Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Fenomena Gerhana Matahari 'Cincin Berapi' Melanda Malaysia, "Kali Terakhir Jadi 21 Tahun Lalu"

kalel|26-12-2019 03:40 PM Komen: 10
Hari ini ramai yang mengambil peluang untuk merakamkan fenomena gerhana matahari annulus atau lebih dikenali sebagai gerhana matahari cincin berapi.

SUMBER - SOYACINCAU

Tanjung Piai di Johor dan Serian di Sarawak telah dipilih sebagai lokasi rasmi program Gerhana Matahari Cincin kerana dua kawasan itu terjadi pada kedudukan bulan, bumi dan matahari adalah selari.

Walau bagaimana pun, kawasan-kawasan lain di Malaysia berpeluang untuk menyaksikan sendiri fenomena gerhana separa pada waktu kemuncak 1.40 petang tadi.

Berikut merupakan gambar dan rakaman yang berjaya diambil dari Malaysia, Singapura serta Thailand.










Sempat ke korang tangkap gambar tadi? - CARI  



Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
0
Terkejut
0
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
0
0
Komen: 10
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote RatuDunia94 28-12-2019 01:46 AM
Boomibulat:    Edited by Boomibulat at 26-12-2019 04:10 PM  bulan 6 2020 nanti ada lg..Bagi mereka terlepas menyaksikan gerhana pada hari ini hanya perlu menunggu  ...

{:stress

21 Jun tu birthday iolsss

Lain-lain Komen

Quote yuki812 26-12-2019 04:03 PM
maka nya akan datang lagi fenomena ni kira 22 thn lagi lah kan..
Quote Boomibulat 26-12-2019 04:08 PM
Edited by Boomibulat at 26-12-2019 04:10 PM
yuki812 replied at 26-12-2019 04:03 PM
maka nya akan datang lagi fenomena ni kira 22 thn lagi lah kan..

bulan 6 2020 nanti ada lg..

Bagi mereka terlepas menyaksikan gerhana pada hari ini hanya perlu menunggu enam bulan bagi peluang seterusnya untuk menyaksikan gerhana ring of fire. Pada 21 Jun 2020, gerhana matahari anulus akan sekali lagi menggelapkan langit Asia Selatan dan juga Afrika Tengah. - Agensi


Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/a ... ngit-India-Filipina
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf

Quote yuki812 26-12-2019 04:19 PM
Boomibulat replied at 26-12-2019 04:08 PM
bulan 6 2020 nanti ada lg..

Bagi mereka terlepas menyaksikan gerhana pada hari ini hanya perlu  ...

ok tq cuols info..muahhhh ckit..
Quote CiliPadiSedap 26-12-2019 04:52 PM
dekat tempat kaka gerhana balan balan
Quote dubuk 26-12-2019 06:10 PM
sempat lah bergelap tadi.. gelap dia bukan biashe biashe.. dia punya pancaran gelap atas tanah tu rasa macam pusingan masa balik ke zaman gelap.. macam zaman  jack the ripper tahun 1888.. zaman zombie kuno.. aku rasa tadi macam ada zombie nak terkeluar dari dalam tanah..
Quote Ladybird910 26-12-2019 07:16 PM
Boomibulat:    Edited by Boomibulat at 26-12-2019 04:10 PM  bulan 6 2020 nanti ada lg..Bagi mereka terlepas menyaksikan gerhana pada hari ini hanya perlu menunggu  ...

Start tahun lps dgn tahun ni and tahun depan byk betul gerhana jadi..erm..tanda2 akhir zaman dah byk betul..kerap plak tu..huhu
Quote i_is_kennot 27-12-2019 02:43 AM
Seronoknya yg first video tuh
Quote Abot 27-12-2019 08:46 AM
teringt mase dlu aku kecik lgi.. amik kodak gmbr tu dok telek matahari...  {:sing
Quote Cassieopeia 27-12-2019 08:46 AM
makin kerap pulak gerhana ni ye..takdala sampai bertahun2 baru jadi balik
Quote RatuDunia94 28-12-2019 01:46 AM
Boomibulat:    Edited by Boomibulat at 26-12-2019 04:10 PM  bulan 6 2020 nanti ada lg..Bagi mereka terlepas menyaksikan gerhana pada hari ini hanya perlu menunggu  ...

{:stress

21 Jun tu birthday iolsss

Lihat semua komen(10)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.257009s Gzip On
To Top