tulisan jawi, jadi kita semua senang baca."

Malah, ibu bapa dan murid juga diberi kuasa oleh kementerian untuk memberi kata putus. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 30
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Ladybird910 6-1-2020 12:33 PM
Edited by Ladybird910 at 6-1-2020 04:35 AM
razman_el replied at 6-1-2020 02:33 AM
Bahasa KOMUNIS SIBER

BANTUAN


Pergh...gila betol..thanks for sharing bro..xsesia membawang dlm ni..byk rupenye benda underground tgh jadi..sedihnye tgk maruah n hala tuju negara dah jadi lagu ni..nasib RPA yg naik jadi queen hr tu..klu negeri lain, confirm benda ni lagi lajuuuu merebak

Nway isu 3ms tulis jawi tu ape citer sbnr? Puas gugel dok taw real story..org dok petik2 3ms jawi jerrr...anyone can hi light this?

Lain-lain Komen

Quote Simunggu 3-1-2020 02:54 PM
PIBG tak berkuasa tapi atok...
Quote JohnnySins 3-1-2020 02:58 PM
tak dak meme pasai pubg ka hangpa nak tampai? wakakakakakkakakaka
Quote GuaSayangMelaka 3-1-2020 03:35 PM
Simunggu replied at 3-1-2020 06:54 AM
PIBG tak berkuasa tapi atok...

yg MAHA BERKUASA ialah TUHAN MAHA PENCIPTA
Quote CiliPadiSedap 3-1-2020 03:36 PM
merafak sembah daripada patik2 supermoderator moderator  forumer cariforum. beauty queen with brain .  terima kasih permaisuri  agong prihatin isu2 semasa.
Quote Noraniza_Iblis 3-1-2020 04:55 PM
mohon ampun tuanku...
bkn nk biadap.. tp sekadar update di twitter..
bkn di depan muke atok..
same jgk la mcm tin kosong..
ampunnn kn patik tuanku...
Quote dizekni 3-1-2020 04:58 PM
Daulat Tuanku

tepat sekali, apa la sangat PIBG,

ada ke patut dong jong jong lagi berkuasa daripada kementerian
pendidikan

bodo la mahacai kalo nak harap pada parti bunga atok yang
hanya ada belas2 kerusi, nak lawan dapig
Quote tobby 3-1-2020 06:26 PM
keputusan Tun pecat mazlee adalah sangat tepat sebab dia lembek
Quote ekmal_sorrow 3-1-2020 07:05 PM
tiga2 bukan....

yg berkuasa cina
Quote Jiddin 3-1-2020 09:21 PM
tobby replied at 3-1-2020 06:26 PM
keputusan Tun pecat mazlee adalah sangat tepat sebab dia lembek

Hang Rasa sbb Maszlee lembik Ka sbb dia nk penaik org yg dia suka/ boleh ikut rental dia?
Quote tobby 4-1-2020 12:42 AM
Jiddin replied at 3-1-2020 09:21 PM
Hang Rasa sbb Maszlee lembik Ka sbb dia nk penaik org yg dia suka/ boleh ikut rental dia?

sbb mazlee x digemari oleh tokoh2 besar dlm Dap
Quote tobby 4-1-2020 12:57 AM
dizekni replied at 3-1-2020 04:58 PM
Daulat Tuanku

tepat sekali, apa la sangat PIBG,

siap la pemaisuri kena kecam dgn RBA lepas ni
Quote sarah82 4-1-2020 10:38 AM
tobby replied at 4-1-2020 12:57 AM
siap la pemaisuri kena kecam dgn RBA lepas ni

No hal.. Queen ada supporter ramai kat twitterland.. rba tak berani kacau Queen.. Nak mampos
Quote stania83 4-1-2020 11:21 AM
Disebabkan jawi berantakan satu negara. Just drop it. Martabatkan bahasa Malaysia lagi bagus, skrg ramai yg tak pandai cakap bahasa.
Quote QueenIsolde 4-1-2020 01:52 PM
stania83 replied at 4-1-2020 11:21 AM
Disebabkan jawi berantakan satu negara. Just drop it. Martabatkan bahasa Malaysia lagi bagus, skrg r ...

Isu jawi bukan isu tulisan semata2.. sbb tu rmai yg pertikai and mostly pertikaian drp rakyat, org2 bduit bkuasa chillex je depa mana kisah. Isu jawi ialah isu identiti bangsa dan negara. Klu kata nak guna tulisan rumi, fair enough mansuhkam sume jenis tulisan rencong mcm aksara2 tamil dan cina. Gunakan rumi sepenuhnya salam, namaste, ni hao ma? Adilkan..just from my humble opinion.
Quote najib888 4-1-2020 01:56 PM
Jiddin replied at 3-1-2020 09:21 PM
Hang Rasa sbb Maszlee lembik Ka sbb dia nk penaik org yg dia suka/ boleh ikut rental dia?

Boboi la naik nanti..
Quote ikankeringmurah 4-1-2020 06:33 PM
Edited by ikankeringmurah at 4-1-2020 06:35 PM

korang tau tak sbb apa Raja Permaisuri Agong tweet camtu? tu direct reply ke Menteri  DAP.... sahlah kuat hisap gam sgt Menteri DAP ni, function PIBG suka2 tambah


Kementerian atau PIBG yg lebih berkuasa? tanya Raja Permaisuri Agong dlm Twitter menggunakan tulisan Jawi --- 3/1/2020
PIBG hanya untuk menjaga kebajikan dan mutu pelajaran yang disampaikan oleh guru-guru mengikut silibus kementerian, tulis baginda.
https://malaysiagazette.com/2020/01/03/siapa-lebih-berkuasa-kementerian-pelajaran-atau-pibg/


Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching ber kata bahawa pengajian Jawi di sekolah vernakular adalah dibawah kelulusan PIBG
https://m.malaysiakini.com/news/505768
Quote Ladybird910 4-1-2020 07:22 PM
Awat pibg xdi eja dlm jawi..
Quote CiliPadiSedap 5-1-2020 07:42 PM
Ladybird910 replied at 4-1-2020 07:22 PM
Awat pibg xdi eja dlm jawi..

Kalau eja jawi pibg jadi pubg
Quote becir 5-1-2020 08:05 PM
Mana private secretary rpa, xde atau xde function?

Lihat semua komen(30)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.157272s Gzip On
To Top