Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Pembantu Rumah Lebih Kenal Anak Berbanding Ibu Sendiri, Betul Ke?

2-1-2020 10:18 AM|Oleh: kalel| Komen: 17

Satu video yang dikongsikan di laman Twitter menunjukkan iklan kesedaran membuatkan ramai warganet 'buka mata'.


KREDIT FOTO - YOUTUBE

Video berdurasi 1 minit 47 saat itu menunjukkan perbandingan antara ibu dan pembantu rumah, melihat siapa yang lebih memahami dan mengenali anak yang mereka jaga.

Antara soalan diajukan adalah seperti cita-cita, kawan baik, subjek kegemaran dan rakan lelaki yang disukai oleh anak tersebut.

Kaji selidik yang dijalankan oleh sebuah syarikat di Singapura itu menunjukkan 74 peratus daripada pembantu rumah berjaya menjawab soalan dengan tepat berbanding ibu kandung sendiri.



Malah, kanak-kanak yang dijaga pembantu rumah lebih selesa berkongsikan masalah mereka kepada pembantu rumah masing-masing, walaupun ibu kandung mereka ada di rumah!

Rata-rata warganet turut terkesan melihat video berkenaan yang mencecah lebih 1.54 juta tontonan lkldalam masa beberapa hari ia dikongsikan.









Bagaimana pula dengan anda?  Sejauh mana anda mengenali anak masing-masing? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
2
Terkejut
3
Sedih
2
Lawak
2
Bosan
3
Komen: 17
Komen

Previous : Ais Di Greenland Kini Mencair 7 Kali Ganda Lebih Cepat

Next       : Nak Panjang Umur? Kena Selalu Pergi Muzium Dan Aktiviti Seni

Komen Terbaru

Quote puanbintang 6-1-2020 03:05 PM
zaman sekarang semua mak pak kena kerja, kos hidup makin tinggi..kalau mak- mak tak keja pun susah jugak..kot kena tinggal tonggang langgang nanti..anak2 pun kesian, mak pak pun kesian jugak..tapi kenalah balancekan masa keja dengan hal- hal rumahntangga ni..tak boleh semua nak lepas tangan dekat maid je pulak

Lain-lain Komen

Quote chinta89 2-1-2020 10:32 AM
nk buat mcmna masing2 sibuk kejar duit demi utk keselesaan anak2 jua
Quote tagas 2-1-2020 10:51 AM
nowadays all parents in struggle&survie cari nafkah carik rezki utk kesenangan famili

beban kat kepala rasa nak meletop facing politik tempat keje,boss mcm taik, jammed tgh jalan,

kos sara hidup tinggi, beban hutang, fikir anak2  bla bla bla
Quote cikatilia 2-1-2020 12:51 PM
yesza
mcm mami dlm kg people
maid bawak g klinik tau pasal sekolah kerja rumah sukan makan pakai baju etc etc

mak ayah tgk kejap
maybe show off kat medsos aje... i lurve my dotta and son...
Quote Boomibulat 2-1-2020 02:33 PM
Kucing lebih kenal bunyi motor bapak berbanding anak sendiri..
Quote adeqbun 2-1-2020 02:55 PM
tagas replied at 2-1-2020 10:51 AM
nowadays all parents in struggle&survie cari nafkah carik rezki utk kesenangan famili

beban kat k ...

stuju..jgn slhkan parents je..ade yg struggle gile cari rezeki sbb nak idup selesa..the struggle is real tu mmg sumpah real
Quote dekmieDandy 2-1-2020 03:15 PM
macam anak kak rara haritular

maid dia berenti, anak dia tak nak lepas maid dia kat airport

lepas xde maid tu, anak nak berkepit dengan dia pulak

pegi keje pon tak nak lepas
Quote salmon-suki 3-1-2020 12:40 AM
Boomibulat: Kucing lebih kenal bunyi motor bapak berbanding anak sendiri..


y ni betul..bkn setakat bunyi motor,bunyi selipar pun dia cam..even suara lagi laa..rindu plak miaw kt kg..{:cryrun
Quote salmon-suki 3-1-2020 12:43 AM
Pd ai,quite true laa..kt tmpt ai keje pn sama..bila tny parents apa fevret anak2,mostly xdpt jawab..kita faham ler dorg working parents kan..tp ada je working parents y bila ada kt rumah,spend quality time dgn anak2..

