Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Botol Susu Tak Lepas, Antara Ragam Si Kecil 'First Day' Masuk Sekolah 2020

Oleh: intan|3-1-2020 10:05 AM Komen: 19
Setiap kali masuk tahun baru, memang tak lekang dengan ragam si kecil yang pertama kali menjejakkan kaki ke sekolah. 

Segalanya baru bagi mereka dan sudah pasti ianya tidak mudah terutamanya buat ibu bapa yang pertama kali berpisah dengan anak-anak yang memasuki alam persekolahan.



Kredit foto : Harian Metro

Sudah pasti, tiba saja tahun baru, maka penuhlah 'news feed' media sosial seperti Facebook apabila ibu bapa memuat naik telatah dan karenah anak-anak mereka. Memang comel!

Ada saja gambar-gambar menarik yang berjaya dirakam lensa kamera ketika di sekolah. Bukan mudah ya untuk mula bangun pagi setiap hari selepas terbiasa berehat di rumah untuk tempoh yang lama. Orang dewasa pun kadang-kadang gagal, apatah lagi si kecil ini!

Menerusi laman Facebook Harian Metro, beberapa gelagat anak-anak sekolah rendah dirakam di beberapa sekolah semasa perhimpunan pagi.

Kredit foto : Harian Metro

Kredit foto : Harian Metro

Jangan menangis adik, nanti ramai kawan-kawan temankan

Kredit foto : Harian Metro

Kredit foto : Harian Metro

Mengantuk ya, adik?

Kredit foto : Harian Metro

Kredit foto : Harian Metro

Ada juga yang 'steady', namun ada juga yang meraung takut ditinggalkan ibu bapa mungkin kerana belum terbiasa dengan persekitaran baru.

Ada juga beberapa sekolah yang memperkenalkan inisiatif seperti membawa watak adi wira dalam menarik minat anak-anak ini untuk hadir ke sekolah.

Deadpool dan Captain America

Kredit foto : Harian Metro

Kredit foto : Harian Metro

Ibu bapa tidak perlulah risau untuk meninggalkan anak-anak anda di sekolah kerana cikgu pastinya sudah 'expert' dalam mengawal situasi hari pertama persekolahan.

Anda ada anak yang baru nak memulakan musim persekolahan? Kongsikan kepada kami gelagat anak-anak sepanjang hari pertama masuk sekolah di ruangan komen. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
2
Terkejut
2
Sedih
2
Lawak
2
Bosan
2
Komen: 19
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote incess.my 17-1-2020 04:36 PM
Anak akak balik umah br minum botol...

Lain-lain Komen

Quote cikatilia 3-1-2020 10:21 AM
mesti panas baju deadpool tu
sponge tebal
Quote Madel 3-1-2020 10:31 AM
Untung sgt bebudak skrg..
Masuk darjah 1 mcm2 diraikan..siap ada superhero , badut bagai
Zaman aku sekolah darjah 1 kat srjk(c) dulu..
Smpai pintu pagar je cikgu2 dah halau mak bapak..melalak melolong pun cikgu tak amik peduli, guru besar sentiasa ada rotan kat tangan.. 1st day sekolah tu.,tak ada layanan istimewa pun.
Naseb baik abg aku sekolah yg sama, time rehat baru dpt jumpa abg.



Quote adeqbun 3-1-2020 10:42 AM
mane yg dh pegi taska dan tadika sblm ni pon xbiase gak ke p skola..
Quote sarahmirza 3-1-2020 10:45 AM
adeqbun replied at 3-1-2020 10:42 AM
mane yg dh pegi taska dan tadika sblm ni pon xbiase gak ke p skola..

Tak biasa la sebab tempat baru, banyak muka baru...
Tetiba rasa malu dan takut....

Quote kaki_jalan88 3-1-2020 11:17 AM
adeqbun replied at 3-1-2020 10:42 AM
mane yg dh pegi taska dan tadika sblm ni pon xbiase gak ke p skola..

saya pon tertanya2 benda yang sama.lagi2 kalau memang dah ke taska seawal umur 3 bulan smpai 6 tahun
Quote adeqbun 3-1-2020 03:05 PM
sarahmirza replied at 3-1-2020 10:45 AM
Tak biasa la sebab tempat baru, banyak muka baru...
Tetiba rasa malu dan takut....

ye kot..tp byk yg lebih kpd semangat pakai uniform baru..
Quote makita 3-1-2020 03:25 PM
Yg gmbar superhero ni sekolah ank meols. Semua lelaki. Gigih ank gubesar n kwn dia amek tender jd superhero setiap tahun. Tp captain amerika tu mmg fun la dia melayan bdk2.
Quote palmolive 3-1-2020 05:14 PM
gigih jadi cikgu zaman la nii
Quote Artemesiaa 3-1-2020 05:18 PM
kaki_jalan88 replied at 3-1-2020 11:17 AM
saya pon tertanya2 benda yang sama.lagi2 kalau memang dah ke taska seawal umur 3 bulan smpai 6 tah ...

