Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Nak Panjang Umur? Kena Selalu Pergi Muzium Dan Aktiviti Seni

2-1-2020 05:28 PM|Oleh: Green Lantern| Komen: 11



Tahukah anda mereka yang sukakan seni dan sejarah lebih panjang umur?


Jika sebelum ini kita pernah mendengar aktiviti membaca boleh memanjangkan hayat seseorang, penemuan terbaru yang dilakukan Universiti College London membuktikan bahawa kekerapan melakukan aktiviti seni juga mampu memanjangkan hayat. 


Pelik tetapi ia benar.


Walaupun ramai yang mengatakan seni dan sejarah hanya diminati golongan tertentu sahaja, tetapi jika ia mampu menenangkan, apa salahnya kan?


Kajian yang melibatkan seramai 6,710 orang dewasa berusia 50 tahun yang kerap melakukan aktiviti seni termasuk berkunjung ke konsert teater, menonton opera, galeri seni dan pameran antara sekali atau dua kali dalam setahun mempunyai risiko meninggal dunia 14 peratus lebih rendah berbanding mereka yang tidak pernah mengambil bahagian dalam aktiviti seni.


Kredit foto: Google


Penemuan terbaharu itu diterbitkan The British Medical Journal (The BMJ) yang mengambil kira pelbagai faktor dan mengesahkan aktiviti menonton konsert teater juga antara satu cara meningkatkan kesihatan mental.


Lebih menarik, hasil kajian juga menunjukkan semakin ramai yang terlibat dengan seni, semakin rendah risiko kematian mereka.


Kredit foto: Google

Kelebihannya bukan sekadar memanjangkan hayat, tetapi penyelidik mengemukakan teori bahawa seni mengurangkan kesepian dan mengurangkan perilaku risiko negatif.


Wah! Siapa sangka, seni dan sejarah boleh meningkatkan kesejahteraan fizikal dan mental, termasuk kemurungan, demensia dan juga penyakit kronik.


Kredit foto: Google


Jadi, tidak salahlah ambil tahu tentang dunia seni hiburan dan juga sejarah ya. Tahun 2020 baru sahaja bermula, bolehlah aturkan lokasi muzium atau konsert untuk dihadiri. 


Secara tidak langsung, ia boleh menambah pengalaman dan juga kenalan. Jadi, tidak hairanlah ianya boleh mengelakkan kemurungan atau kesepian. - CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
2
Lawak
1
Bosan
2
Komen: 11
Komen

Previous : Ais Di Greenland Kini Mencair 7 Kali Ganda Lebih Cepat

Next       : Jurugambar Tertangkap Gambar Ala-Ala 'Finding Nemo', Memang Hebat!

Komen Terbaru

Quote pakderis 9-1-2020 01:37 PM
menarik kerana ini merangsang hormon yang baik

Lain-lain Komen

Quote Perawankota 2-1-2020 08:53 PM
Aku suka, jer p muzium
Quote i_is_kennot 3-1-2020 12:18 AM
Pencinta seni is setuju
Quote mamatz19 3-1-2020 09:14 AM
best gak konsert selalu kalau mampu dgn harga seat nya .. huhu
Quote Orix 3-1-2020 01:47 PM
Hobi yg menenangkan....
Quote qistiena 3-1-2020 02:18 PM
hari tu baru aja pergi muzium di Kuching, Sarawak
Quote Artemesiaa 3-1-2020 05:28 PM
Ikut individu itu sendiri kalau itu minatnya pasti ia akan bagi kenangan dengan cara tu
Quote puanbintang 6-1-2020 03:01 PM
memang rajin g muzium..rasa best dengan suasana dalam muzium tu..
Quote supernaturalee 7-1-2020 04:18 PM
night at the museum


btw hjg mgu nk pi muzium kt sarawak
sape pnh pi cer share how 2 get there
what can i expect from the museum itself

Quote crazybeach 8-1-2020 10:33 PM
tengok kat youtube jah kira boleh tak. iols tak mampu la nak pergi tengok live depan mata. gituhh
Quote haryatie 9-1-2020 08:47 AM
ikut minat masing2 jugak
kalau x minat cam ner
Quote pakderis 9-1-2020 01:37 PM
menarik kerana ini merangsang hormon yang baik

Lihat semua komen(11)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.144661s Gzip On
To Top