Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Betul Ke Telur Berdiri Semasa Gerhana Matahari 26 Disember Lalu?

30-12-2019 10:39 AM|kalel| Komen: 7

26 Disember 2019 telah terjadinya satu fenomena alam yang membuatkan ramai terpegun menyaksikannya dengan mata sendiri.


KREDIT FOTO - REUTERS.COM
Gerhana Matahari Anulus atau gerhana cincin berapi telah terjadi diseluruh dunia dan Malaysia antara negara yang berpeluang untuk menyaksikan sendiri fenomena berkenaan.

Di sebalik kejadian alam itu, timbul satu kenyataan sains bahawa telur boleh berdiri dengan sendirinya ketika gerhana ini terjadi akibat daripada tarikan graviti bulan dan matahari.


Namun, kenyataan ini rupanya hanyalah mitos semata-mata kerana jisim telur adalah terlalu kecil, menyebabkan ia mempunyai graviti yang kecil dan tidak terkesan langsung dengan kejadian gerhana matahari itu.

Malah pakar sains juga telah membuktikan bahawa telur dapat ditegakkan pada bila-bila masa sekiranya menjumpai titik kesimbangan yang bersentuhan dengan permukaan rata. 

Maka, bukanlah kerana gerhana matahari ia berdiri, tetapi kerana titik keseimbangan.- CARI 

SUMBER : Majalah Sains


Apa Reaksi Anda...

Bagus
4
Marah
3
Terkejut
3
Sedih
1
Lawak
2
Bosan
6
0
0
Komen: 7
Komen

Previous : Red Velvet Oreo Cheesecake Tanpa Bakar, Mudah Saja Nak Buat!

Next       : Betul Ke Makan Cili Baik Untuk Jantung Dan Strok?

Komen Terbaru

Quote bobo_beck 31-12-2019 04:07 PM

Lain-lain Komen

Quote Victorioussss 30-12-2019 10:51 AM
Yeke? Patutla iols rasa geli geli je dlm seluar time tu
Quote CiliPadiSedap 30-12-2019 10:57 AM
telur asdan kecut masa gerhana matahari akibat sumpahan ikang
Quote Kurex 30-12-2019 11:06 AM
Victorioussss replied at 30-12-2019 10:51 AM
Yeke? Patutla iols rasa geli geli je dlm seluar time tu

bertelur ke vic?
Quote buragazz 30-12-2019 11:40 AM
Victorioussss replied at 30-12-2019 10:51 AM
Yeke? Patutla iols rasa geli geli je dlm seluar time tu

Vongok arr.... aku tak rasa pulak.. sebab seluar kecik ketat...
Quote buapakperut 30-12-2019 01:54 PM
orang gi solat sunat,depa ni sibuk ngan telur
Quote i_is_kennot 31-12-2019 01:57 AM
Terkezut meols,    mitos rupanya
Quote bobo_beck 31-12-2019 04:07 PM

Lihat semua komen(7)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.159419s Gzip On
To Top