Jenis mak pak kawal tak bagi bergaul sangat dengan anak2 jiran atau anak orang lain walau dah biasa ke tadika selalu jadi macam tu
Quote gideoncross 3-1-2020 05:20 PM
Madel replied at 3-1-2020 10:31 AM
Untung sgt bebudak skrg..
Masuk darjah 1 mcm2 diraikan..siap ada superhero , badut bagai
Zaman aku ...

Cikgu kindergarten iol (dlu iol msuk Chung Hwa Kindergarten) pun garang, sllu pkai rotan.

Quote Madel 3-1-2020 11:08 PM
gideoncross replied at 3-1-2020 09:20 AM
Cikgu kindergarten iol (dlu iol msuk Chung Hwa Kindergarten) pun garang, sllu pkai rotan.

Kenangan zmn kindergarden iols best.
Kat sek rend srjk(c) bnyk moment yg tak indah.
Cikgu garang, kena rotan tu dah lali sgt, homework bnyk, iols tak suka bebudak lelaki kaki buli..dah la busuk hapak
Iols bnyk nanges kot selama 6thun kat sek rendah
Rasa stress sgt.
Quote moocoww 4-1-2020 02:58 AM
Sjkc xda superhero segala ya.. Baik zaman dulu atau sekarang.. Seingat ai hari pertama anak masuk darjah 1.. Lepas tgk kelas anak..ibubapa dinasihatkan balik.. Masa nak balik tu ibubapa dapat la dengar suara cikgu cikgi menjerit punya la kuat mcm tarzan.. Sapa2 yg pernah bersekolah di sjkc tau la mcmna budaya sek di situ.. Kikiii
Quote i_is_kennot 4-1-2020 06:15 AM
Dulu adik lelaki paling bongsu kalut pagi2 tak jumpa tali pinggang, abah meols ikatkan dgn tali rapia jah selamba jalan ...

Quote noraidil_06 5-1-2020 02:14 AM
Madel: Untung sgt bebudak skrg..Masuk darjah 1 mcm2 diraikan..siap ada superhero , badut bagaiZaman aku sekolah darjah 1 kat srjk(c) dulu..Smpai pintu pagar  ...

Melalak tak bile nmpk abg?
Quote merrissa 5-1-2020 08:21 AM
Madel: Untung sgt bebudak skrg..Masuk darjah 1 mcm2 diraikan..siap ada superhero , badut bagaiZaman aku sekolah darjah 1 kat srjk(c) dulu..Smpai pintu pagar  ...


Zaman aku...Ak sekolah kebangsaan juga.. takde plak mak pak ak duk tepi aku utk bg air minum lap peluh bagai... semua parents murid lain pom rilek je balik ... zmn aku la...
Quote rukia2 5-1-2020 09:59 AM
merrissa replied at 5-1-2020 08:21 AM
Zaman aku...Ak sekolah kebangsaan juga.. takde plak mak pak ak duk tepi aku utk bg air minum lap ...

Zaman tadika je arwah abah aku tunggu 3hari..tp tunggu dari jao kt moto...takut2 aku nangis nk balik or apape jadik...nk minta cikgu call, masa tu xde lg telefon rumah nset apetah lg...
Quote nutnet 5-1-2020 10:51 AM
Dulu kena tipu ngan abah janji nak tunggu the whole day.. Tak sampai setengah jam dia hilang dah.. Tgk kiri kana ada melalak la ada tido la.. Kebingungan ngan adengan ngan kanak2 ittew. Kenapa drama sangat. Haha
Quote gideoncross 16-1-2020 11:11 AM
Madel replied at 3-1-2020 11:08 PM
Kenangan zmn kindergarden iols best.
Kat sek rend srjk(c) bnyk moment yg tak indah.
Cikgu garang ...

Klau iol lak, pling x suka msa Darjah 6 skolah pagi & Darjah 5 skolah ugama ptg sbb iol sllu mudah d buli oleh students llaki yg samseng. Btol air d letak dkat tong smpah, nak d lontar dgn sos cili, kna tndang dri blakang, kpala kna tolak dri blakang, kna cubit for no reason, blakang bdn iol sngja d msukkn dgn staples yg tajam & several more bullying acts, bnci btol klau iol ingatkn blik sbb ksmuanya mnyakitkn hti. Klau time skolah ugama lak, iol pun kna buli gak & ada sorg student llaki ni, mmg mulut jnis smpah lh, sukati2 pnggil iol kmbing. Srsly bila iol tringat balik, mmg kasi mrah je wlaupun dh 19 thun brlalu bnda ni. So mmg btul lh kesan d buli tu mmg melekat kat diri mngsa smpai bila2.
Quote incess.my 17-1-2020 04:36 PM
Anak akak balik umah br minum botol...

Lihat semua komen(19)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.161345s Gzip On
To Top