Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

"Unicef, WWF Yang Minta Derma Ni Betul Ke Bagi Duit Ke NGO Atau Masuk Poket Sendiri?"

Shimmer Shine|24-12-2019 12:03 PM Komen: 28



Pasti ramai yang pernah merasai pengalaman bertemu dengan sekumpulan berjaket biru dari badan bukan kerajaan (NGO) meminta derma di mana-mana.

Ianya adalah pertubuhan untuk menyokong aktiviti alam sekitar seperti Uniceff (Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu), WWF (Persatuan Haiwan Sedunia), dan lain-lain. Persoalannya betulkah mereka menyumbang kepada badan berkaitan atau sekadarnya sahaja?

Ig

Warganet menyuarakan hal ini setelah melihat pelbagai syarikat menawarkan pekerjaan meminta derma tersebut secara besar-besaran. Bukan sahaja tidak dinyatakan spesifikasi kerja tersebut malahan ke mana duit itu pergi?

Twitter

Menurut laporan akhbar The Star 10 tahun yang lalu, NGO terlibat hanya mendapat 10sen sahaja dari sumbangan, seteruk itu?

Malahan, bagi yang mahu menderma pula dikenakan minima RM38 kemudiannya bila mahu menghentikan, tiada siapa yang melayan permintaan tersebut.



Bagaimanapun, ramai juga yang menyatakan kaedah syarikat tersebut adalah sah disisi undang-undang iaitu mereka mendapat komisen sahaja dan bukannya keseluruhan sumbangan tersebut.


Ig

Setakat ini, belum ada kenyataan dari NGO tersebut. Anda sendiri ada pengalaman dengan situasi sebegini? - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
0
Marah
2
Terkejut
3
Sedih
3
Lawak
4
Bosan
4
0
0
Komen: 28
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote Gincubiru 22-2-2020 05:03 PM
orgsepang replied at 24-12-2019 12:38 PM
Semoga hasil zakat tidak disalah gunakan.

ada kawan I cerita , ada sultan satu negeri tu sebat duit pusat zakat  untuk bayor hutang judi dia .... Sebab tu saya tak suka derma masuk masuk tabung , baya kat pihak pihak berkenaan nih , nah lepas ntah  idak ..

Lain-lain Komen

Quote Cookingholic 24-12-2019 12:18 PM
Aku subscribe unicef dulu utk tax exemption tapi dah selamat terminate. Pengalaman aku  okla customer service dia tak byk kerenah sgt.
Quote Rogue98 24-12-2019 12:28 PM
Xnak tanya pasal zakat ke? Aku dgr staff PZS dapat 3/4 bulan bonus. Padahal kita bayar zakat utk bagi golongan asnaf.
Quote rosli_nurizzati 24-12-2019 12:35 PM
Rogue98 replied at 24-12-2019 12:28 PM
Xnak tanya pasal zakat ke? Aku dgr staff PZS dapat 3/4 bulan bonus. Padahal kita bayar zakat utk bag ...

kalau rasa institusi zakat tmpat ampa jenis menyeleweng, takyah bagi..
Quote orgsepang 24-12-2019 12:38 PM
Semoga hasil zakat tidak disalah gunakan.
Quote fliphair8 24-12-2019 12:39 PM
atas kapasiti apa mereke perlu dapat excessive bonus? kalau sebulan tu hakak rasa munasabah..its like once a year token of appreciation....

Quote orgsepang 24-12-2019 12:42 PM
Akak pernah berurusan dalam bidang ni. Ada berapa peratus untuk pengurusan, peminta derma dan lain2. Pihak penerima derma yang sebenar hanya dapat 20% atau bergantung pada pihak pengurusan.
Quote Orix 24-12-2019 12:49 PM
Eleh mcm la zakat tu semua disalurkan kpd org yg benerrr
Quote miemiecha 24-12-2019 02:21 PM
mek juga buat pemotongan gaji kpd unicef rm 38
zakat rm15
makna rm38
ade sekali tu, mek lupa nk kuarkan duit dr acc bank yg pemotongan tu, kapus habis duit mek.. tapi ikut kiraan 38+38 tu lah for makna n unicef..
perlu ke mek terminated?
n how lahhh how lahhhh... hwaaaaaa
ni dah berkurun (2/3 bln) mek x mskkan duit lam acc tu, adekah sekali msk nnt dia potong habis (pluss bulan2 sebelum tu yg mek x byar kan tu)
eh faham x soklan mek...
hwaaaaa. i need helppp
Quote Rogue98 24-12-2019 02:35 PM
Patut nye amil cuma boleh ambil 10% kan tapi ni dah dapat gaji fixed lagi nak tambah bonus 4 bulan. Aktiviti diaorang kat ofis pd hari jumaat ialah makan bfast lunch n dgr ceramah. Padahal ramai yg gelandangan hidup melarat. Diaorang ni rajin activate kan staff utk pungut jer... tp x activate staff utk turun padang cari asnaf. Skrg ramai rakyat kena buang kerja...bankrap... gi lah cari..
Quote syadq 24-12-2019 02:35 PM
Unicef ada jawab kat twitter pasal ni.
Quote Artemesiaa 24-12-2019 04:10 PM
Macam biasa dalam mana2 ngo ada peratusan untuk masing2 yang terlibat
Quote misuke 24-12-2019 07:33 PM
Rogue98 replied at 24-12-2019 02:35 PM
Patut nye amil cuma boleh ambil 10% kan tapi ni dah dapat gaji fixed lagi nak tambah bonus 4 bulan.  ...

nak2 kalo bulan puasa kemain letak meja kt pekan hari tepi jalan bagai nk kutip zakat.. cer mudahkan utk ng zakat jgk
Quote LadyCarefree 25-12-2019 11:40 AM
Artemesiaa replied at 24-12-2019 03:10 PM
Macam biasa dalam mana2 ngo ada peratusan untuk masing2 yang terlibat

Betol.plg lahabau yng kutip dana syria palestin bagai. Setahun smpai berpuluh juta. Korng ingat berapa yng benar2 smpai ke orng syria palestin?
Quote Kahla 25-12-2019 01:08 PM
syadq replied at 24-12-2019 02:35 PM
Unicef ada jawab kat twitter pasal ni.

Apa jawapan dorang? Tepek la sini
Quote syadq 26-12-2019 09:21 AM
Kahla replied at 25-12-2019 01:08 PM
Apa jawapan dorang? Tepek la sini

I dah cari semula tapi tak jumpa. Post tu pasal sorang budak pergi interview jadi fundraiser Unicef, at last dia tak ambik pon job tu tapi menghasut org jangan donate sebab amoun yg masuk dalam Unicef berapa percent je. So Unicef jawab memang yg tu komisyen untuk fundraiser sbb diorg bukan volunteer.
Quote meipanwu 26-12-2019 09:01 PM
wt... betul ke ni?
Quote dua_chzy 26-12-2019 09:09 PM
Derma Palestin, Syria, korang tanak question?
Quote dua_chzy 26-12-2019 09:10 PM
meipanwu replied at 26-12-2019 09:01 PM
wt... betul ke ni?

Unicef WWF ni lagik boleh pircaya berbanding tabung Syria Palestin.
Quote bonggo 29-12-2019 03:37 PM
Rogue98: Xnak tanya pasal zakat ke? Aku dgr staff PZS dapat 3/4 bulan bonus. Padahal kita bayar zakat utk bagi golongan asnaf.

Bukan amil pun layak dpt ke? Berapa % tu xsure la. Tapi kalau smpi buat bisnes melampau la

Lihat semua komen(28)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.300307s Gzip On
To Top