Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Da'i Dibahan Berjemaah Bila Cuba Pertahan Siswa Perubatan Mesir Mohon Dana Yuran

2-1-2020 09:45 AM|Oleh: natrahn| Komen: 14


Kredit foto: Instagram Da'i Wan Dazrin

Baru-baru ini, tular di Twitter apabila Irfan Khir memohon sumbangan dana selepas pelbagai usahanya memohon pinjaman dan zakat di beberapa negeri tidak berjaya.

Bakal menamatkan pengajian Mac 2020, Irfan juga memuat naik penyata bayaran dari tahun pertama ke tahun terakhir dengan yuran tertunggak berjumlah ASD36,000 (RM147,315).


Kredit Foto - Twitter

Susulan itu, seorang pengguna Twitter, Pedoq kemudiannya memuat naik tweet mendakwa memerlukan dana RM6,200 untuk membiayai Unit Pemprosesan Grafik (GPU) sebelum tamat pengajian e-sukan di Universiti Zigzag pada Mac 2020.



Lalu, tweet itu mendapat perhatian seorang pendakwah realiti TV, Da’i Wan Dazrin Wan Din yang membidas Pedoq kerana seolah-olah menyindir Irfan Khir.



“Pedoq yang dikasihi, hukum menyindir di dalam Islam adalah haram. Berhati-hatilah kita selalu, okay,” komen pendakwah bebas itu di Twitter semalam.

Wan Dazrin turut berhujah dengan memetik sepotong hadis yang melarang orang Islam daripada menyindir individu lain sama ada melalui penulisan atau percakapan.

Namun, niat Da'i Wan Dazrin untuk menasihati Pedoq bagaimanapun mengundang sindiran pengunjung Twitter lain. 

Mereka mendakwa Wan Dazrin bersikap double standard apabila memberi teguran kepada perbuatan orang lain tetapi tidak kepada tindakan rakan pendakwah seangkatan dengannya.





Kredit foto: Twitter Da'i Wan Dazrin

Dalam pada itu, ada juga dalam kalangan mereka yang cuba mempertahankan beliau.


Kredit foto: Twitter Da'i Wan Dazrin

Memang mudah berkata sesuatu menggunakan ayat di skrin komputer, tetapi had dan hak kebebasan bersuara perlulah diimbangi sebaiknya.  - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
4
Marah
2
Terkejut
1
Sedih
3
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 14
Komen

Previous : "Eh Sama Muka La", Fizo Omar Dihujani DM, Seiras Mamat Solat Asar 2 Rakaat

Next       : "Terima Kasih Hadiahkan Doa Jahanam" - Syafie Naswip

Komen Terbaru

Quote Count_Romanov 6-1-2020 11:45 PM
Apa babi la penunggang agama ni

Lain-lain Komen

Quote ajinomotonosuga 2-1-2020 09:59 AM
Bio lah pedoq kew kodoq ke mangkok ke cuba nasib mohon bantuan..depa sme pelajar..bukan artis mcm daie

Apsal nk terasa? Kut bnyk dosa? Ingat daie tu lesen cakap ke? Bulu peliaq baru baper elai cakap baguih!!

Tak di galakkan meminta minta tp tak haram

Baguih keje sambilan n simpan duit

Prof ungku aziz pun pnah stop n stop n stop belajar n abis..

Takmo tolong diammm..tu lai baik!

Pesai pa konon pendakwah tp cepat sentap n nk ajar oang sangat..ntah ko tu penghuni neraka..mustahil ke?

Akhir zaman..ramai manusia jual agamanya demi duniawi...semoga Allah saw laknat mereka!!
Quote sarahmirza 2-1-2020 10:47 AM
ajinomotonosuga replied at 2-1-2020 09:59 AM
Bio lah pedoq kew kodoq ke mangkok ke cuba nasib mohon bantuan..depa sme pelajar..bukan artis mcm da ...

Benci penunggang agama.
Quote bulanbulat 2-1-2020 10:56 AM
ajinomotonosuga: Bio lah pedoq kew kodoq ke mangkok ke cuba nasib mohon bantuan..depa sme pelajar..bukan artis mcm daieApsal nk terasa? Kut bnyk dosa? Ingat daie tu le ...


Pedoq sindir student tu.
Dari sindiran pedoq ramai org ikut mengata budak tu.
Tak ukur baju di badan sendirilah.
Malas takmau kerja harap sumbangan lah

Ustaz wan ni tegur si pedoq jangan menyindir.
Lepas tu wan ni kena bash sebab bila geng sendiri dia komen backup kawan, tulis surat terbuka kat artis etc.

dah org tak suka daie ni, cakap apa pun kena kutuk.


Quote tagas 2-1-2020 11:11 AM
dak aihhhhh
Quote MissVixen 2-1-2020 11:34 AM
Bila kena geng sendiri dia tak berkutik... Pfftt. Ustaz betul ke sekadar panggilan orang ramai je. Sampah.
Quote MissLana 2-1-2020 12:29 PM
dah mmg culture di twittah membahan, mengecam dan mengutuk. Hahahaha yg daie ni sibuk2 kecam org dah knp, sedor la diri tu sikit IM Asyraf pun dan tukar ighandle, kau tu buang dulu pangkal nama daie baru agaknya kau tau kau cuma manusia biasa je takde bagus dr sesape pun haihhh
Quote Kurex 2-1-2020 01:01 PM
dak aihh dengan puihh tak sokong ke?
Quote renko 2-1-2020 04:02 PM
tukang2 bekap daie sewel pun sama lancoo
acah2 suci je
nasihat peribadi konon
ptuihhhhh
Quote buapakperut 2-1-2020 11:47 PM
dah uni zigzagpulak
Quote Lagubestbest 3-1-2020 12:14 AM
ada degree main Mobile Legend? sakan pulak tu nak orang support beli graphic card dia. Awat tak minta 20K terus beli gpu paling power.
Quote HannahMontana 3-1-2020 01:04 AM
budak ustad jadian ini  perasan dia kaya macam Ozil Mesut ke?

Muka dia   penuh  foundation dan  bedak gebu andai dilibas dengan rotan Tok Abu mahu berdebu satu Tanah Melayu!!!!!!!!!!!!!
Quote cikanggun 4-1-2020 04:57 PM
Dia ni mmg aku menyampah. Jenis jantan suka mencapub
Quote rukia2 4-1-2020 11:02 PM
bulanbulat replied at 2-1-2020 10:56 AM
Pedoq sindir student tu.
Dari sindiran pedoq ramai org ikut mengata budak tu.
Tak ukur baju di ...

Dia ni pun ada tulis sirat terbuka utk retis ke?  Haha..dgn retis boleh plak buat surat terbuka, dgn geng sendiri pm tepi...tegur personally... Puii
Quote Count_Romanov 6-1-2020 11:45 PM
Apa babi la penunggang agama ni

Lihat semua komen(14)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.102821s Gzip On
To Top