Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Hebat, Doktor Dari Malaysia Perkenal Tudung Pakai Buang Pertama Di UK

19-12-2019 03:38 PM|kalel| Komen: 20

Seorang rakyat Malaysia yang juga doktor yang berkhidmat di United Kingdom (UK) telah memperkenalkan tudung steril pakai buang pertama khas untuk dipakai dalam bilik bedah di negara itu.



Dr Farah Roslan telah mendapat idea mencipta tudung berkenaan ketika beliau menjalani latihan di Royal Derby Hospital dan bimbang dengan jangkitan dari tudung yang dipakai olehnya setiap hari.

"Saya guna tudung yang sama seharian, sudah tentunya tidak bersih dan sesuai untuk sesi pembedahan. Saya tidak selesa membukanya dan pernah dikeluarkan dari dewan bedah untuk kawalan jangkitan," katanya kepada BBC.

Pakar bedah, Gill Tierney yang juga mentor kepada Dr Farah berkata tudung itu adalah pertama kali seumpamanya.

Foto: BBC

"Kami faham isu ini selalunya tidak diberi perhatian dan didiamkan di seluruh negara sebelum ini. Malahan saya rasa ianya langsung tidak diperkatakan sebelum ini. Ianya tidak memakan kos tinggi, harapnya akan memberi impak besar.

Pihak Hospital Universiti Derby dan Burton berkata tudung itu akan mula didapati dan digunakan pada awal bulan ini."

Tahniah Dr Farah! - CARI 

Sumber: BBC


Apa Reaksi Anda...

Bagus
9
Marah
2
Terkejut
3
Sedih
3
Lawak
5
Bosan
3
0
0
Komen: 20
Komen

Previous : "Salji Dalam Rumah" - Ini 10 Fakta Menarik Tentang Rumah Orang Terkaya Di Asia!

Next       : Aiskrim Popular Tahun 90-an, Viennetta Kesukaan Ramai Kini Kembali!

Komen Terbaru

Quote babysolaris 20-12-2019 04:10 PM
Tahniah Dr

Lain-lain Komen

Quote bobo_beck 19-12-2019 04:00 PM
bnda2 cmni la patut diviralkan..
Quote syadail 19-12-2019 04:08 PM
dia guna material topi doktor sebelah tu kah
Quote Kuasaberganda 19-12-2019 04:23 PM
Wow congrats doc. Lepas ni ramai doc muslim boleh menutip aurat di dlm ot
Quote Victorioussss 19-12-2019 04:27 PM
Dr farah roslan..

I is love u
Quote i_is_kennot 19-12-2019 04:30 PM
Tahniah dokter muda..
Semoga menjadi inspirasi
Quote felinecat 19-12-2019 04:50 PM
Hosp gov malaysia ade pelapis tudung la
Quote idadzira 19-12-2019 05:02 PM
aik mmg dah ada kot, selama ni staff kat OT i mmg pakai tundung disposable je instead of OT cap.
Quote jcopy 19-12-2019 05:09 PM
hebat menda??

tudung je pun

lain la buat kereta terbang cam PH buat habis rm20juta tuuu

Quote LadyCarefree 19-12-2019 05:11 PM
idadzira: aik mmg dah ada kot, selama ni staff kat OT i mmg pakai tundung disposable je instead of OT cap.



Hehehehe xde ke pulak yng nk kecam tangan dia separuh nmpak. Aurat gak kan?
Quote zafira 19-12-2019 05:21 PM
Tahniah dr farah...
Quote Asdan 19-12-2019 05:22 PM

tanya sikit, kenapa tudung lebih risiko jangkitan kuman ?
Quote Metana 19-12-2019 05:27 PM
Asdan replied at 19-12-2019 05:22 PM
tanya sikit, kenapa tudung lebih risiko jangkitan kuman ?

Apa2 je fabrik asing dari luar, bukan tudung aje sebab x pakaian tu belum di steril. Pakaian benda paling mudah melekat bendasing bakteria sbb dia fabrik
Quote Bunggah 19-12-2019 05:34 PM
LadyCarefree replied at 19-12-2019 05:11 PM
Hehehehe xde ke pulak yng nk kecam tangan dia separuh nmpak. Aurat gak kan?

Tu diaa.....Baru nak cakap. Si dia sibuk dgn tudung. Tangan xde sleeve pon
Quote ReginaGeorge 19-12-2019 06:09 PM
Kat oversea je kot takda.. Cer Google. Kat mesia pon ada.
Quote LadyCarefree 19-12-2019 07:57 PM
ReginaGeorge replied at 19-12-2019 05:09 PM
Kat oversea je kot takda.. Cer Google. Kat mesia pon ada.

Percubaan nk jd femes mcam dr amalina.
Quote aHoi83 19-12-2019 08:37 PM
Tahniah. Selamat maju jaya.
Quote imransulaiman 19-12-2019 08:37 PM
LadyCarefree: Hehehehe xde ke pulak yng nk kecam tangan dia separuh nmpak. Aurat gak kan?

Hehehe ini sangat WINNNNN! {:good{:good{:good
Quote borrow 19-12-2019 08:54 PM
LadyCarefree replied at 19-12-2019 05:11 PM
Hehehehe xde ke pulak yng nk kecam tangan dia separuh nmpak. Aurat gak kan?

ouch ... kat msia ramai nurse cam nie .
Quote Perawankota 19-12-2019 09:20 PM
Mende mcm ni lah yg patut Di viralkan

Lihat semua komen(20)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top