Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Nasi Komok, Nasi Beriani Siam - Aromanya 'Masyaallah' Tak Cukup Sepinggan

26-12-2019 03:11 PM|natrahn| Komen: 25



Mungkin ramai yang tidak pernah dengar atau tahu mengenai hidangan nasi komok atau nasi beriani siam. Hidangan ini berasal dari daerah di selatan Thailand juga dikenali dengan nama khao mok gai.

Aroma hidangan ini cukup wangi dan rasa nasi komok ini lebih kurang juga seperti nasi Arab serta boleh dihidangkan dengan pelbagai lauk.

Resipi Nasi Komok

Resipi di bawah menunjukkan bahan-bahan dan cara penyediaan daripada awal sehinggalah akhir. 


A: Bahan-bahan untuk nasi:-



  • 1kg beras basmati (bersihkan  dan toskan)
  • Serbuk nasi komok
- 2 sudu serbuk kurma ayam atau daging
- 1 sudu serbuk kunyit
- 1 sudu serbuk jintan manis
- 1 sudu serbuk jintan putih
  - 1/2 sudu serbuk kayu manis

Cara menyediakannya:

  1. Tumiskan bahan dalam peiuk sampai naik bau.
  2. Masukkan ayam 2-3 ketul untuk keluarkan air ayam dan masukkan air ikut sukatan beras.
  3. Jangan lupa letak gula, garam atau secukup rasa.
  4. Akhir sekali masukkan beras dan tutup periuk tunggu nasi tanak.

B: Bahan Untuk Perapan Ayam



  • 4 batang serai
  • Ketumbar
  • Kunyit fresh dan debu
  • 1labu bwg putih
  • Halia
  • 1 sudu tepung gdum
  • Sedikit pewarna merah
  • Sedikit garam@ckup rasa

Cara menyediakannya : Kisar dan gaulkan pada ayam dan perap satu jam sebelum goreng.


C: Bahan untuk pencicah



  • 3-4 ulas bawang putih
  • 4 biji Cili merah
  • 5-6 biji cili padi
  • Akar daun ketumbar
  • Sedikit garam
  • Gula
  • 2sudu cuka
  • Air
Cara menyediakannya : Kisar smua bahan di atas dan panaskan atas dapur biar smpai pekat dan tabur daun ketumbar.


Nasi komok siap untuk dinikmati seisi keluarga. Hidangan ini enak dimakan bersama salad sayuran dan sambal tomato.


 

Selamat mencuba! - CARI 


Kredit Resepi : Khaled M.A. Abdul Jawad

Apa Reaksi Anda...

Bagus
6
Marah
5
Terkejut
4
Sedih
5
Lawak
6
Bosan
4
0
0
Komen: 25
Komen

Previous : Red Velvet Oreo Cheesecake Tanpa Bakar, Mudah Saja Nak Buat!

Next       : Aiskrim Popular Tahun 90-an, Viennetta Kesukaan Ramai Kini Kembali!

Komen Terbaru

Quote missfashacmf 1-2-2020 05:47 AM
Nasi khao mok mmg sedap..lbh kurg nasi kerabu je kan..

Lain-lain Komen

Quote aleesyasofia 26-12-2019 04:11 PM
bolehlah cuba nnt
Quote Catpaw 26-12-2019 04:18 PM
Nasi beriani ke, selama ni ingatkan nasi ayam
Quote fliphair8 26-12-2019 04:32 PM
tenyeh sini dulu...nanti dicuba...
Quote wadiunong 26-12-2019 05:08 PM

my peberet ni nasik komok. kalo pegi kedai kelate siam mmg ada menu ni
Quote munchkin 26-12-2019 05:48 PM
Kao mok gai.

I dah pernah buat. Mmg sedap...sori bukan nak puji diri. Tapi resipi tu sedap. Kalau takde resipi, taklah sedap sebab i bukan reti masak pun.
Quote munchkin 26-12-2019 05:52 PM
Sori. Tak silap Resipi ni bukan resipi nasi komok.

Kalau nasi komok, rempah sama tu bahagi 2. Satu untuk nasi dan satu rempah utk perap ayam. Cuma perapan ayam tu ada bahan extra iaitu yoghurt.  

Yang ni takde yogurt pun.
Quote munchkin 26-12-2019 05:54 PM
Nasi komok thai pun takde pakai rempah kurma.

Tapi mungkin ada tempat lain yg ada resipi komok juga yg i tak tahu kot. Ampunnnnn
Quote natrahn 26-12-2019 06:07 PM
ikut resepi orang ni share kalau rempah nasi komok asli kena beli di kelantan nun...jadi kalau tak de rempah asli tu boleh ganti dengan rempah kurma...
Quote aarsyad93 26-12-2019 07:18 PM
tiba2 rasa lapor..yum..yum...
Quote gummiebear 26-12-2019 10:31 PM
Sedapnya nasi komok. My fav
Quote Perawankota 27-12-2019 01:41 AM
Lapo lah pulop
Quote i_is_kennot 27-12-2019 02:21 AM
Sos pencicah iols tambah  sos mae pranom  sikit.. Ayam goreng cicah..  Nyum!  
Quote puanbintang 27-12-2019 08:56 AM
1st time dengar nama nasi komok..nasi beriani taulah..aduhaii, sedap sungguh rupanya...simpan resepi siap2 nanti boleh cuba..
Quote meow_tompok 27-12-2019 10:40 AM
Kalau pegi thai food festival, bole jumpa gerai nasi briyani thai.
Pernah cuba kat Langkawi, pada saya tak sedap langsung.  Nasi briyani yg kita biasa makan tu lagik sedap.
Thai food festive yg baru2 ni kat Ampang, lalu je la gerai tu, takmo dah order.
Quote MadameOnion 29-12-2019 12:12 AM
Weihhh sedapnya nasik komok ni..tapi malas nak masak bagai..baik aku makan kat kedai siam je
Quote MissVixen 1-1-2020 09:29 AM
munchkin replied at 26-12-2019 05:52 PM
Sori. Tak silap Resipi ni bukan resipi nasi komok.

Kalau nasi komok, rempah sama tu bahagi 2. Sa ...

Aku tengok banyak resepi sedap briyani india pakai yogurt. Boleh kongsi resepi nasi komok munchkin??? Bunyi macam sedap tu.
Quote munchkin 1-1-2020 01:46 PM
Edited by munchkin at 1-1-2020 01:54 PM
MissVixen replied at 1-1-2020 09:29 AM
Aku tengok banyak resepi sedap briyani india pakai yogurt. Boleh kongsi resepi nasi komok munchkin ...


https://hot-thai-kitchen.com/kao-mok-gai/

Try this one MV

I tengok ramai yg goreng ayam sampai garing tapi i punya tak goreng. Tapi kalau ikut recipe thai tu sedaplah pada tekak i. Daging ayam tu lembut dan manis (pilihan ayam antibiotic free chicken)



Good luck
Quote MissVixen 1-1-2020 04:22 PM
munchkin replied at 1-1-2020 01:46 PM
https://hot-thai-kitchen.com/kao-mok-gai/

Try this one MV

Terima kasih
Quote chinta89 1-1-2020 04:23 PM
peveret aku nih nasi khomok~

Lihat semua komen(25)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.146796s Gzip On
To Top