Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Nenek 104 Tahun Masih Gigih Turun Laut Cari Rezeki

29-12-2019 11:06 AM|Oleh: Umiyku| Komen: 8


Sumber Gambar: Twitter Amriothmann


Zaman sekarang, tak kira muda ataupun tua pasti sibuk mencari rezeki demi meneruskan hidup tanpa mengharapkan belas kasihan orang lain.

Begitu juga dengan seorang nenek berusia lebih 100 tahun di Pulau Tuba, Langkawi ini yang masih bekerja sebagai seorang nelayan.

Warga emas dikenali sebagai Tok Wan ini menjadi tular di Twitter apabila kisah beliau dikongsikan @amriothmann

Menurut Amri, walaupun usianya mencecah 104 tahun, Tok Wan masih bekerja sebagai seorang nelayan di Pulau Tuba, Langkawi.



Menerusi ruangan komen, dipercayai Tok Wan menjual belacan buatan sendiri.



 
 
Sumber Gambar: Twitter Amriothmann

Bukan itu sahaja, Tok Wan juga dikatakan akan ke laut sendiri untuk memukat udang bagi membuat belacannya.


Sumber Gambar: Twitter Amriothmann

Rata-rata netizen berasa kagum dan terharu dengan tindakan nenek ini yang masih kuat dan mempunyai semangat tinggi untuk mencari rezeki walaupun sudah tua.


Sumber Gambar: Twitter Amriothmann

Sumber Gambar: Twitter Amriothmann

Semoga kita semua terus kuat dalam menghadapi ujian hidup. Usia bukan penghalang segalanya. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
6
Marah
5
Terkejut
1
Sedih
2
Lawak
2
Bosan
4
0
0
Komen: 8
Komen

Previous : Red Velvet Oreo Cheesecake Tanpa Bakar, Mudah Saja Nak Buat!

Next       : Operation Ikat Perut - Kurangkan Berat Badan, Pesakit Akan Jadi Cepat Kenyang

Komen Terbaru

Quote zuuu 31-12-2019 03:56 PM
Hebat nenek ni,x nmpk cam umur 104...biawak2 hidup kt luar sana patut malu ngan nenek ni

Lain-lain Komen

Quote Knowlee 30-12-2019 01:02 PM
Lagi tua drpd yg mengata melayu malas tu. Lagi berat kerja dia drpd yg mengata melayu malas tu kerja kat office, gi jalan jalan ja.
Quote syakuntala 30-12-2019 02:44 PM
kagum dng nenek ni.... semoga nenek sihat n dimurahkan rezeki
Quote whadda 30-12-2019 03:09 PM
kuat lagi kudrat nenek ni cari rezeki
Quote fifie_olin 30-12-2019 04:00 PM
biasa keje drp muda
jns x bole dok diam
ada jek benda nak buat
nmpk sihat je nenek ni
Quote RinIna 30-12-2019 04:44 PM
Nampak kuat dan sihat. Semoga dilimpahi rezeki dan sihat ya nenek..
Quote gigimukelabu 30-12-2019 07:16 PM
Kalau nenek ni cakap melayu malas, meols boleh terima berbanding atok sorang tu pastu sub projek ke anak sendiri
Quote any42 30-12-2019 08:57 PM
ni msti nnek dah biasa kerja ni. bila dah tua xlrat sgt pun xbetah nk dok diam je msti ad je kje nk bt jgk. hebatnya kudrat seorang tua lg2 pmpuan. nnek msti nk kje smpai xlrat/hjung hyat. hrap Allah pnjangkn umur nnek.

mesti best ad nnek bleh borak2 dgr mcm2 citer dr org lma.
Quote zuuu 31-12-2019 03:56 PM
Hebat nenek ni,x nmpk cam umur 104...biawak2 hidup kt luar sana patut malu ngan nenek ni

Lihat semua komen(8)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top