So y parents mcm tu,walau bz mcm mana pun,at least dorg care psl anak..y satu lg asyik penat je n tak hiraukn anak..xde lgsg quality time dgn anak,tu y ada anak2 memberontak sama,dorg nak gain attention parents dorg..ni sekadar my observation kt tmpt keje ai laa..hehe..
Quote i_is_kennot 3-1-2020 01:49 AM
Tak pernah ada maid ,   kalau ada pun sekejap je,  adik beradik semua jenis menepek kt mak,nk ada bayangg bayang mak,  bau mak,  nasib mak iols pandai buat kerja sampingan kt rumah.. Adik beradik pun ada tugas masing2 kt r so kelebihan nya dah besar tak bergantung pada orang luar ..
Quote LadyCarefree 3-1-2020 08:30 AM
Mak bapak selfish. Klau mampu ada anak satu, kenapa mahu ramai. Kalau x mampu ada anak, kenapa nk juga beranak? Klau xmampu pkai kereta Honda knape xpakai saga basic je? Klau xmampu nk pakai tudung arianai, lopak, duck pkailah tudung rm10 je. Andaikata semua jalani hidup ikut kemampuan, xlah anak2 terbiar dididik maid dn taska segala. Zaman skrng ssmua suka nk hidup lebih dar kemampuan, pastu merungut itu ini xcukup dn susah. Makan mahal, masak, bawa bekal. Kereta minyak tol mahal, naik lrt ke apa. Hidup kt kl mahal, pi balik kg kerja kampung. Ni skrng jenis mentaliti orng pi jepun pi europe mana, dia pun nak. Xpe pi bajet2. Pi tour 12 negara 9hari. Touch n go je tiap tempat janji dpat bergambar. Xkisahlah setiap masa pun dlam bus. Haaaaa gituuuuu pastu anak mampos kt taska.
Quote Artemesiaa 3-1-2020 05:33 PM
Kalau jenis mak pak yang harapkan pembantu sepenuhnya tak mustahil ianya berlaku terlalu sibuk tak boleh dijadikan alasan
Quote gorjeous 3-1-2020 06:58 PM
Macamana dia org boleh dapat maid yg baik mcm tuu.. Jaga anak majikan mcm anak sendiri.. Aku punya maid mcm haram J... Sampai anak ckp Mumy no more maid please..
Quote kipaslaju00 3-1-2020 08:34 PM
Kalau rs struggle cari nafkah sampai kurang ms dgn anak..korang kena sacrifice juga tak payah beranak byk. Kalau anak kena berkorban kena tinggal dgn mak ayah, mak ayah pun kena la beranak sket
Quote mzzenma 4-1-2020 11:43 AM
taman mzz ni ramai je mak2 tak bekerja yang hantar anak gi taska.. nak suruh anak bersosial sikit and at the same time dpt belajar. everybody ada reason for their choices..
Quote supernaturalee 6-1-2020 12:06 PM
yg 1st tu maid dgn majikan nk mcm adik beradik


Quote supernaturalee 6-1-2020 12:07 PM
ada full video x
nmpk menarik
Quote puanbintang 6-1-2020 03:05 PM
zaman sekarang semua mak pak kena kerja, kos hidup makin tinggi..kalau mak- mak tak keja pun susah jugak..kot kena tinggal tonggang langgang nanti..anak2 pun kesian, mak pak pun kesian jugak..tapi kenalah balancekan masa keja dengan hal- hal rumahntangga ni..tak boleh semua nak lepas tangan dekat maid je pulak

Lihat semua komen(17)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.179393s Gzip On
To Top