Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

KKM Bagi Skuter 'First Medical Respond' Untuk Atasi Kesesakan Jalan

Oleh: Ct Cheery|16-12-2019 10:37 AM Komen: 16
Foto: Sarawak edition

Smart ke tidak?


Ini bukan gojek ya, tapi ini adalah inovasi terbaru Kementerian Kesihatan bagi membantu ambulans tiba ke destinasi dengan cepat. Menurut Sarawak edition, perkongsian ini dikongsi Mohd Ismail Ibrahim di Facebooknya. 


Penambahbaikan ini bagi mengatasi masalah kesesakkan jalan raya yang sering menjadi halangan ambulans ketika kecemasan.


Menerusi entrinya, "sebagai permulaan, pilot project ini akan dilaksanakan di Kuching, Miri dan Sibu terlebih dahulu."



Foto: Sarawak edition


Motosikal ini akan digunakan petugas kesihatan sebagai 'First Medical Respond' dan berfungsi membantu ambulans cepat tiba ke tempat kejadian. 


Tidak dinafikan, segelintir pengguna jalan raya nak memberi laluan pada ambulans pun susah disebabkan tiada kesedaran atau disebabkan jalan yang terlalu sempit. 




Rata-rata netizen menyuarakan respond positif terhadap penambahbaikan ini. Malah, Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) juga berpendapat ianya satu pendekatan yang baik dalam memastikan penyampaian perkhidmatan kerajaan sampai terus kepada rakyat dengan lebih efficient dan effective. 


Foto: FB


Penambahbaikan yang bagus ini diharap berjaya dilaksanakan dan seterusnya boleh dilaksakan di semenanjung pulak. - CARI


Apa Reaksi Anda...

Bagus
4
Marah
3
Terkejut
3
Sedih
3
Lawak
3
Bosan
3
0
0
Komen: 16
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote batmana 16-12-2019 10:49 PM
Patut pakai kete terbang ph tu..lagi cepat

Lain-lain Komen

Quote sarah82 16-12-2019 10:45 AM
Yg ni kena puji.. Aku x mo jadi mcm penyokong PH benda baik pun keji.

Tahniah KKM... Semoga respond lebih pantas dgn ada skuter ambulan
Quote kucingitam 16-12-2019 10:48 AM
good effort kkm
Quote otai_g 16-12-2019 10:52 AM
tp pndi ke dr bw motor? Biasa dr bw kete je aku tgk.
Quote Kurex 16-12-2019 10:57 AM
bagus.. penambahbaikkan..
patut banyakkan benda macam ni dari kereta terbang mengarut tu
Quote bondeh 16-12-2019 11:34 AM
syabassss
Quote MissLana 16-12-2019 12:19 PM
Tahniah KKM, semoga byk nyawa rakyat sakit yg dapat dibantu. Quite risky for rider for sure, dgn halangan cuaca lg tp semoga gaji mereka berbaloi2
Quote slyfynx 16-12-2019 12:27 PM
Now, ade jgk le mende baik yang dibangunkan.
I give credit where credit is due.
Langkah yang baik
Quote Artemesiaa 16-12-2019 12:30 PM
Idea yang bagus yang penting bantuan dapat sampai dengan cepat dan pertolongan segera boleh diberikan
Quote palmolive 16-12-2019 12:37 PM
side box tu payah nak mencelah kalo tgh jem..
lagi pulak kalo jenis pemandu kenderaan payah nak bagi kerjasama bagi laluan..
Quote amon_79 16-12-2019 03:27 PM
kenapa xbuat kat putrajaya or klang valley dulu ek.. tmpt yg betul2 jem ambulan nk smpi pon lmbt...tanya jer...
Quote i_is_kennot 16-12-2019 04:25 PM
Boleh di praktikan di beberapa tempat dahulu. Standby di mana2 tmpt yg high traffic,   selalu terjadi nya kemalangan

Quote baghal_bortuqal 16-12-2019 04:42 PM


https://naru.org.uk/naru-insight-a-look-at-the-uks-first-dedicated-ambulance-special-operations-motorcycle-response-unit/
Quote baghal_bortuqal 16-12-2019 04:43 PM
tahniah KKM atas inisiatif ini.

Tp mungkin lebih terpakai di kawasan macet banget.
Quote cmf_shalom 16-12-2019 05:12 PM
skurangnya ada juga benda elok...

taniah..
Quote Perawankota 16-12-2019 09:03 PM
Good job guys!!
Quote batmana 16-12-2019 10:49 PM
Patut pakai kete terbang ph tu..lagi cepat

Lihat semua komen(16)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top